Annonce
Rejser

Spektakulære hoteller lokker turisterne ud af Københavns indre by

The Krane er en ombygget kulkran, der er forvandlet til hotel. Foto: Rasmus Hjortshøj
Nye og anderledes hoteller åbner i Københavns yderområder. Og flere er på vej. Turisterne efterspørger interessante hoteller og lokal autenticitet frem for Nyhavn og Indre By. Det styrker lokalområderne - og giver gladere turister, viser nye tal.
Annonce

Sydhavn og Nordhavn. Smag på det. Umiddelbart lyder det ikke som de mest eksotiske områder at booke hotel i, hvis man som udenlandsk turist skal på ferie i København. Men smider du en gammel ombygget kran i Nordhavn eller et kæmpe træhotel med hyggelounge i Sydhavn ind i ligningen, så er det en helt anden sag.

København oplever i disse år et veritabelt hotelboom. Tal fra hotellernes brancheforening, Horesta, viser, at alene i 2019 åbner eller udvider 14 hoteller i hovedstadsområdet, og i løbet af de næste par år vil endnu 13 hoteller dukke op i København og omegn.

Hvor fortidens turister ikke kunne bo tæt nok på Nyhavn og Rådhuspladsen - hvilket placeringen af byens hoteller også afspejlede - er der i dag noget andet på færde. Nu rykker hotellerne ud i yderkanterne af København.

99 hoteller og feriecentre

København havde i april (nyeste tal):

99 hoteller og feriecentre

17.868 værelser

Kilde: Wonderful Copenhagen

Annonce

Turisterne vil det lokale

At hotellerne vælger at åbne i utraditionelle områder som eksempelvis Sydhavn og Nordhavn, er der flere årsager til. Infrastrukturen i København er væsentligt forbedret, og opfattelsen af, hvad der er en del af Københavns centrum, har udviklet sig med tiden.

Samtidig handler det om økonomi og efterspørgslen fra turisterne, mener turismeforsker ved Roskilde Universitet, Jens Friis Jensen.

- Man kan finde en billigere grund eller bygning i udkanten af byen. En placering i yderområderne er også en måde at gå ud og finde sig en unik beliggenhed, og nogle hoteller udvikler et koncept, hvor man gerne vil positionere sig i markedet som en del af lokalmiljøet, siger Jens Friis Jensen, som også sporer en stigende interesse for det lokale hos turisterne.

- Det er et modsvar til for eksempel airbnb, hvor folk spreder sig ud og lejer lejligheder i yderområderne, fordi de vil have en autentisk oplevelse. Det er attraktivt, hvis hotellet tænker og brander sig på en speciel måde, hvor det bliver en mere integreret del af det lokale miljø. Det er der en efterspørgsel på fra turisternes side, siger han.

Annonce

Hotellerne skal være mere spektakulære

For at trække turisterne med ud af byen skal hotellerne til gengæld diske op med noget ekstra. Det er med andre ord ikke længere nok kun at tilbyde en seng og en morgenmadsbuffet.

Et af de nye hoteller, der netop har slået dørene op, er Moxy i Sydhavn. Hotellet skiller sig ud ved at være opført i træ, og man forsøger helt bevidst, efter amerikansk forbillede, at blive en del af lokalmiljøet.

- Moxy er et lifestyle-produkt, hvor der er lagt vægt på fællesarealerne. Der er bibliotek i den ene ende og fest og ballade i den anden. Man kan sidde med sin computer og høj musik det ene sted, og så er der bordfodbold, spil og cocktailbar i den anden ende. Det er for at gøre os mere interessante, men også for at blive en del af det kedelige Sydhavn. Vi vil gerne være en destination for de lokale også, siger Peter Haaber, administrerende direktør i organisationen Zleep Hotels, der driver hotellet.

Et andet hotel, der ikke er placeret i centrum, er The Krane i Nordhavn. Her er en gammel industriel kulkran ombygget til et eksklusivt og ekstravagant hotelværelse. I det tidligere maskinrum er der etableret et dobbeltværelse, og det gamle førerhus er blevet til et loungeområde. Ifølge livsstilsekspert og trendforsker Mads Arlien Søborg er den helt unikke og særlige turistoplevelse en tydelig tendens, og flere rejser gerne efter hotellet som destination.

- Der kommer flere af de spektakulære hoteller. Lokalmiljøet skal tænkes ind designmæssigt. Det er den vej, de fleste storbyhoteller vælger at gå. Unikt og lækkert med gode designoplevelser som The Krane. Det er et helt unikt koncept arkitektonisk, der handler om at give brugeren en specifik oplevelse, som man husker. Og det rejser folk efter. Så er det lige meget, at man ikke ligger i centrum, forklarer han.

Hotel Ottilia i Carlsberg Byen. Foto: Linda Kastrup
Annonce

Turisterne er gladere i udkanten af byen

Gæsterne virker umiddelbart tilfredse med at bo i periferien. Tal fra en ny analyse fra Wonderful Copenhagen viser, at turisterne faktisk er gladere for deres ophold i København, når de tjekker ind på hoteller uden for Indre By.

- På baggrund af vores analyseprojekt, 10XCopenhagen, kan vi se, at rejsende, der bor uden for Indre By, generelt besøger flere bydele i forbindelse med deres besøg, end dem, der vælger at bo i Indre By. Og det har positiv betydning for deres overordnede tilfredshed med opholdet her, da analyserne viser en sammenhæng mellem antallet af besøgte bydele og de rejsendes generelle tilfredshed, siger Tine Kastrup-Misir, kommunikations- og marketingdirektør i Wonderful Copenhagen.

Baren i Moxy Copenhagen. Foto: PR
Annonce

Får lokalmiljøerne til at blomstre

Men hvad betyder det for lokalmiljøerne, at der popper hoteller op, hvor der ikke tidligere har været tradition for det? Det kan betyde - på godt og ondt - at der kommer mere aktivitet i et yderområde, mener Jens Friis Jensen.

- Hvis det også er et tilbud til de lokale om, at de kan komme ind og spise og få kaffe, kommer der et udvidet servicetilbud i området. Det kan skabe nyt liv og mere energi og aktivitet, men samtidig handler det også om, at hotellet skal have en evne til at indgå som en integreret del af lokalmiljøet, siger han.

Moxy Hotel i Sydhavn har haft åbent siden marts 2019, og her er det lykkedes at få hevet de lokale ind på hotellet. Det er åbent 24 timer i døgnet, og alle er velkomne.

- Flere af virksomhederne i lokalområdet bruger os som fredagsbar. Folk kommer og får en øl, inden de tager videre i byen. Her kommer også studerende fra Aalborg Universitet og læser under ordentlige forhold og væk fra studiemiljøet. Og det kommer vi nok til at se meget mere af. Vi forsøger at være mere åbne over for lokalmiljøet, siger Peter Haaber.

I Horesta ser man det også som en klar fordel for lokalområderne, at turisternes i stigende grad søger ud af centrum for at overnatte.

- Man hiver turisterne ud i nye bydele, som de normalt ikke kommer i. Det giver muligheder for nye virksomheder, restauranter og kulturtilbud. Det er positivt, at gæsterne kommer længere ud af byen. Det vil have en effekt, at folk bliver spredt lidt, og det er en fordel. Man taler endnu ikke om overturisme i København, men jo flere der bor væk fra centrum, jo mere spredning kommer der, siger cheføkonom i Horesta Jonas Kjær.

Også Ottilia - et boutiquehotel, som netop er åbnet i Carlsbergbyen - forsøger at tilbyde en anderledes oplevelse væk fra centrum. Hotellet, som ligger i det oprindelige malt- og øllager, fordeler sig over to bygninger - den ene er fra 1881, mens den anden er fra 1960'erne. Her består det ekstraordinære ikke mindst i, at bryggerihistorien stadig lever videre med oprindelige siloer, der hænger ned fra loftet, ligesom de gamle betonvægge og stålspær er bevaret i en række af badeværelserne.

Hotel Ottilia i Carlsberg Byen. Foto: Linda Kastrup
Annonce

Tendens fra udlandet

Det er ikke kun i København, at turisterne har fået øjnene op for det, der ligger uden for den traditionelle sightseeing-rute. Det er en generel storbytendens, mener Mads Arlien-Søborg.

- Det er en tendens, man ser meget i New York og London, hvor man brander byen mere bredt med kvarterer under udvikling og får gjort dem attraktive. Flere og flere turister vil gerne ind bag byen og ind bag den lokale kultur, som er en stor ny turismetendens. Turisterne pakker sig ikke så meget mere, siger han.

Loungeområdet på hotellet The Krane i Nordhavn. Foto: Rasmus Hjortshøj
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce