Annonce
Faaborg-Midtfyn

Sparer 1,5 ton CO2 om året: FFV's investering i varmepumpe vil gøre faaborgenserne mere klimavenlige

Varmeværket med keddelanlægget rømmes, når FFV skifter til varmepumpeenergi. Arkivfoto.
Hver husstand tilknyttet FFV's fjernvarme vil årligt spare atmosfæren for 1,5 ton CO2, når FFV næste år tage sin kæmpestore varmepumpe i brug.
Annonce

Faaborg: Klimamæssigt kommer faaborgenserne op i dukseligaen, når FFV om et års tid tager et nyt varmeanlæg baseret på varmepumper i brug på L. Frandsensvej.

Den gennemsnitlige husstand i Faaborg, der bruger fjernvarme, vil spare atmosfæren for udledning af 1,5 ton CO2 årligt viser beregningen fra FFV's rådgiver Planenergi, der holder til i nordjyske Skørping.

1,5 tons CO2 svarer nogenlunde til CO2-udledningen for en person ved en flyvetur til New York og hjem igen.

Anlægget kommer til at bestå af en 10,5 MW eldrevet varmepumpe, der udnytter energien i udeluften samt en ny naturgaskedel, der skal erstatte naturgaskedlerne i de eksisterende varmecentraler på Sundvænget 5, Sundstien 1 og på L. Frandsensvej.

Manøvren betyder, at Faaborgs ikoniske kraftvarmeværk bliver overflødigt, og det skal der findes ny anvendelse for bygningen i fremtiden. Men det er en anden historie.

Den eldrevne varmepumpe vil kunne dække cirka 86 procent af behovet for varme i FFV's område, og planen er, at varmepumpen skal arbejde, når elprisen er lav, og når elprisen er for høj, kan der i stedet produceres varme på naturgaskedlen - dermed bliver værket mindre følsom overfor store udsving i elpriserne.

Selvom der fortsat skal produceres varme baseret på naturgas, vil det nye anlæg være væsentligt mere klimavenligt end i dag, hvor al varme laves af naturgas.

Beregninger som FFV's rådgiver Planenergi har lavet viser, at atmosfæren samlet spares for 72.000 ton CO2 i en driftsperiode på 22 år. Det er det tal, der bliver til 1,5 ton årligt per husstand.

Forbrugerne i Faaborg-området vil i øvrigt også kunne forvente en lavere og mere stabil pris på deres fjernvarme sammenlignet med i dag. Sammenlignet med ren naturgasbaseret varme vil over der over 22 år kunne spares 43,7 mio. kroner. Det svarer til at gennemsnitshusstanden sparer cirka 1000 kroner årligt i fjernvarmeudgift.

Annonce

Klima ikke udslagsgivende

Men faktisk var det slet ikke klimadagsordenen, der var udslagsgivende, da FFV for godt et års tid siden besluttede at gå efter en varmepumpeløsning, fortæller Christian Møller, der er direktør i FFV.

FFV var ligesom mange andre fjernvarmeselskaber presset, fordi en række tilskud til elproduktion faldt bort, hvilket betød, at prisen på FFV's fjernvarme for et år siden blev sat markant i vejret.

- Det var primært den samfundsøkonomiske interesse, der gjorde, at vi kunne få tilladelse til at erstatte naturgassen med en varmepumpe. Myndighederne kigger på samfundsøkonomi og ikke så meget på klima. Faaborg er jo et naturgasforsynet område, og man skal kunne lave en beregning, der viser, at det samfundsøkonomisk er billigere at fyre med noget andet end naturgas for at få lov til det, forklarer Christian Møller.

Det har FFV så gjort med hjælp fra Planenergi. Og løsningen blev altså en varmepumpeløsning og en ny naturgaskedel - en samlet investering på godt 100 mio. kroner.

Men for Christian Møller og hans FFV-bestyrelse har klima-regnskabet også spillet en væsentlig rolle, understreger han.

- Klimaaspektet er absolut væsentligt i den her løsning, og så var det vigtigt at få prisen ned for forbrugerne, siger Christian Møller.

Værket tages i brug til december 2020.

Annonce

Fakta

De nye varmepumper FFV planlægger at investere i skal primært drives af vindmølle-strøm.

Varmepumperne fungerer ved, at de suger luft ind og køler den ned. Friktionen i den proces skaber energi, som giver varme til faaborgenserne.

FFVs nye naturgaskedel vil også være i stand til at bruge bio-gas. I dag køber FFV bio-gas, der blandes i naturgassen, hos Nature Energy ved Heden.

FFV-direktør Christian Møller: - Det var primært den samfundsøkonomiske interesse, der gjorde, at vi kunne få tilladelse til at erstatte naturgassen med en varmepumpe. Foto: Bent Warncke

Varmepumpe

Varmepumpen FFV investerer i bliver på 10,5 MW og skal primært drives af vindmølle-strøm.

Varmepumper fungerer ved, at de suger luft ind og køler den ned. Friktionen i den proces skaber energi, som giver varme til faaborgenserne.

FFVs nye naturgaskedel med en kapacitet på 20 MW vil også være i stand til at bruge bio-gas.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Middelfart For abonnenter

Laveste pris er ikke altid vejen til succes: Vognmandsfirma laver rekordoverskud med gamle dyder som faglighed og fleksibilitet

Annonce