Annonce
Nyborg

Spor og fund fra Torvet

Denne sko blev fundet i forbindelse med de arkæologiske undersøgelser på torvet, før man gik i gang med at anlægge det nye torv. Den kan nu ses på udstillingen i Stendamsgade. Foto: Østfyns Museer.
Det nye Torv åbner fredag, og Østfyns Museer fortæller hele historien om den historiske plads på en udstilling i pavillonen på Stendamsgade.
Annonce

Nyborg: Det nye torv i Nyborg er snart åbent, så alle og enhver kan gå rundt og nyde det. Men der er selvfølgelig en masse historier bag torvet, og nogle af dem, fortæller Østfyns Museum nu i den lille udstillingspavillon ved Stendamsgade.

Museet skriver i en pressemeddelelse:

"For den nysgerrige torvegænger melder der sig også en masse spørgsmål: Hvorfor ser vandkunsten ud, som den gør? Hvorfor er der numre på nogle af brostenene? Hvorfor en eg og ikke en bøg? Alle disse spørgsmål er gode og har også gode og interessante svar.

I en ny udstilling i formidlingspavillonen på Stendamsgade får man nu en forklaring på de mange historiske spor på Torvet. Desuden kan man se nogle af de fund, der blev gjort ved de arkæologiske udgravninger forud for Torvets nyanlæggelse. Blandt andet kan man se en lille, smuk sko i læder fra 1300-tallet, som er blevet nænsomt konserveret, så den – næsten – fremstår som ny. Man kan også se et lille fingerbøl og en terning, og så er et af de vandrør, som formodes at stamme fra Christian 3.’s fremsynede vandforsyningssystem i 1500-tallet, udstillet.

Udstillingen er åben onsdage, torsdag og fredage kl. 14-16 samt lørdage kl. 12-14. På dagen for Torvets indvielse, den 27. november, er der åbent allerede fra kl. 10. Vær opmærksom på, at mundbind er påkrævet, og at der maksimalt må være fire gæster ad gangen i pavillonen. Uden for åbningstiden kan de fleste af de udstillede arkæologiske genstande ses gennem vinduerne.

Og så til svarene på de tre gode spørgsmål ovenfor: 1) Vandkunsten former Christian 3.’s monogram, som er et C med en krone over. Det var Christian 3., der i 1550’erne fik anlagt Torvet som sin kongelige turneringsplads. 2) Brostenene med numre på er oprindelige nummersten, der angav stadepladser for handlende på Torvet. 3) Egetræet henviser til Reformationen i Danmark, som Christian 3. gennemførte i 1536. Egetræet bliver traditionelt forbundet med såvel kongemagten som Luther og protestantismen."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense Håndbold For abonnenter

Nu med flere billeder fra dramaet: Førte med fem mål elleve minutter før tid - Odense Håndbold tæt på at slå legendarisk hold

Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Annonce