Annonce
Bagsiden

Sprogdoktoren: Er du en baryler?

Tegning: Gert Ejton
Det mærkelige ord betyder en ballademager, men det er også navnet på et boldspil

Boldspil: Hvem kender boldspillet baryler? Det gør en læser, Arne Therkildsen fra Sanderum. Han skriver:

- Jeg kommer fra Adamsgade i Odense. Midt i den ene husrække var der en tomt. Tomten var for lille som fodboldbane, og vi var for få til holdfodbold, så her spillede vi alle mod alle med bare én målmand. Dette spil kaldte vi for “baryler”.

- Er ”baryler” mon et selvopfundet navn, eller er det vitterligt betegnelsen for den slags fodbold? Kan betegnelsen i givet fald stamme fra ordet “varyler”?

Annonce

Svar: Jeg husker også boldspillet baryler, som drenge spillede på græs eller på asfalt, når man ikke var mange nok til to hold. Som jeg husker de uskrevne regler, ”døde” man, hvis man sparkede bolden forbi mål.

Det er svært at finde oplysninger om dette uorganiserede boldspil. Men i 2008 skrev journalist Leif Rasmussen i denne avis om barndommens boldgade i Assens: ”Var man ganske få, kunne man spille ”baryler” op ad en mur.”

Kan læserne hjælpe?

Her må jeg bede læserne om hjælp. Er der nogen, der har flere oplysninger om boldspillet baryler?

Ordet baryler har også en mere velkendt betydning. En baryl, en baryler, en varyl og en varyler er fire ord, der betyder en ballademager, en lømmel, en bandit.

I den betydning har barylere jævnligt optrådt her i avisen. En politiker fra Enhedslisten sagde i 2020 til avisen: ”Jeg kommer fra et erhverv som havnearbejder, der er kendte for om ikke at være bonderøve, så i hvert fald nogle vilde barylere.”

Jeg kommer fra et erhverv som havnearbejder, der er kendte for om ikke at være bonderøve, så i hvert fald nogle vilde barylere.

Fra artiklen

En såkaldt natteravn fra Faaborg-Midtfyn sagde samme år til avisen: ”Jeg blev lidt småirriteret over at læse på Facebook, at der var så meget ballade, og at de unge mennesker bare var nogle barylere.”

Annonce

Set i 1949

Baryler og varyler kom første gang med i Retskrivningsordbogen i 1986.

Ordbog over det danske Sprog bringer dog ældre eksempler. Kunstneren Jørgen Nash i Politiken 1949: ”Varyler, det er os fra de underste lag, de halvstuderede røvere, der vil rive ned og erobre.”

Dagbladet Information i 1956: ”For landets sikkerheds skyld må man håbe, at besindige kræfter må få bugt med de barylere, man trækkes med.”

Annonce

Berbere, ugler og ulve

Hvor kommer ordet så fra? Det er der delte meninger om.

Ordbog over det danske Sprog skriver, at det muligvis er dannet under påvirkning af slangordet kabyler, som engang i mere politisk ukorrekte tider blev brugt om personer fra den berbiske befolkning i Nordafrika – samt om vilde og uciviliserede personer.

Den Danske Ordbog mener, at vi skal en tur til det nedertyske, hvor ”bar ule” eller ”war ule” betød en ren og skær ugle eller en sand ugle – og i nedsættende betydning en idiot.

Hvorfor uglen, der ellers er visdommens symbol, blev forbundet med idioti, står hen i det uvisse.

Annonce

En anden teori

Professor Johs. Nørregaard Frandsen har i Kristeligt Dagblad fremført en anden teori. Han mener, at varyleren kan være en varulv, altså et væsen, der normalt er menneske, men ved fuldmåne bliver til en ulv. Varyleren skulle således stamme fra et tysk ord, ein Werwulf.

Til slut et par ord om udtalen. B og v ligger som bekendt tæt på hinanden rent fonetisk, så det er ikke så sært, at baryleren også er en varyler. Varyler skulle være den mest almindelige udtale blandt jyder, hvorimod vi her på Fyn og på Sjælland hælder mere til baryleren.

Hvad siger læserne om ordet og om boldspillet? Spilles det stadig?

Har du et spørgsmål om det danske sprog, kan du maile til: sprog@fyens.dk.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Bedemænd undrer sig over kirke og provsti: Lukker kapel og køber kontor for millioner

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Live fra letbanen: De allerførste passagerer hopper ombord

Kerteminde For abonnenter

Eksklusivt badehotel forsinket igen: - Men hellere tage tiden, så det bliver creme de la creme

Kerteminde

29-årig voldsomt forbrændt: Kvinde hastet med helikopter til hospitalet

Nordfyn For abonnenter

Stor stigning i antallet af magtanvendelser på ældre- og handicapområdet: Vi er blevet bedre til at dokumentere

For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Assens For abonnenter

Casper stopper som landsbykøbmand efter et år – nu skal de lokale på jagt igen: - Vi er ikke helt afklaret på, hvilken profil vi søger

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Bagsiden

Sådan løser letbanen billetproblem: Cykl dig til strøm og kør gratis

Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Nyborg For abonnenter

Chefer rykker sammen på Nyborgs rådhus: - Det er ikke nogen ønskesituation

Annonce