Annonce
Nordfyn

Spareforslag: Udviklingshæmmede skal have frataget deres løn

På Nordfynsværkstedet i Otterup skal voksne udviklingshæmmede måske vinke helt farvel til deres timeløn på 7,50 kroner i timen. Arkivfoto.
På Nordfynsværkstedet får udviklingshæmmede voksne en timeløn på 7,50 kr. i timen for blandt andet at producere fuglebure og opvaskebørster. En løn, som kommunen nu foreslår afskaffet.

Otterup: Der bliver savet, boret og hamret på Nordfynsværkstedet, kommunens beskyttede værksted for voksne udviklingshæmmede. Her bliver der nemlig produceret ting som fuglebure, opvaskebørster og træfade, som blandt andet sælges i værkstedets butik NFV. For arbejdet får 26 visiterede borgere en timeløn på 7,50 kroner i timen, som for de fleste giver en ugeløn på 200 kroner. Men den løn skal nu afskaffes. Sådan foreslås det i hvert fald i kommunens omstillingskatalog med spareforslag for de kommende år.

Et spareforslag, der får formand for Landsforeningen LEV på Nordfyn, Ingrid Rasmussen, til at reagere:

- Jeg ved da godt, at det er småpenge, de får i løn, og der står ingen steder, at de har krav på den, men jeg synes, at lønnen er meget vigtig, for når de får sådan en lille ugeseddel, så er det jo et bevis på, at de går på arbejde. Og på den måde sammenligner de sig med den almindelige borger i Danmark.

Den samlede besparelse, som kommunen kan opnå ved at føre spareforslaget ud i livet, lyder på 200.000 kroner om året.

Annonce

Taler de handicappedes sag

På Nordfynsværkstedet er der i alt 56 borgere, hvoraf de 26 af dem er visiteret til aktivitets- og samværstilbud. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde aktivitets- og samværstilbud til personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer til opretholdelse eller forbedring af personlige færdigheder eller af livsvilkårene.

Og Ingrid Rasmussen, der selv har en udviklingshæmmet datter og som har gjort det til sin fuldtidsbeskæftigelse at tale de handicappedes sag, fortæller, at mange af brugerne vil blive kede af det, hvis spareforslaget gennemføres.

- De ville føle sig tilsidesat, hvis ikke, at de fik løn for at gå på arbejdet.

Og derfor, tilføjer Ingrid Rasmussen, kan man risikere, at borgerne ikke længere vil komme på værkstedet, hvis spareforslaget bliver gennemført. Som formand for LEV Nordfyn har Ingrid Rasmussen derfor lavet et høringssvar til budgettet, hvor hun understreger vigtigheden af, at de visiterede borgere for en lønseddel.

Landsforeningen LEV er en privat, landsdækkende forening for mennesker med udviklingshæmning, pårørende og andre interesserede, som blev dannet i 1952.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce