Annonce
Assens

Spareforslag på folkeskolen: Skræmmende læsning

I sommerens løb har revisionsselskabet BDO finkæmmet Assens Kommunes økonomi. Det er der kommet besparelsesforsklag på 30-40 mio. kr. ud af, heraf 5,1-6,2 mio. kr. på folkeskole og specialundervisning.
BDO's spareforslag i forhold til folkeskole og specialundervisning er ren grønthøstermetode, lyder det fra bestyrelse og lærerkreds.

BDO's forslag om at spare mellem 5,1 og 6,2 millioner kroner på folkeskole og specialundervisning i 2020 er skræmmende læsning, mener Toke Arndal, som er formand for Tallerupskolens bestyrelse.

- Da vi læste materialet igennem, var vi rimeligt skræmte, for at sige det lige ud. Vi sidder i forvejen med en økonomi, som i de seneste år er blevet ganske presset. Assens Kommune ligger nummer 10 fra bunden blandt landets kommuner i udgifter pr. elev i folkeskolen, siger han og henviser til Social- og Indenrigsministeriets kommunale nøgletal, www.noegletal.dk.

Det mest overraskende i rapporten fra BDO er, ifølge Toke Arndal, at der ingen diskussion er om kvalitet og struktur på skoleområdet.

- Det er rent grønthøstermetode, mener han.

De berørte parter har fået to døgn til at indgive høringssvar til BDO-rapporten. Også dette møder kritik fra Toke Arndal.

- Det giver ikke anledning til debat med borgerene i kommunen, især fordi man går i budgetforhandlinger umiddelbart efter. Man havde faktisk gjort det rigtig godt i høringsfasen i foråret. Råderumskataloget var i høring væsentligt tidligere, og vi blev inddraget i processen. Men nu kommer det her og erstatter det andet, siger han.

Annonce

Kan ikke planlægge sig til besparelser

Samme toner lyder fra John Rasmussen, som er formand for Vestfyns Lærerkreds.

- Vi er forlængst ude over, at man bare planlægge sig til besparelsen ved for eksempel at fjerne to-lærerordninger, som forlængst er sparet væk, og lave samlæsninger, som allerede sker, hvor det er muligt, for at spare penge, men selvfølgelig kan man undlade at give støtte til de elever, der har brug for det, men det vil være uanstændigt. Alle elever har krav på et godt skoletilbud i folkeskolen, fastslår han i en mail til Fyens Stiftstidende.

Ifølge John Rasmussen er der folkeskoler i Assens Kommune, som ikke har råd til de mest simple ting.

- Nogen skoler lever på aflagte undervisningsmidler andre steder fra, da der ikke er penge til at skaffe ordentligt materiale. Det er ganske enkelt uanstændigt, mener han.

Lærerformanden mener, at politikerne i Assens Kommune bør ændre på skolestrukturen og ændre tildelingsmodellen, så alle skoler sikres et fornuftigt driftsniveau.

- Det kan gøres ved at samle overbygninger og ved at samle skoler og afdelinger. Hvis ikke byrådet ønsker det, må det gøre, som jeg har sagt i mange år. De har ikke råd til at drive det skolevæsen, de har nu - så må de finde de penge, der er nødvendige. Sætte skatten op for eksempel, skriver han.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce