Annonce
Baglandet

Spring på seniortoget – sådan bliver man 100 med hjernen i behold

Den 2. september bliver SG-Hallen forvandlet til et seniortog. Stiger man på, vil man få en oplevelse ud over det sædvanlige.

Det handler om at vælge til. Også i seniorlivet. Det gode liv består af valgmuligheder, og dem vil kommunen gerne være med til at sætte fokus på. Derfor inviterer Svendborg Kommune alle borgere over 60 år og andre interesserede til en gratis inspirationsdag i SG-Hallen på Johs. Jørgensensvej.

- Vi har bygget dagen op som en ”messe” over et tog-tema, hvor hver stand er en togvogn med tilbud til seniorer. Så er det bare at stige på toget, opfordrer projektleder Lene Buur Jensen, Svendborg Kommune.

Det er vidt forskelligt, hvad der gør livet godt for det enkelte menneske. Der er ikke kun én opskrift, og derfor skal der være forskellige tilbud og forskellige muligheder.

Der er også en aftendel med fællesspisning og en forestilling med skuespilleren Vigga Bro. Denne del kræver pladsbillet. Den kan du købe i kulturbutikken i Borgerforeningen den 24., 25. og 26. august samt 30. august i tidsrummet kl. 13.00 til 15.00.

- Vi har arrangeret en masse vogne på seniortoget, der hver tager fat i en del af seniorlivets aspekter. Der er i løbet af dagen bl.a. foredrag, skuespil, mad, dans og idræt at vælge imellem, fortæller kulturkonsulent Birgit Hedegaard Pedersen, Svendborg Kommune.

Deltagerne har mulighed for at blive klogere på bl.a. netværk, fællesskab, ernæring, fysisk aktivitet, balance, seksualitet og demens.

- Vi kan næsten garantere, at deltagerne vil blive overrasket over hvor mange muligheder seniorlivet rummer. Så opfordringen lyder, at man skal tage naboen i hånden og benytte lejligheden til at få inspiration til seniorlivet, siger projektleder Lene Buur Jensen, Svendborg Kommune.

Der er ingen tilmelding til det, der foregår i dagtimerne – man kan komme og gå som man vil, og det er gratis.

Til ”aftentoget” med fællesspisning og forestilling skal der købes billet.

Program

Messen foregår 2. september i SG-Hallen.

10.00 – 10.15: Velkomst v/Masoum Moradi

10.15 – 11.00: ”Sådan bliver vi 100 – med hjernen i behold” v/ Henning Kirk del 1

11.00 – 11.30: Stande

11.30 – 11.45: Teater v/ Dagcentrenes Revy

11.45 – 12.30: ”Sådan bliver vi 100 – med hjernen i behold” v/ Henning Kirk del 2

12.30 – 13.00: Frokost + stande

13.00 – 13.45: ”Jeg er ikke kørt ud på et sidespor” v/ Finn Marlet

13.45 – 14.00: Teater v/ Dagcentrenes Revy

14.00 – 14.30: Stande

14.30 – 15.15: ”Seksualitet i alderdommen” v/ Rikke Thor

15.15 – 15.45: Senioridræt

15.45 – 16.00: Stande

16.00 – 16.30: ”Mit liv” – Rehabiliteringsindsatsen i Svendborg v/ Kathrine Rayce

16.30 – 16.45: Teater v/”Hattedamernes Klub”

16.45 – 17.00: Tak for nu

Under hele programmet er det muligt at købe kaffe, te og kage.

19.00 – 22.00: Først fællesspisning, dernæst foredrag v/ Vigga Bro

Sidste del af programmet (kl. 19.00 – 22.00) kræver tilmelding og koster 100 kr. Man kan købe pladsbillet til aftenarrangementet i kulturbutikken i Borgerforeningen fra den 24. august til den 26. august og den 30. august. Alle dage mellem 13.00 og 15.00.

Kort om foredragsholderne:

Henning Kirk, læge, forfatter og aldringsforsker. Få praktiske forslag til hvordan forstanden kan vokse, selv om hjernen biologisk set skrumper med årene.

Finn Marlet, cand. scient. san., fysioterapeut. Hør hvordan ældre mænd oplever, forvalter og bekræfter sig selv som mænd i seniorlivet.

Rikke Thor, sexolog, seksualunderviser og sygeplejerske. Bliv inspireret til at bevare livslyst og livsmod og at blive ved med at have et positivt forhold til seksualitet gennem livet.

Kathrine Rayce, cand. scient. san., sygeplejerske og rehabiliteringskonsulent. Få viden om Svendborg Kommunes indsats for borgere med kroniske sygdomme.

Vigga Bro, skuespiller og historiefortæller. Vigga Bro er ud af gammel fortællerslægt, som længe har dyrket den mundtlige fortællertradition. Hun vil holde et inspirerende foredrag efter fællespisningen.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce