Annonce
Nyborg

Spritbillist havde promille på 2,44

Arkivfoto: Tommy Kofoed/Scanpix.

Nyborg: I denne tid er der flere spritbillister på de danske veje end normalt. Det er en uheldig konsekvens af julefrokosternes højsæson.

Om det lige præcis er en julefrokost, som en 61-årig kvinde fra Kalundborg havde været til, da hun i søndags blev anholdt for spirituskørsel på den Fynske Motorvej tæt på Nyborg klokken 20.19, vides ikke.

Til gengæld ved vi, at kvindens kørsel blev tippet til politiet, da hun kørte på det sidste stykke af Storebæltsbroen i retning af Fyn. To minutter efter anmeldelsen stoppede politiet kvindens bil, og rigtigt nok så lugtede hun kraftigt af alkohol, da hun steg ud.

Alligevel kom det nok som overraskelse, hvor meget kvinden egentlig havde drukket. Hendes alkometertest viste en promille på 2.44, hvilket er så højt, at der er risiko for, man mister bevidstheden.

Kvindens bil blev beslaglagt.

Annonce

Hvad er straffen?

Straffen for spirituskørsel afhænger af promillen, og hvor mange gange man er blevet taget for det før. For en førstegangsovertrædelse med en promille over to straffes man således:


  • Du får frakendt kørekortet ubetinget i minimum 3 år. Herefter skal du enten køre med alkolås i to år, eller du må vente yderligere to år med at generhverve kørekortet.
  • Du får 20 dages betinget fængsel.
  • Du får en bøde, der cirka svarer til en netto månedsløn.
  • Din bil kan blive konfiskeret.
  • Du skal gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik), inden du kan generhverve kørekortet. Kurset varer 12 timer fordelt på fire lektioner à tre timer, og det koster 3200 kroner.
  • For at generhverve dit kørekort, skal du skal bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve).

Oplysningerne er taget fra Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce