Annonce
112

Sportsvenner slæber millioner hjem til foreninger

Alex Johansen har i spidsen for Sportsvennerne lært at uddelegere opgaverne til de forskellige tovholdere, og de har til gengæld løftet de store opgaver, så formandens rolle er blevet lettere med årene. Foto: Thomas Gregersen
I snart 30 år har foreningssamarbejde i Særslev gjort en kæmpe forskel for livet i landsbyen.

Særslev: Ligesom mange andre byer var Særslev i en årrække præget af konkurrence og splid i foreningslivets evige jagt på sponsorer, medlemmer og frivillige kræfter, husker Alex Johansen, der er formand for støtteforeningen Sportsvennerne. Det har han været i 25 ud af støtteforeningens snart 30 leveår, og han kan sagtens huske tingenes tilstand.

- Man kunne, rent ud sagt, ikke blive enige om en skid. Den situation kunne hverken foreningerne eller de erhvervsdrivende være tilfredse med. Foreningerne lagde hver for sig rigtig mange frivillige timer i at løbe erhvervslivet på døren, og de handlende havde alligevel kun de penge, de nu har til den slags, fortæller Alex Johansen.

Samtidig kunne foreningerne allerede dengang konstatere, at den negative udvikling i de kommunale tilskud og mængden af frivillig arbejdskraft næppe nogensinde ville vende.

- Derfor besluttede vi - i en lille sluttet flok fra tennisklubben, gymnastikforeningen, skytteforeningen, jagtforeningen og boldklubben at danne Sportsvennerne i 1989. Planen var, at foreningernes frivillige kunne få mulighed for at koncentrere sig om deres vigtigste opgave. At skabe noget god træning. Så ville vi samle kræfterne om alle de tunge, tidskrævende opgaver, og erhvervslivet ville kun få besøg én gang om året, fortæller Alex Johansen.

Formålet var dobbelt, fordi Sportsvennerne også var bevidste om både at tjene penge og give noget tilbage til byen i kraft af liv og sammenhængskraft.

Siden har tennisklubben givet op, men de resterende foreninger deler hvert år Sportsvennernes overskud i fire lige store dele. Et overskud, der de senere år har ligget på mere end 200.000 kroner.

Annonce

Sådan indstiller du din kandidat

Fyens Stiftstidende hylder med ”Bland Dig-prisen” værdien af lokalt at blande sig på Fyn. Prisen på 25.000 kroner går til en person eller en gruppe, der har taget originale initiativer, der har gavnet fællesskabet lokalt og måske endda regionalt. Prisen skal også bruges på formål, der styrker fællesskabet.

Du kan indstille din kandidat ved at sende en mail til blanddig@fyens.dk frem til 23. august.

Skriv navnet på den person eller gruppe af personer, du gerne vil indstille og begrund, hvorfor vedkommende skal have prisen.

Skriv også dit eget navn og telefonnummer.

Alle indstillede til prisen, begrundelsen for det og navnet på den, som har indstillet, offentliggøres på fyens.dk og i Fyens Stiftstidende.

Bland Dig Prisen uddeles for syvende gang ved Det Fynske Folkemøde i mediehuset på Banegårdspladsen i Odense lørdag 7. september 2019.

Du kan følge med i indstillingerne til prisen ved at følge Bland Dig Prisen på Facebook.

Aldrig stemt om noget

Foreningerne arbejder fuldstændig jævnbyrdigt sammen og er alle repræsenteret i Sportsvennernes bestyrelse.

- Vi har bygget nogle gode traditioner op omkring samarbejdet. For eksempel er der aldrig i de 30 år blevet stemt om et eneste spørgsmål. Der er ikke nogen, der skal trynes af et flertal, og vi er altid gode venner, når vi går fra et møde, mener Alex Johansen.

Bestyrelsen bruger gerne tiden til at tale sig til rette, og der er en vilje til at komme hinanden i møde, så tingene fungerer.

Sportsvennerne står bag en række større og mindre arrangementer i byen i løbet af året. Det er blandt andet en tøsefest, en herreaften, en vildtaften, forårets rullende blomstermarked - og som det absolut største: byfesten med traktortræk. Et arrangement, der er blevet en kæmpe succes i nordfynsk målestok, og som sidste år trak næsten 4000 gæster til markerne uden for byen.

- Som momsfritaget støtteforening må Sportsvennerne ikke føre noget af overskuddet videre til næste år. Så det er da lidt skræmmende, at vi i princippet står med et minus på mindst 100.000 kroner, når vi går i gang med næste traktortræk, siger Alex Johansen.

Han har aldrig talt de frivillige timer, der er blevet lagt i foreningsarbejdet gennem indtil videre 30 år.

- Hvis man begynder at tælle, så kan man lige så godt holde op. Man gør det, fordi alle, der har et overskud, - i mine øjne - også har en pligt til at gøre noget for fællesskabet. Jeg har været lærer i Særslev i 38 år og souschef i ungdomsskolen, så jeg har haft en stor berøringsflade, og jeg har aldrig selv haft børn. Dengang sagde man jo også, at skolelærerne aldrig lavede noget, så jeg har jo nok også haft tiden til at gå ind i det frivillige arbejde, siger en smilende Alex Johansen, der hvert eneste år har fejret sin egen fødselsdag midt i sommerfestens opgaver.

I år var der 65 lys i lagkagen, men Alex Johansen er ikke nervøs for, om der til sin tid står nye kræfter klar til at tage over.

- Når man kan se, at man gør en forskel for sin by, for sin forening og for sit eget sociale liv, så er det ikke en sur pligt. Vi har yngre folk i kulissen og en flok frivillige, der lægger så mange timers arbejde, at folk ikke drømmer om det, siger Alex Johansen.

Alex Johansen

Alex Johansen er 65 år.

Han stammer fra Lunde, men har i mange år boet ved Særslev, hvor han i 38 år har arbejdet som skolelærer. Har også i en længere årrække været souschef i ungdomsskolen.

Alex Johansen var med til at starte Sportsvennerne og forme samarbejdsformen og vedtægterne for støtteforeningen.

Han har været formand for foreningen i godt 25 år.

Sportsvennerne står blandt andet bag: Særslev Sommerfest, traktortræk, Tøseaften i forsamlingshuset, en mandeaften samme sted, vildtaften i efteråret og det rullende plantesalg i foråret.

Foreningerne i Sportsvennerne hjælper også til ved andre arrangementer, hvor man for eksempel sendte 40 frivillige til VM i Cyklecross i Bogense for at tjene penge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Chefredaktøren anbefaler: Frygt er terrorens farligste virkemiddel

Retten i Odense valgte at dobbeltlukke dørene i landsdækkende mulig terrorsag og nedlægge navneforbud trods protester fra pressen. Manden blev varetægtsfængslet i foreløbig fire uger. Læs historien her

Annonce