Annonce
Nyborg

Spottede du den? Algerisk ubåd smuttede forbi Nyborg i ly af natten

I weekenden 24.-26. juli sejlede en algerisk u-båd og følgeskib forbi Nyborgs kyst. Ubåden var på vej til flådeparade i Rusland. Foto: Bendt Søgaard Terp
Den algeriske ubåd El Auras måtte i weekenden passere Storebæltsbroen på sin vej til flådeparade i Rusland. Lige i slipstrømmen fulgte det danske marinehjemmeværn - dog ikke for at "vise tænder", understreger kaptajnløjtnant.

Nyborg: En sjælden gæst befandt sig i weekenden i fynske farvande.

Den 74 meter lange og 10 meter brede algeriske missilubåd El Auras passerede natten til lørdag Storebæltsbroen ledsaget af sit følgeskib El Moussanid.

Ubåd og følgeskib var på vej til Sankt Petersborg i Rusland for at deltage i en festparade foranlediget af den russiske flådes 325-årsjubilæum.

Annonce

Tæt på, ligeledes fra søsiden, fulgte marinehjemmeværnets flotille 242 Østfyn, også kaldet Nyborg-flotillen, i MHV 805 Gemini med kaptajnløjtnant Bendt Søgaard Terp som fartøjsfører.

Gemini var af det danske forsvar sendt afsted for at overvåge de udenlandske fartøjers færd gennem danske vande.

- Vi holder øje med, at de opfører sig ordentligt og ikke laver ballade, når de er her. Men vi følger dem ikke for at vise tænder, kun for at overvåge, siger Henrik Elborough, kaptajnløjtnant i marinehjemmeværnet.

Natteaktivitet

Ifølge international lovgivning skal ubåde sejle "udykket", når de befinder sig i snævre farvande udenfor egne landegrænser.

Det var derfor muligt at spotte ubåden fra blandt andet Nyborg Strand - såfremt man altså havde taget de stærke briller på.

- Sådan nogle fartøjer sejler typisk igennem udenlandske farvande om natten, så vi ikke skal kunne tage alt for mange billeder af dem, forklarer Henrik Elborough.


Sådan nogle fartøjer sejler typisk igennem udenlandske farvande om natten, så vi ikke skal kunne tage alt for mange billeder af dem.

Henrik Elborough, kaptajnløjtnant


Det lykkedes nu alligevel hans kollegaer at få et par billeder - blandt andet ved hjælp af Flir'en, Geminis infrarøde kamera - af den algeriske ubåd og af følgeskibet.

Gemini sejlede fra Slipshavn, Nyborg, fredag klokken 22 og overtog eskorten af El Auras og El Moussanid fra Søværnet lige syd for Romsø Tue.

Derefter fulgte Gemini og fartøjsfører Bendt Søgaard Terp de to fartøjer hele vejen sydover indtil Rødby, hvor opgaven atter blev overdraget til Søværnet klokken 07.40 lørdag morgen.

Ifølge marinehjemmeværnet vil ubåd og følgeskib i løbet af de kommende dage atter passere Nyborgs kyst på vejen tilbage til Algeriet.

Natbillede af den algeriske ubåd El Auras, da denne passerede Storebæltsbroen natten til lørdag 24. juli 2021. Foto: Bendt Søgaard Terp
Annonce
Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Erhverv For abonnenter

Efter næsten 300 millioner: Fynsk erhvervsmand stopper som formand for stor robotvirksomhed

Assens

13-årig snittet i ryggen med foldekniv ved ungdomshus: - Vi skal have forebygget de her ting, så de ikke sker igen

Kerteminde For abonnenter

Påkørte person på invalidscooter og stak af: Det fortrød han få øjeblikke senere

Faaborg-Midtfyn

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Debat

Dygtige folk prøvede at hjælpe - men det kunne desværre ikke få dem til at ændre mening

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Nordfyn For abonnenter

Nordfyn blandt de værst ramte kommuner: Men få enkle ting kan eliminere risikoen for at blive smittet med legionella-bakterier

Erhverv For abonnenter

Fynbus-direktør: - Derfor sætter vi kamera på kontrollørerne

Fyn

Kendt Odense-advokat død efter kort tids sygdom

Annonce