Annonce
Kultur

Sprang ud som bøsse i Odense: Forfatter nomineret til anerkendt homopris

Forfatter og journalist Bjarne Henrik Lundis

Bjarne Henrik Lundis, der har boet en årrække i Odense, er nomineret til en pris ved den såkaldte Axel Axgil-prisfest.

Forfatter Bjarne Henrik Lundis, som har boet i Odense, er for anden gang nomineret til en af de såkaldte Axgil-priser, der gives til personer, som har ydet en særlig og anerkendelsesværdig indsats for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner herhjemme.

Axgil-priserne uddeles ved et storstilet show i Cirkusbygningen i København onsdag 4. februar næste år. Festen er opkaldt efter Danmarks mest kendte forkæmper for homoseksuelles rettigheder, Axel Axgil, som døde i 2011.

Bjarne Henrik Lundis er nomineret særligt på grund af udgivelsen af bogen "Partnerskab - Historien om homoægteskaber", som udkom i oktober i forbindelse med 25 års jubilæet for indførelse af det registrerede partnerskab i Danmark.

- Jeg er utrolig stolt over, at jeg igen er blevet indstillet Kulturprisen. Det er dejligt at opleve, at andre sætter pris på det arbejde, jeg gør med at indsamle vores homohistorie. Da jeg sprang ud som bøsse i Odense, havde jeg selv et stort behov for at læse nogle bøger, hvori jeg kunne genkende noget af mit eget liv og mine egne følelser, fortæller Bjarne Henrik Lundis.

Han fortsætter:

- Jeg kendte Axel Axgil personligt, og vi har begge boet en række år i Odense. Jeg kom i provinsklubben i Vindegade og på Aastedet i Klaregade, og vi lavede Radio Rosa. Selv om forholdene for os bøsser og lesbiske i dag er blevet meget bedre, har vi stadig meget at kæmpe for, fortæller Bjarne Henrik Lundis.

Foruden Kulturprisen uddeles seks andre priser.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce