Annonce
Musik

Spotify er både et arbejdsredskab og et slaraffenland for pianisten Ole Kiilerich

På Spotify figurerer Ole Kiilerich under ”Artist” med sin indspilning af Frederic Rzewskis ”The People Will Never Be United”- og under ”Profile” med playlister han har sammensat i forbindelse med sine introduktioner til Odense Symfoniorkesters koncerter. Arkivfoto: Odense Symfoniorkester
Ole Kiilerich, der er klassisk pianist og musikformidler, giver fif til, hvordan man navigerer rundt på musiktjenesten Spotify.

Det har aldrig været lettere end nu at få adgang til så godt som al den musik, der er skrevet i verden til alle tider. Det kræver kun en netadgang. Mens corona-epidemien tvinger os inden døre, er der ekstra tid til at udforske nye musikgenrer eller nørde med stilarter, man holder af.

Spotify er en af de musiktjenester, man kan bruge, hvis man vil finde og lytte til musik på nettet. For Ole Kiilerich, der er klassisk pianist og musikformidler i Odense Symfoniorkester, er Spotify et uundværligt arbejdsredskab og et slaraffenland af værker, han endnu ikke er støt på:

- Det er forrygende at kunne vælge mellem et utal af indspilninger af et enkelt værk, finde optagelser af sjældent spillede numre eller tilfældigt falde over sjove, skøre eller overraskende overspilninger fra gamle lakplader.

Annonce

Find rundt på Spotify

Ole Kiilerich har samlet en række lavpraktiske fif til at lette navigationen på Spotify.com:

I søgefeltet på startsiden kan man søge på komponister, værker, solister, dirigenter, orkestre og albumtitler. Man får flest valgmuligheder, hvis man "internationaliserer" sine søgeord - søg hellere på "piano concerto" end på "klaverkoncert".

Søgeresultater er ofte en skønsom blanding af enkeltsatser og albummer. Hvis man scoller ned i bunden af siden og vælger "See all albums", får man sorteret "fyldet" fra.

Hvis man søger et værk, men ender med en lang liste over enkeltsatser, kan man, ved at klikke på de tre prikker til højre for titlen, se albummet, uddraget stammer fra. Prikkerne dækker også over henvisninger til andre optagelser med de enkelte solister og dirigenter.

Hvis man ikke er på jagt efter en indspilning med en bestemt dirigent, et særligt orkester eller en yndlingssolist, så gå efter indspilninger fra Deutsche Grammophon. Selskabets gule label er et kvalitetsstempel.

Hvis man ikke aner, hvor man skal begynde, kan man tjekken"See all playlists" og lytte til andre brugeres musiksamlinger.

Mageløse Rubinstein

At Ole Kiilerich er pianist afslører sig, når han skal anbefale musik, som kan lette corona-ventetiden:

- Arthur Rubinstens Chopin-indspilninger er et must. Selv når der er én million toner, formår Rubinstein at give hver enkelt tone betydning. Hos Chopin skal man kunne mærke den smerte eller længsel, der ligger i afstanden mellem to toner. Det er dén indre nødvendighed, Rubinstein fortolker så mageløst.

Mozart og morgenjazz

Murray Perahias indspilning af Mozarts 27 klaverkoncerter ligger også højt på Ole Kiilerichs lytteliste:

- Perahia har en klarhed og en rytmisk spændstighed i sit spil, som understreger Mozarts genialtet og forstærker hans finurligheder. På bare to år skrev Mozart de sidste 12 koncerter, blandt dem "Klaverkoncert nr. 21", der er kendt som "Elvira Madigan", og "Klaverkoncert nr. 23", som Elisabeth Friis spillede i "Matador".

I sit arbejde hører Ole Kiilerich så meget musik, at han har svært ved at nyde-lytte til klassisk musik:

- Når jeg har fri, hører jeg stort set kun jazz, for det ved jeg intet om. Jeg er uvildig og åben for indtryk, så P8 Jazz kører nonstop. Undtagen når de spiller bebop, for det stresser mig. Så finder jeg Jazzy Morning-playlisten på Spotify i stedet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce