Annonce
Speedway

Speedwayen ruller: Fynboer i jagt på EM-top

Team Fjelsteds Anders Thomsen har haft en god sæson 2019 indtil nu. Lørdag gælder det første afdeling af EM-serien i tyske Güstrow. Foto: Sportexpress/Ritzau Scanpix
Der er fem faste, danske kørere med i sæsonens EM-serie i speedway, der rammer Vojens 10. august. Anders Thomsen og Nicki Pedersen er de fynske repræsentanter. Første afdeling køres lørdag i Tyskland.

Speedway: Der et stærkt felt af rød-hvide kørere med i dette års EM-serie, der lørdag indledes i tyske Güstrow.

Leon Madsen, der gør det fremragende som debutant i dette års VM-grandprixserien, er forsvarende europæisk mester, og han er sammen med Mikkel Michelsen og Michael Jepsen Jensen kvalificeret til dette års EM-serie på baggrund af sidste sæsons resultater.

To fynske kørere er med i serien på permanente wildcard. Det er den tredobbelte verdensmester, Nicki Pedersen, der vandt EM-titlen i 2016, og Anders Thomsen, der vel er i sit livs form og som også har kørt sig frem til grandprixchallenge 24. august, hvor der skal kæmpes om tre billetter til næste års VM-grandprixserie.

Anders Thomsen har podiet som mål efter de fire afdelinger, EM-serien består af, men det er et faktum, at lørdagens bane i Güstrow ikke er en af Thomsens favoritbaner.

- Den ligger ikke så godt til mig. Jeg vil helst have store racerbaner, hvor der kan køres stærkt. Men jeg er tændt.

Güstrow-banen er lille - nærmest rund - uden langsider af betydning og med startsnoren placeret næsten nede i fjerde sving.

Annonce

EM-serien i speedway 2019

EM-feltet:

1. David Bellego, Frankrig

2. Jaroslaw Hampel, Polen

3. Kai Huckenbeck, Tyskland

4. Michael Jepsen Jensen, Danmark

5. Grigory Laguta, Rusland

6. Robert Lambert, England

7. Antonio Lindbäck, Sverige

8. Leon Madsen, Danmark

9. Mikkel Michelsen, Danmark

10. Vaclav Milik, Tjekkiet

11. Nicki Pedersen, Danmark

12. Pavel Przedpelski, Polen

13. Bartosz Smektala, Polen

14. Anders Thomsen, Danmark

15. Kasper Woryna, Polen

16. Kevin Wölbert, Tyskland (Wildcard)

EM-afdelinger:

13. juli: Güstrow, Tyskland

27. juli: Torun, Polen

10. august: Vojens, Danmark

28. september: Chorzow, Polen

Et pres at blive mester

Leon Madsen er altså forsvarende europamester.

- Der er ikke nogen, som har vundet europamesterskabet to gange i træk. Det vil jeg gerne være den første, som præsterer, siger den 30-årige Leon Madsen på trods af det faktum, at han altså også kæmper med i toppen af årets VM-serie. Og Leon Madsen tilføjer:

- Min EM-sejr sidste år åbnede virkelig nogle døre for mig og endte med kvalifikation til VM-serien og siden med en god treårig kontrakt med min polske klub Czestochowa. Det fortæller noget om, hvor vigtig EM-serien er blevet.

Leon Madsen oplevede imidlertid også mesterskabet som lidt af et pres. Han siger:

- Jeg blev mødt med den holdning, at jeg skulle bevise noget mere end EM-titlen. Men folk skal ikke tage fejl, for feltet til EM består af stærke kørere, og med hele fem danskere på banen bliver det også en motivation at sætte alle konkurrenter på plads. Jeg er klar, og kører ud fra den tanke, at de andre – danske og udenlandske – skal ud og kæmpe for at slå mig.

Den lille bane i Güstrow er imidlertid heller ikke Leon Madsens favoritmenu.

- Nej, den bane er godt nok speciel, og de inderste startgates er ikke gode, men jeg vil hente så mange point lørdag som muligt og derefter glæde mig til banerne i Torun, Vojens og Chorzow, som ligger bedre til mig.

Når EM-serien rammer Vojens 10. august, bliver der en sjette dansk kører på banen på et wildcard.

Første afdeling af EM-serien i speedway, Eurosport 2, kl. 19.00

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce