Annonce
Odense

Sparekatalog for millioner: Send børnene tidligere i skole og skær i børnehavens åbningstid

Der skal være længere mellem både vikarer og pædagoger i Odenses folkeskoler, foreslår Børn- og Ungeforvaltningen i nyt sparekatalog. Arkivfoto: Steffen Ortmann/Scanpix

Både skoler og daginstitutioner står for skud i det sparekatalog, Børn- og Ungeforvaltningen netop har lagt offentligt frem. Nu venter en kort høringsfase, inden politikerne 27. november skal finde de 43,6 millioner kroner til besparelser og omprioriteringer.

Skær en time af børnehusenes åbningstid. Lad børnene begynde tidligere i skole. Spar på folkeskolernes vikarer og pædagoger. Drop heldagsskolen og fodboldskolen i Vollsmose - og nedlæg elitesportsklasserne. Halver svømmeundervisningen og skær også på ledelse og administration.

Børn- og Ungeforvaltningen er nu klar til offentligt at lægge det 38 sider store sparekatalog frem, der skal hjælpe udvalgspolitikerne med at finde 43,6 millioner kroner i næste års børnebudget. 26,6 millioner skal spares væk, 17 millioner skal bruges andre steder i forvaltningen.

Ud over forvaltningens konkrete spareforslag, anbefaler embedsfolkene også at nå målet med såkaldte rammereduktioner på dagtilbud og skoler.

Det betyder, at de enkelte børnehuse og folkeskoler bliver pålagt en besparelse svarende til den procentedel, de udgør af det samlede budget. Og så er det derefter op til dem selv at finde ud af, hvor der skal skæres.

Annonce

Flovt og pinligt

Besparelserne og omprioriteringerne er de seneste dage blevet mødt af kras kritik, fordi de kommer så kort tid efter skattestigningerne, hvis formål netop var at sikre flere voksne på især børne- og ungeområdet. Og som rød blok derfor navngav velfærdsprocenten.

De seneste to års forhøjelser af skatten har i år lagt 180 millioner ekstra kroner i budgettet hos Børn- og Ungeforvaltningen, men nu forsvinder der altså en bid igen.

- Man kan ikke give med den ene hånd og tage med den anden. Jeg ville være flov og pinlig, hvis jeg var byrådspolitiker, har Bupl Fyns formand Rikke Hunsdahl understreget, mens formand for Odense Lærerforening Anne-Mette Kæseler Jensen har kaldt det uholdbare besparelser:

- Det er et tilbageslag og er ødelæggende for det, der med skattestigningen er sat i gang og for den positive udvikling.

En hurtig høring

Forvaltningens forslag til besparelser og omprioriteringer sendes nu i en hurtig høring hos medarbejdernes lokaludvalg og hos forældrebestyrelser frem til 19. november.

27. november skal de syv politikere i Børn- og Ungeudvalget så tage en endelig stilling til, hvor de mener, millionerne bedst kan undværes i budgettet, der indeholder i alt cirka tre milliarder kroner.

Der er ikke lavet nogen overordnet opgørelse over, hvor mange medarbejdere der risikerer en fyring.

Læs hele sparekataloget her.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce