Annonce
Kerteminde

Spektakulært vikingefund: Vikingehal fundet på Munkebo Bakke

Arkæolog fra Østfyns Museer, Malene Refshauge Beck har entop afsluttet et udgravning af et spektakulært vikingefund. En halbygning, som sætter Østfyn og Munkebo på vikingetidens landkort. Foto: Mette Louise Fasdal

Østfyns Museers arkæologer har fundet en vikingehal på Munkebo Bakke, som i den grad sætter Østfyn og Munkebo på vikingetidens landkort. En vikingehal på den størrelse er ikke tidligere fundet på Fyn.

Munkebo: - Det er fantastisk, at der kan tilføjes et nyt kapitel til Munkebos vikingehistorie - og endda et kapitel, der sætter Munkebo og Kerteminde Kommune på landkortet i stor stil. Det er en historie, der har stor betydning for os alle - i en kommune, der i den grad har taget vikingetiden til sig som den del af den lokale historie og identitet. Det er en stor dag for os alle.

Borgmester i Kerteminde Kommune, Kasper Ejsing Olesen, er glad, og det er arkæologerne på Munkebo Bakke også.

For da Bakkegården blev revet ned, gik de i gang med at finde ud af, hvad der kunne dukke op i jordlagene under Bakkegårdens fundament.

Nu har de svaret.

Arkæologerne har nemlig gjort et spektakulært vikingefund. De har fundet en vikingehal, som i den grad sætter Østfyn og Munkebo på vikingetidens landkort, fortæller arkæolog og museumsinspektør, Malene Refshauge Beck.

Vikingehallen har en bredde på 10,5 meter og formodes at have været på op til 28 meter lang. Med den størrelse har hallen tydeligt skilt sig ud fra de øvrige huse, der omgav den.

- Det er ikke Jens Hansen, der bygger en bondegård. Det har virkelig krævet mange ressourcer at bygge så stor en bygning, understreger Malene Refshauge Beck, der mener, at pladsen uden tvivl har spillet en vigtig rolle i vikingetiden.

Arkæologen fortæller, at der ikke tidligere er fundet bygninger af den størrelse på Fyn, og dermed er der på Munkebo Bakke fundet en vigtig brik til fortællingen om og forståelsen af vikingetiden ikke bare på Fyn, men i hele Skandinavien.

Både i 2015 og i 2017 er der ved Munkebo Bakke blevet gjort fund ved Munkebo Bakke, som tyder på et stormandsmiljø. Fundet af halbygningen på Munkebo Bakke giver også en indikation af, at det har været en plads, der har været på de allerøverste trin af Vikingetidens samfundslag.

Malene Refshauge Beck mener, at pladsen har været et magtcenter som for eksempel Tissø og Lejre på Sjælland og Erritsø ved Fredericia i Jylland. Pladserne deler fælles træk som store halbygninger, spor efter religiøse, håndværksmæssige og administrative opgaver og er knyttet til fyrstemiljøer, der har domineret forskellige landområder.

Fundene fra Bakken kan bredt dateres tilbage til perioden 825 - 1000 e. Kr. En række kulstof 14-dateringer skal nu give den mere præcise datering på, hvornår i vikingetiden fundene er fra.

Arkæologen forventer, at der vil være svar på prøverne om et halvt års tid.

Der har tidligere været rundvisninger på Munkebo Bakke, hvor Malene Refshauge Beck har fortalt om fundene. Onsdag den 4. juli klokken 15.30 gør hun det igen, og alle er velkomne.

Annonce
Her er et oversigtskort på de fund, der er gjort i området. Grafik: Østfyns Museer
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Boligminister vil ikke røre ved slagtilbud til dømte beboere i Odense-ghetto

Dødsfald For abonnenter

Nekrolog over speciallæge Ebbe Derneke: Livet igennem spillede Ebbe violin, og han startede sin musikalske karriere i Københavns Drengekor

Fyn For abonnenter

Ingrid modtog sin diabetes-diagnose over telefonen: - Jeg fik at vide, at der lå en recept på serveren

Annonce