Annonce
Odense

Spis! Odense: Festivalåbning i brunsvigerens tegn

Tre af hovedpersonerne ved åbningen på Spis! Odense Food Fesival. Festivaldirektør Tine Gudrun Petersen, som har inviteret; Jesper Larsen fra Albani (tv), som lægger hus til og Luciano Foschi fra Restaurant Fynboen, som leverer maden. Foto: Kim Rune
Spis! Odense Food Festival fejrer fem år. Det blev markeret med rosende ord og masser af brunsviger ved festivalåbningen på Anarkist mandag eftermiddag.

De står på række. Æske efter æske med brunsviger skåret ud i lige store tern. Pyntet med flag og vingummi i alle regnbuens farver. "Spis Odense Food Festival 5 år" står der på marcipanbåndet.

På Anarkist i Odense dannede mandag eftermiddag rammen om åbningen af Spis! Odense Food Festival. Den femte af slagsen. Og det blev fejret på behørig vis med skåltaler og metervis af fynboernes favoritkage.

- Det er imponerende, hvordan Spis! Odense Food Festival har manifesteret sig i byen på så kort tid. Fødevarer samler og danner fællesskaber. Festivalen er grundlagt på gode værdier og er med til at lære ungdommen om forbrugsmønstre og hvilket aftryk, vi sætter på verden, sagde borgmester Peter Rahbæk Juel (S) under sin åbningstale og kvitterede for bifaldet med:

- Og så glæder jeg mig til brunsviger.

Annonce
- Det er imponerende, hvordan Spis! Odense Food Festival har manifesteret sig i byen på så kort tid. Borgmester Peter Rahbæk Juel (S)

Snigpremiere på bog

Festivalens direktør, Tine Gudrun Petersen, samlede tråden op og kunne fra scenen berette om, hvordan billeder af brunsvigere hitter mest på de sociale medier .

- Vi kan lægge alle mulige lækre anretninger op, men det er brunsvigeren folk er mest vild med, og på lørdag kårer vi Danmarks bedste brunsviger på Odense Rådhus, hvor forsvarsminister Trine Bramsen, Eddie Månsson fra Pistoria og Stefano Foschi fra Restaurant Fynboen skal være dommere. I kan stadig nå at tilmelde jer, sagde hun, inden hun gav ordet videre til Jesper Larsen, marketingchef hos Albani.

Noget tyder altså på, at Erik Nielsen har ramt rigtigt med sin nye bog "Bogen om Brunsvigeren", der først officielt udkommer i dag.

- Jeg kunne ikke dy mig for at tage nogle eksemplarer med til åbningen her i dag (mandag, red.). Jeg har allerede solgt én til en pensioneret bager, fortalte forfatteren og viste stolt sit værk frem før festivalåbningen begyndte.

Bogen fortæller om brunsvigerens historie, byder på en række brunsvigerhistorier, og så er der naturligvis også flere opskrifter.

- Det hele begyndte med, at vi lavede brunsvigerens dag for nogle år siden. Den 11. oktober. Det er noget folk går op i, så jeg tænkte hvorfor ikke skrive en bog, tilføjede Erik Nielsen.

Plads til kaos

Nu skal det ikke gå op kage det hele.

Jesper Larsen fra Albani kom i sin tale ind på opstarten for fem år siden, som han huskede som mere håndholdt og kaotisk end dagens fornemme setup. Og der er stadig plads til kaos, mente Tine Gudrun Petersen:

- Når man samarbejder med så mange forskellige mennesker og virksomheder, kan det ikke undgås, at der sker ændringer. Også i sidste øjeblik. Men vi er blevet rigtig dygtige til vores håndværk.

- Og heldigvis er vores samarbejdspartnere villige til at lege, så lidt kaos er der stadig plads til, sagde hun.

Restaurant Fynboen er et godt eksempel på den omstillingsparathed, det nogle gange kræver, når man afvikler en festival. På kort tid skulle restauranten sørge for snacks til åbningsarrangementet. Det blev i form af små håndmadder med henholdsvis laks, gris kartoffel og ost

- Vi havde egentlig ikke tid, men vi elsker Spis Odense, så selvfølgelig vil vi gerne hjælpe. Håndmaden er noget af det mest danske, der findes. Vi har så lige givet den noget ekstra, forklarede Luciano Foschi fra Restaurant Fynboen.

Brunsvigeren blev også en redning på målstregen. Den blev købt i Føtex og smagte som den skulle.

Tre udvalgte arrangementer

Flere arrangementer til Spis! Odense Food Festival er udsolgt. Her får du tre forslag til begivenheder, hvor der stadig er adgang:

Social dining, Odense Rådhus, Flakhaven 2, 10. september kl. 17.30-20.30: Madentusiaster fra Mad & Måltider i Odense Kommune byder på en sensommermenu (med øl, vand, kaffe og te), der leder tankerne hen på den smukke fynske efterårsskov med kvalitetsråvarer og hjerterum i centrum.

Sushiskole, Stroms Pakhus, torsdag 12. september kl. 16.30-18.30: Til denne workshop lærer Kaiseki fra Storms Pakhus dig spændende teknikker, som kan bruges i dagligdagen, når de nærmeste skal forkæles. Du lærer at filetere frisk fisk, at lave din egen sushi og at anrette lækkerier fra det japanske køkken.

Schiøtzprisen, Anarkist - Beer & Food Lab - 15. september kl. 11.00-14.00: Kom og oplev nogle af landets bedste kokke udfolde sig i køkkenet live, når de konkurrerer om at blive den bedste fortolker af det fynske spisekammer og førstepræmien på 30.000 kroner.

Se www.spisodense.dk for mere information.

Brunsvigeren blev købt i Føtex og smagte som den skulle. Foto: Kim Rune,
Forfatter Erik Nielsen (tv) benyttede åbningen af Spis! Odense Food Festival, som snigpremiere af sin nye bog om brunsvigeren. Her viser han den frem til byrådsmedlem Anders W. Berthelsen (S). Foto: Kim Rune
Åbningsfest for Spis! Odense Food Festival. Direktør Tine Gudrun Petersen. Foto: Kim Rune
Marketingschef hos Albani Jesper Larsen. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Før konkurs i kemisagen: Købte båd, betalte private regninger og flyttede 11 biler over i nyt firma

Nyborg

75-årig giver et nap med i børnehaven

Leder For abonnenter

Rygeforbud på boldbaner: Hvorfor er S, V og K så vattede?

Hvis man vil nå et bestemt mål, skal man nødvendigvis lægge konkrete planer for, hvordan man kommer derhen. Ellers når man ikke frem. Derfor gør Odenses radikale rådmand, Susanne Crawley Larsen, ret i at ærgre sig over, at et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Konservative i kommunens økonomiudvalg i sidste uge nedstemte et forslag om at indføre et rygeforbud på kommunens boldbaner. For det er, som Crawley Larsen påpegede, uambitiøst at stemme forslaget ned: ”Og det flugter meget dårligt med, at vi har vedtaget den mest ambitiøse rygepolitik, hvor vi i 2025 skal have den første røgfri generation. Det kan blive svært at nå, når vi er så fodslæbende”, som hun sagde til avisen. Kommunen har en politisk vision om at få en røgfri generation i 2025 og et helt røgfrit Odense i 2030. Det er meget ambitiøse mål – ja, ligefrem overambitiøse, hvis man spørger den konservative rådmand Søren Windell. Det er imidlertid et faktum, at man er nødt til at tage meget ambitiøse initiativer, hvis man vil gøre sig håb om at indfri meget ambitiøse mål. Derfor var forslaget om tobaksfri boldbaner og et røgfrit Odense Stadion på sin plads. Og derfor var det indlysende, at Susanne Crawley Larsen i sidste uge meddelte, at hun vil fortsætte kampen mod rygningen. ”Man kommer til at høre fra mig igen”, sagde hun – og det kan man så, alt efter temperament, tage som en trussel eller et løfte. Sikkert og vist er det, at også Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og resten af byrådet er nødt til at forholde sig til den ambitiøse – eller overambitiøse – rygemålsætning. For hvis man virkelig vil gøre Odense til en røgfri by om blot 10 år, skal man stoppe med at sniksnakke og i stedet handle. For man er nødt til at tage langt mere omfattende initiativer end blot at foreslå et banalt rygeforbud på en boldbane. Og man er nødt til at opgive den vattede holdning, som de tre store partier i byrådet har lagt for dagen i denne sag. Sagen er, at Odense ikke bliver røgfri af sig selv. Og derfor må politikerne udvise mere mod, end de tre store partier i Odenses økonomiudvalg har gjort.

Odense

Palle Krabbe i Rismarken

Middelfart For abonnenter

Storpolitik i strandkanten: Lodsejere fik afløb for frustrationer om Baltic Pipe

Fyn

'Groft uforsvarligt': Entreprenør-ægtepar fra kemisagen på vej mod konkurskarantæne

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];