Annonce
Sydfyn

Sparekrav på Langeland: Nok nødvendigt at finde 5,8 millioner kroner

Det er nødvendigt at finde besparelser. Som det ser ud nu, skal politikere finde 5,8 millioner kroner, oplyser borgmester Tonni Hansen (SF). Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Borgmester: Tiden er presset, og der skal være forslag klar til budgetseminar sidst i september.

LANGELAND: På det seneste møde i Økonomiudvalget fastholdt medlemmerne, at man skal finde 10 millioner kroner i besparelser, effektiviseringer og omprioriteringer. Da man ikke kan nå meget længere ad vejen med effektiviseringer, undgår man ikke at se på besparelser med efterfølgende serviceforringelser, påpeger borgmester Tonni Hansen (SF) efter mødet.

Beløbet i besparelser for 2020 ligger på cirka 5,8 millioner kroner, som det ser ud nu.

- Desværre, men det er en bunden opgave. Vi havde nok håbet på, at situationen ville udvikle sig til det bedre. Men vi har jo kendt de totale beløb, siden vi genåbnede budgettet for 2019 i foråret og også tog en ordentlig bid af arbejdet med 2020 ved samme lejlighed, tilføjer borgmesteren.

Tiden er knap. Der skal ligge et forslag, som de 15 medlemmer af kommunalbestyrelsen skal drøfte, når der holdes budgetseminar 30. september. Samtidig vil offentligheden kunne følge med, fordi økonomien bliver drøftet i det politiske forum.

Tonni Hansen mener, at kommunalbestyrelsen så vidt muligt skal pege på konkrete steder, hvor man vil spare. I stedet for de såkaldte blokbesparelser, som er den metode, hvor det enkelte fagudvalg får stukket det beløb ud, der skal spares. Og så i øvrigt bagefter selv må finde ud af at udmønte besparelsen.

- I det hele taget skal vi tage så stort et politisk ansvar som muligt. Og så kan vi enten drøfte tingene i Økonomiudvalget eller på et gruppeformandsmøde med alle fem partier.

Inden for få dage forventes i øvrigt et resultat af økonomiforhandlingerne mellem regeringen og KL (Kommunernes Landsforening). Herefter kan man begynde at forhandle om de vigtige tilskud til særligt vanskeligt stillede kommuner, der tildelte Langeland 36 millioner kroner for 2019. Håbet i hvert fald det samme næste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Før konkurs i kemisagen: Købte båd, betalte private regninger og flyttede 11 biler over i nyt firma

Leder For abonnenter

Rygeforbud på boldbaner: Hvorfor er S, V og K så vattede?

Hvis man vil nå et bestemt mål, skal man nødvendigvis lægge konkrete planer for, hvordan man kommer derhen. Ellers når man ikke frem. Derfor gør Odenses radikale rådmand, Susanne Crawley Larsen, ret i at ærgre sig over, at et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Konservative i kommunens økonomiudvalg i sidste uge nedstemte et forslag om at indføre et rygeforbud på kommunens boldbaner. For det er, som Crawley Larsen påpegede, uambitiøst at stemme forslaget ned: ”Og det flugter meget dårligt med, at vi har vedtaget den mest ambitiøse rygepolitik, hvor vi i 2025 skal have den første røgfri generation. Det kan blive svært at nå, når vi er så fodslæbende”, som hun sagde til avisen. Kommunen har en politisk vision om at få en røgfri generation i 2025 og et helt røgfrit Odense i 2030. Det er meget ambitiøse mål – ja, ligefrem overambitiøse, hvis man spørger den konservative rådmand Søren Windell. Det er imidlertid et faktum, at man er nødt til at tage meget ambitiøse initiativer, hvis man vil gøre sig håb om at indfri meget ambitiøse mål. Derfor var forslaget om tobaksfri boldbaner og et røgfrit Odense Stadion på sin plads. Og derfor var det indlysende, at Susanne Crawley Larsen i sidste uge meddelte, at hun vil fortsætte kampen mod rygningen. ”Man kommer til at høre fra mig igen”, sagde hun – og det kan man så, alt efter temperament, tage som en trussel eller et løfte. Sikkert og vist er det, at også Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og resten af byrådet er nødt til at forholde sig til den ambitiøse – eller overambitiøse – rygemålsætning. For hvis man virkelig vil gøre Odense til en røgfri by om blot 10 år, skal man stoppe med at sniksnakke og i stedet handle. For man er nødt til at tage langt mere omfattende initiativer end blot at foreslå et banalt rygeforbud på en boldbane. Og man er nødt til at opgive den vattede holdning, som de tre store partier i byrådet har lagt for dagen i denne sag. Sagen er, at Odense ikke bliver røgfri af sig selv. Og derfor må politikerne udvise mere mod, end de tre store partier i Odenses økonomiudvalg har gjort.

Fyn

'Groft uforsvarligt': Entreprenør-ægtepar fra kemisagen på vej mod konkurskarantæne

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];