Annonce
Assens

Spareforslag på folkeskolen: Skræmmende læsning

I sommerens løb har revisionsselskabet BDO finkæmmet Assens Kommunes økonomi. Det er der kommet besparelsesforsklag på 30-40 mio. kr. ud af, heraf 5,1-6,2 mio. kr. på folkeskole og specialundervisning.
BDO's spareforslag i forhold til folkeskole og specialundervisning er ren grønthøstermetode, lyder det fra bestyrelse og lærerkreds.

BDO's forslag om at spare mellem 5,1 og 6,2 millioner kroner på folkeskole og specialundervisning i 2020 er skræmmende læsning, mener Toke Arndal, som er formand for Tallerupskolens bestyrelse.

- Da vi læste materialet igennem, var vi rimeligt skræmte, for at sige det lige ud. Vi sidder i forvejen med en økonomi, som i de seneste år er blevet ganske presset. Assens Kommune ligger nummer 10 fra bunden blandt landets kommuner i udgifter pr. elev i folkeskolen, siger han og henviser til Social- og Indenrigsministeriets kommunale nøgletal, www.noegletal.dk.

Det mest overraskende i rapporten fra BDO er, ifølge Toke Arndal, at der ingen diskussion er om kvalitet og struktur på skoleområdet.

- Det er rent grønthøstermetode, mener han.

De berørte parter har fået to døgn til at indgive høringssvar til BDO-rapporten. Også dette møder kritik fra Toke Arndal.

- Det giver ikke anledning til debat med borgerene i kommunen, især fordi man går i budgetforhandlinger umiddelbart efter. Man havde faktisk gjort det rigtig godt i høringsfasen i foråret. Råderumskataloget var i høring væsentligt tidligere, og vi blev inddraget i processen. Men nu kommer det her og erstatter det andet, siger han.

Annonce

Kan ikke planlægge sig til besparelser

Samme toner lyder fra John Rasmussen, som er formand for Vestfyns Lærerkreds.

- Vi er forlængst ude over, at man bare planlægge sig til besparelsen ved for eksempel at fjerne to-lærerordninger, som forlængst er sparet væk, og lave samlæsninger, som allerede sker, hvor det er muligt, for at spare penge, men selvfølgelig kan man undlade at give støtte til de elever, der har brug for det, men det vil være uanstændigt. Alle elever har krav på et godt skoletilbud i folkeskolen, fastslår han i en mail til Fyens Stiftstidende.

Ifølge John Rasmussen er der folkeskoler i Assens Kommune, som ikke har råd til de mest simple ting.

- Nogen skoler lever på aflagte undervisningsmidler andre steder fra, da der ikke er penge til at skaffe ordentligt materiale. Det er ganske enkelt uanstændigt, mener han.

Lærerformanden mener, at politikerne i Assens Kommune bør ændre på skolestrukturen og ændre tildelingsmodellen, så alle skoler sikres et fornuftigt driftsniveau.

- Det kan gøres ved at samle overbygninger og ved at samle skoler og afdelinger. Hvis ikke byrådet ønsker det, må det gøre, som jeg har sagt i mange år. De har ikke råd til at drive det skolevæsen, de har nu - så må de finde de penge, der er nødvendige. Sætte skatten op for eksempel, skriver han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense For abonnenter

Testkørsler på vej: På én strækning især vil der snart køre letbanetog

Faaborg-Midtfyn

Gymnasielærer anholdt i London efter at have lænket sig til olietønde: Nu vil han arrangere klimadag

Annonce