Annonce
Nordfyn

Sprøjtemidler: Kommunen giver vandværk et ultimatum

Nordfyns Vandværk skal senest 5. oktober fremlægge en tids- og handleplan, der ligger inden for dispensationsperioden. Det skriver Nordfyns Kommunes natur- og miljøafdeling i et brev til vandværket. Samtidig varsler man et påbud om en plan og indskærper, at den 1. juni 2022 er absolut sidste frist for at skaffe rent vand. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Nordfyns Kommune har mandag varslet endnu et påbud og afvist den handle- og tidsplan, som Nordfyns Vandværk fremlagde i sidste uge. Kommunen har også udarbejdet den tidsplan, som man eventuelt vil påbyde vandværket.

Nordfyn: I et brev sendt til Nordfyns Vandværk mandag eftermiddag indskærper Nordfyns Kommune nu, hvordan man forventer, vandværket skal løse opgaven med at skaffe rent vand senest til udløbet af dispensationen i sommeren 2022.

Vandværket var i et påbud fra juni pålagt at indsende en ny handle- og tidsplan den 16. september, men i den plan fremgår det, at man forventer en horisont på mellem fire og syv år alt efter den valgte løsning.

Det afviste formand for teknik- og miljøudvalget, Anders Thingholm (K), lørdag i en artikel i Fyens Stiftstidende.

Annonce

Fuldstændigt uacceptable

- De tidshorisonter på op til syv år er fuldstændigt uacceptable, og det kommer ikke til at ske på nogen måde, sagde Anders Thingholm, og mandag eftermiddag har Nordfyns Kommune så sat vandværket stolen for døren.

I brevet får vandværket indskærpet, at man senest 5. oktober skal fremlægge en plan, der skaffer rent vand inden den 1. juni 2022.

Hvis ikke der ligger sådan en plan, vil Nordfyns Kommune give et påbud om at følge en detaljeret plan, der er udarbejdet af administrationen.

Påbuddet vil ifølge vandforsyningsloven betyde, at en eventuel klage fra vandværket ikke vil have opsættende effekt, da en klagesag blot vil udsætte, at der kan være vand af drikkevandskvalitet den 1. juni 2022.

Annonce

En anden vurdering

- Som jeg sagde i fredags, så kan vi af hensyn til forbrugernes tryghed ikke acceptere en tidsplan, der strækker sig op til syv år ud i fremtiden. Så vi gør, hvad vi kan for at finde løsninger, der er mere fremtidsnære, siger Anders Thingholm.


Som jeg sagde i fredags, så kan vi af hensyn til forbrugernes tryghed ikke acceptere en tidsplan, der strækker sig op til syv år ud i fremtiden. Så vi gør, hvad vi kan for at finde løsninger der er mere fremtidsnære

Anders Thingholm


Lige nu afventer han ligesom alle andre vandanalyserne fra den nye boring ved Pugholm.

- Ud fra den første uofficielle analyse sidste år, ser vandet herfra ud til at være rent, men hvis analyserne falder negativt ud, står vi godt nok i en noget anden situation. Så må vi tage den derfra, lyder det fra udvalgsformanden.

Så snart han kender resultatet af vandanalyserne, vil der blive indkaldt til et ekstraordinært udvalgsmøde i Teknik- og Miljøudvalget, hvor man vil tage stilling til den videre kurs.

Annonce

Spørgsmålstegn ved løsning

I den tidsplan, vandværkets rådgiver Envidan har udarbejdet, stiller man spørgsmålstegn ved, om det er muligt at føre det rå grundvand gennem en otte kilometer lang ledning til det eksisterende vandværk.

Den tidlige analyse af boringens vand antyder, at indholdet af naturlige stoffer som mangan kan afsætte sig i røret, så det stopper til.

Men det afviser natur- og miljøchef Mette Højby.

- Den tidsplan, vi har skitseret for vandværket i vores seneste brev, er udarbejdet i samarbejde med det rådgivende ingeniørfirma Orbicon, og her er der taget højde for de forskellige scenarier. Også, hvis det skal vise sig, at man bliver nødt til at bygge et anlæg til at behandle vandet ved boringen, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce