Annonce
Speedway

Speedwayekspert: Sæsonen er ved et smuldre

Ib Søby (th.) sammen med speedwaykoryfæ Ole Olsen i forbindelse med receptionen i maj sidste år, hvor generationsskiftet på Vojens Speedway Center fra Ole Olsen til sønnen Jacob Olsen blev markeret. Foto: sportxpress/Ritzau Scanpix
Ib Søby - blandt andet mangeårig kommentator af VM-grandprixerne - forudser et både økonomisk og sportslig kaotisk år for speedwayen.

SPEEDWAY: - Speedwaysæson 2020 er ved at smuldre.

Så kontant lyder meldingen fra Ib Søby - journalist, forfatter og speedwayekspert med blandt andet mange sæsoner som kommentator af VM-grandprixserien på dk4.

Sport Fyn kunne søndag fortælle om en af de fynske profiler, Anders Thomsen, der ligesom Europas øvrige kørere skulle være i fuld gang med at tune sig selv, sit team og nyt materiel ind på den nye sæson.

Men corona-virus har slukket motorerne, og i stedet bruger Anders Thomsen tiden på blandt andet at fiske.

- Det er det samme over hele Europa. Ingen kørere får trænet, efter en lang vinter uden indtægter har kørerne allerede haft store udgifter til nyt materiel, og de må fortsat betale de ansatte i deres team. Og der kommer altså inden penge den anden vej - og det er uvist, hvornår der begynder at komme det. Mange kørere har jo ikke den store luft i økonomien, lyder vurderingen fra Ib Søby.

Annonce

De udtaler sig

Ib Søby - 62 år - er journalist, redaktør, forfatter og foredragsholder. Han var nyhedschef på Radio Hornsherred 1987-1993 og var i 1997 vært på TVS, Den Danske Sportskanal. Herefter fortrinsvis på dk4 som vært, kommentator (blandt andet på speedwayens VM-grandprixserie) og redaktør på talkshows samt sportslige og kulturelle programmer. Blandt andet forfatter til bogen "Speedwayliv".

Annette Vesterskov er formand for ligaforeningen, der står i spidsen for den danske speedwayliga, og Vesterskov er administrator i Fjelsted Speedway Klub. Team Fjelsted vandt ligamesterskabet i sidste sæson.

Tidligst matcher i juni

I sidste uge meddelte Danmarks Motor Union (DMU), at der ikke bliver køreaktiviteter før tidligst 1. maj med den tilføjelse, at en sæsonstart på det tidspunkt er under forudsætning af, at kørerne kan begynde at træne 1. april.

Udmeldingen betyder, at de fem første matcher i den danske liga - i slutningen af april - allerede er aflyst og udsat til ubestemte datoer senere på sæsonen. Ib Søby:

- Men jeg tror, det er urealistisk, at der bliver kørt matcher i Danmark eller andre steder i maj. Jeg tror, vi skal helt hen i juni - måske i juli.

Det er en vurdering, som Annette Vesterskov, formand for ligaforeningen og administrator i Fjelsted Speedway Klub med sidste sæsons ligamester, Team Fjelsted, er enig i. Vesterskov siger:

- Jeg tror desværre, det hedder juni, før der er en chance for, at vi kommer til at afvikle matcher. Vi går ikke på akkord med udmeldingerne fra sundhedsmyndighederne, og vi går heller ikke på akkord med kørernes sikkerhed. De skal have haft rimelig tid til at træne, før de bliver kastet ud i matcher.

Den store bekymring

Hvis man forestiller sig, at den danske liga kommer i gang midt i juni, vil der allerede være aflyst ikke færre end 21 matcher, som skal genplaceres. Dertil kommer udsatte matcher i den specielt økonomisk vigtige polske Ekstraligaen (ligastarten foreløbig udskudt til 17.-19. april, red.), hvor kørerne tjener langt hovedparten af deres løn.

- Polen vil sandsynligvis forsøge at sætte sig på hovedparten af datoerne i den resterende sæson, og det kan vælte alle os andre. Det er en af mine store bekymringer, siger Annette Vesterskov, der om alternativer for afviklingen af den danske liga konstaterer:

- Det er umuligt at sige noget sikkert om, før vi ved, hvornår vi kan komme i gang. Men det kan da godt være, at vi bliver nødt til at opfinde "den dybe tallerken" på et tidspunkt for at få tingene til at hænge sammen. Måske kan eventuelt juli, hvor der ikke er planlagt matcher, inddrages, men igen: Hvad hvis polakkerne også sætter sig på den sommermåned?

Annette Vesterskov, Fjelsted Speedway Klub, ser med bekymring på speedwaysæsonen - både for kørerne og for klubberne. Foto: Kim Rune

Et væltet korthus

Det er ikke kun de europæiske ligaer, der giver panderynker.

I sæsonen er der også VM-grandprixserien med 10 løb og EM-serien med fire afdelinger - og kvalifikationen til næste års udgave af serierne. Den danske kvalifikation i Esbjerg programsat til 9. april er allerede aflyst.

Dertil kommer landsholdsaktiviteterne, hvor Danmark i forbindelse med VM for hold er planlagt til at skulle køre semifinale i tyske Landshut, 25. april.

- Hvem forestiller sig en semifinale i Landshut gennemført 25. april - eller det første VM-grandprix i arena Narodowy i Warszawa, 16. maj, med 55.000 tilskuere på lægterne? Jeg gør i hvert fald ikke, som Ib Søby slår fast.

Om situationen i Polen, hvor kørerne altså tjener hovedparten af deres løn, vurderer Søby:

- Mange af klubbernes sponsorer er virksomheder, som vil blive ramt voldsomt af coronakrisen, og som vil have svært ved at betale klubberne. Og de tv-penge og kommunale tilskud, som er med til at bære i Polen, kan bortfalde eller i bedste fald blive udskudt. Alt det er med til at presse de enkelte køreres økonomi. Den er i forvejen skrøbelig efter en lang vinterpause, så hvis hverken den polske eller andre ligaer ikke kommer i gang i april, begynder korthuset for alvor at vælte.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce