Annonce
Erhverv

Spilder ikke tid på møder: Byggefirma i Odense stormer frem

Ingen møder og kun få ansatte, der til gengæld alle har stort ansvar: Det er opskriften på successen i 5E Byg, der er ved at blive et af de største byggefirmaer på Fyn.

Entreprenør-firmaet 5E Byg i Odense vokser voldsomt. Byggeopgaverne vælter ind og har fået omsætningen til at stige dramatisk.

I 2014 byggede firmaet for 313 millioner kroner, i 2015 var tallet 482 millioner kroner - en stigning på 54 procent.

Og i år bliver omsætningen cirka 700 millioner kroner - en stigning på 45 procent.

Opskriften på firmaets succes er enkelhed og lave omkostninger.

Annonce

Ansatte klarer det hele selv

Der er kun 29 ansatte, og mange af dem bestemmer det meste selv.

- Vi arbejder helt enkelt. Møder og budgetter og den slags bruger vi ikke meget tid på. Derfor har vi lave omkostninger, og det betyder, at vi kan give nogle gode priser på opgaverne, siger Per Jørgensen, der nøjes med tre ledermøder om året.

Han er en af de to hovedaktionærer og samtidig bestyrelsesformand. Desuden er hans opgave at skaffe opgaver.

5E Byg er totalentreprenør på store byggerier - for eksempel det kombinerede rådhus og butikscenter til 300 millioner kroner, der er ved at rejse sig i Middelfart lige nu.

Virksomheden har ikke selv håndværkere ansat. En række projekt- og byggeledere skaffer underentreprenører og holder øje med byggeriet.

Og de har virkeligt noget at skulle have sagt. Projektlederen afgør selv, hvilket håndværkerfirma der skal bygge, og hvordan det skal ske.

- Vi har dygtige folk med lang anciennitet, så det er der ingen grund til, at vi andre skal blande os i. Når en medarbejder selv har truffet valgene, har han som regel også et større hjerte med i det, siger Per Jørgensen.

Han bruger heller ikke ressourcer på overvågning.

- Det er et tillidsforhold. Vi hyrer som regel kun håndværkere, som vi kender, og som vi ved, at vi kan stole på, siger Per Jørgensen.

Den enkle opbygning betyder, at 5E Byg i 2015 tjente 7,90 kroner, hver gang den omsatte for 100 kroner.

Det er langt over normalen i branchen, der ligger på omkring to kroner.

Med lave omkostninger kan virksomheden tilbyde lave priser til kunderne. Det er en væsentlig årsag til, at den har fået så meget at lave.

Travlheden har sat firmaet i en attraktiv position.

Siger nej til arbejde hver uge

- Hver uge siger vi nej til opgaver. Dermed kan vi udvælge de mest attraktive projekter, siger Per Jørgensen.

Det kan koste 300.000-400.000 kroner at lave et tilbud på et stort byggeri, så han vil gerne være nogenlunde sikker på at vinde, før han byder på en opgave.

Ud af de seneste ni udbud har 5E Byg kun tabt et.

De meste attraktive opgaver ligger tit i Københavnsområdet. Hovedstaden har kraftig byggeaktivitet, og så er den hjemsted for de store entreprenørkoncerner med meget højere omkostninger. Det gør konkurrencesituationen god for den lille fynske konkurrent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce