Annonce
Bagsiden

Sprogdoktoren: At slå på tråden

Tegning: Gert Ejton
Læsere bidrager med flere udtryk, der har mistet jordforbindelsen.
Annonce

Sprogdoktoren skrev forleden om udtryk, der er blevet overhalet af den teknologiske udvikling eller på anden måde har mistet forbindelsen til virkeligheden. Eksempler: for rullende kameraer, en mail der tikker ind, et klik på skærmen, at gribe knoglen, at fare i blækhuset, at trække på samme hammel, at fyre på gråt papir, at bruge hornet og at spytte i kassen.

I dag bidrager læserne med flere eksempler.

Karin Egdal Hansen fra Hasmark skriver:

- Hej Anders. Jeg læste med fornøjelse dine beskrivelser af telefoniens mange gamle udtryk, men jeg savnede ét, som min far (årgang 1911) tit brugte om det at ringe op, nemlig ”at slå på tråden”.

Jeg vil gerne fortælle mine børnebørn om udtrykket, men jeg kender desværre ikke den korrekte forklaring, blot at det har noget med telefonledninger at gøre. Måske du kan hjælpe?

Sprogdoktoren svarer: Udtrykket stammer fra dengang en telegrafist slog morsetegn, der blev sendt som elektriske impulser gennem kabler. I dag kommunikerer vi trådløst, men udtrykket at slå på tråden bruges stadig om at foretage et telefonopkald, og det er med i moderne ordbøger.

Annonce

Børnecheck og lønningspose

Carl Ove Rasmussen fra Ringe påpeger, at denne avis for nylig brugte udtrykkene løncheck og børnecheck.

- Det er vist længe siden, nogen har fået penge på kontoen via en check, skriver han.

Også Per Boysen fra Odense hæfter sig ved udtrykket løncheck, og han tilføjer, at avisen i samme artikel ”gik endnu længere tilbage i tiden og brugte ordet lønningspose”. Han fortsætter:

- Et andet eksempel er, at mange vil anvende en tommestok, hvis man vil måle, hvor mange centimeter en given ting er.

Sprogdoktoren svarer: Ja, elektroniske pengeoverførsler har overhalet både lønningsposen og checken. Men tommestokken lever stadig, selv om metersystemet blev indført i 1800-tallet. Mål på tømmer angives fortsat i tommer. En dansk tomme er 2,6154 centimeter.

Annonce

En tikkende bombe og en tikkende telegraf

Jørgen C. Heidemann fra Skt. Klemens nævner ”en tikkende bombe” som et udtryk, der indeholder en sproglig anakronisme.

- Næppe mange nutidige tidsindstillede bomber er udstyret med et gammeldags fjedertrukket ur, der tikker. Det går jeg ud fra – skønt ikke sagkyndig – at der haves lydløse elektroniske løsninger til, skriver han.

Samme læser kommenterer udtrykket, at en mail ”tikker” ind. Han skriver:

- Jeg er ret sikker på, at begrebet at ”tikke ind” er en del ældre end fjernskriverne (telexmaskinerne), men stammer helt tilbage fra telegrafernes tid, længe før telex kom til omkring 1940.

- Telegrafapparaterne modtog elektriske impulser – korte eller lidt længere – som via elektromagneter aktiverede skrivestifter, der lavede mærker i form af prikker og streger på et rullende papirbånd, svarende til morsealfabetets bogstav- og talkoder.

Annonce

Strimler fra skyskrabere

Også Peder Christensen fra Odense S mindes fortidens tikkende apparater:

- Kære sprogdoktor. En enkelt kommentar til din udmærkede artikel om gamle vendinger, der bliver hængende i sproget:

- Jeg husker fra min barndom (min bedstefar var stationsforstander), at man havde en telegraf hos DSB, så man kunne sende et telegram om tog, signaler og hvad ved jeg.

- Rige mennesker havde via deres egen telegraf mulighed for at se kurserne, når de tikkede ind fra børserne. Og når amerikanerne skulle hylde en særlig betydningsfuld person, hældte man brugte strimler fra telegrafen ud over vedkommende fra skyskraberne - det man også benævner "ticker-tape parade".

Arne Therkildsen fra Sanderum slutter dagens konsultation:

- Inden jeg arkiverer mit færdige svar til Sprogdoktoren om forældede, men stadig brugte betegnelser, ligger min kladde på "skrivebordet", altså på computerens skrivebord, der i vore dage er en opretstående digital skærm.

Annonce

Spørg om sprog

Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: sprog@fyens.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Koks i kulissen i Den Fynske Opera: Tidligere næstformand genkender ikke to vigtige mødereferaters indhold

Assens

'Støvsuger' til brunt og gråt vand på vej: Nye autocamperpladser med udsigt til Lillebælt står klar

Annonce