Annonce
Bagsiden

Sprogdoktoren: Er du lejfig?

Tegning: Gert Ejton
Det er kendt for at være et fynsk udtryk, men oprindelig er det fra Holland.

Spørgsmål om ordet lejfig dukker jævnligt op i Sprogdoktorens mailboks. Så nu må jeg hellere svare, selv om jeg har skrevet om det for nogle år siden.

Flemming Johansen fra Faaborg skriver:

- Jeg tror, at det er fynsk, men kan du forklare, hvor udtrykket, at noget er ”leifi” kommer fra, og om det stadig bruges af andre end mig? Det kunne da være leifi.

Annonce

Lad mig svare på det sidste først. Ja, det bruges, men stort set kun for sjov og i særlige sammenhænge, hvor nogen bevidst vil understrege det fynske.

Utidi' mavse

Uden for Storms Pakhus i Odense står et skilt med ordene: ”Sku’ mavsi bli’ lidt utidi, så ve’ du vi alti’ ka hitte en leifi’ bi brø mere til ro på skrutten!”

Skiltet ved Storms Pakhus i Odense. Foto: Anders W. Berthelsen

Ordet lejfig er et af dem, der ofte dukker op, når nogen vil parodiere fynsk, eller når medier med jævne mellemrum efterlyser fynske dialektord.

DR P4 Fyn indsamlede i 2016 fynske ord blandt lytterne. De gav meget forskellige bud på betydningen af lejfig: herlig, dejlig, strålende, sjov, mærkelig, spøjs, lidt anderledes eller underlig.

Annonce

Tobaksarbejdersprog

På dansk kan tillægsordet lejfig spores tilbage til slutningen af 1800-tallet. Karl Larsen skrev i 1895 i tidsskriftet Dania om den særlige ”argot” blandt cigararbejdere: ”God, flink om arbejde eller personer hedder leifig.”

Ordbog over det danske Sprog (1931) forklarer, at lejfig sandsynligvis stammer fra hollandsk. Her blev ordet lijvig brugt om særlig tykke tobaksblade.

I en håndværkerjargon, der bredte sig til Danmark, kom ordet til at betyde “let forarbejdelig” eller “godt lønnet”, og det endte med at betyde tiltalende, rar, flink eller god.

Annonce

Et vandrende ord

Ømålsordbogen, der primært bygger på ord fra perioden 1860-1920, betegner lejfig som ”nyere”. Som betydning anfører ordbogen: tiltalende, udmærket. Om person også: sjov, spændende. Udtrykket ”den er lejfig” forklares som: Den er fin, det er i orden.

Hvorfor ordet brændte sig fast på Fyn, vides ikke, men øen har jo haft mange tobaksfabrikker. Måske har tobaksarbejdere bragt det med op gennem Tyskland.

Karl Larsen nævnede i 1895, at ”der inden for cigarmagerprofessionen stadig ”vandres” meget”. Cigarfabrikkerne i Danmark beskæftigede mange tyske og svenske arbejdere.

Annonce

Slå først, Frede

”Lejfig” klinger godt på fynsk, ofte med en a-lyd i første stavelse: laaajfi. Skuespilleren Kai Løvring optrådte med en sang, der hed ”Ha er leifi”.

Frede Hansen brugte også det lejfige ord. Altså Frede alias Morten Grunwald i filmen ”Slå først, Frede” fra 1965. Grunwald spiller en rejsende i spøg og skæmt fra Odense.

”Det er sgu i grunden en lejfig branche den her,” siger han til agent Smith (Ove Sprogøe). Begge skuespillere var i øvrigt født i Odense.

Det er sgu i grunden en lejfig branche den her.

Morten Grunwald, i filmen "Slå første, Frede"

Lejfig er dog et udtryk, der er ved at miste pusten. Det optræder sjældent skriftligt og stort set kun i artikler om dialekt.

Har du et spørgsmål om det danske sprog, kan du maile til: sprog@fyens.dkAnnonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Hvad skulle jeg ellers gøre? Da Alan blev født lungesyg, købte Kenneth en tankstation til hans familie

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Pendlere advarer DSB: Forudser parkeringskaos ved Odense Banegård Center efter nytår

Middelfart For abonnenter

Naboer til motorvej er endt i tvist med Vejdirektoratet: - Vi er villige til at gå i retten for det her

Odense

Engang var den fremtiden, men i dag vil hjemløse noget andet: Skurvognsbyen lukker endegyldigt

Nyborg For abonnenter

Nyborgs politiske profet er fundet: Venstres triumf blev Kenneths lykke

Omikron kan være vejen ud af pandemien: Corona vil med tiden sidestilles med influenza, mener norsk forsker

Navne For abonnenter

Skuespilleren Nicolai Jørgensen tonser frem på scene og skærm: - Min mest kendte karakter er inspireret af folk fra Korup

Debat

Lægerne siger nej til at være vagtlæger i Assens, Faaborg, Middelfart og Ringe

Assens

Løsgænger trækker sig fra plads - drama i byrådet afblæst: - Det var tåbeligt, hvis det var et spørgsmål om en post til mig

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Odense

Langstrakt fjernvarmearbejde: Mere kø i vente på i forvejen trafikeret vej midt i Odense

Sport For abonnenter

Fynsk fodboldprofil skal prøve at løfte Nyborg - John Andersen sætter sig i trænersædet i det østfynske

Kerteminde

Unge bruger bibliotek som værested og efterlader det i dårlig stand: Det får nu konsekvenser

Annonce