Annonce
Faaborg-Midtfyn

Spareforslag: Drop Borgerbudgettet, det virker alligevel ikke, som det skal

Gunnar Landtved ser hellere, at lokalområderne selv forvalter større dele af det kommunale budget. Arkivfoto.
Det bliver ikke eksperimenteret nok, siger kommunens administration. Nej, for vi bliver kørt i for stramme tøjler, svarer formand fra lokalrådenes Fynsland.

Faaborg-Midtfyn: Det såkaldte "Borgerbudget", som er en pulje på en halv million kroner årligt, som kommunen sætter af til gode projekter i lokalområderne, risikerer at synge på sidste vers.

Kommunens embedsmænd har taget det med i den nys udkomne sparekatalog, for det virker alligevel ikke helt, som det burde, konstateres det.

Formanden for Fynsland, lokalrådenes paraplyorganisation, Gunnar Landtved vil til gengæld den modsatte vej, nemlig sætte mere af til selvforvaltning.

Annonce

Museer og forsamlingshuse står også for skud

Det er ikke blot Borgerbudgettet, der står for skud i kommunens sparekatalog, der nu skal til politisk diskussion. En lang række andre ordninger på Kultur- og Lokalsamfundsudvalgets budget står også for skud.

Det gælder for eksempel:

- Ringe Museum, afvikling af driftstilskud 75.000 kroner årligt.

- Egeskov Mølle, drift- og vedligeholdelsestilskud nedsættes fra 100.000 til 50.000 kroner årligt.

- Branding af den Kulturelle Rygsæk nedsættes fra 150.000 til 100.00 kroner årligt.

- Støttebeløb til Klar til Film/Station Next, reduceres fra 600.000 til 500.000 kroner årligt.

- 180.000 kroner til opfølgning på kulturstrategien, fjernes.

- Nedsættelse af lokaletilskud på folkeoplysningområdet fra 70 til 65 procent, årlig besparelse 250.000 kroner.

- Puljereduktioner på kultur- og fritidsområdet, herunder tilskud til modernisering og særlige tilskud til frivillige- og ældreforeninger 250.000 kroner årligt.

- Støttepulje til renovering af forsamlingshuse, nedsættes med 150.000 kroner til 350.000 kroner årligt.

Puljen styres af kommunen

Kommunalbestyrelsen etablerede puljen for at "understøtte den demokratiske dannelse og mindske afstanden mellem borgere og kommune", men administrationen på rådhuset synes ikke, pengene bruges til at eksperimentere med nye former for borgerindragelse. Det bliver mere noget, der minder om andre kommunale puljer, der støtter de samme projekter.

- Jeg er enig kritikken, siger Fynslands-formand Gunnar Landtved, Ryslinge:

- Vi har ikke engageret borgerne i det omfang, vi har ønsket, men det skyldes jo, at borgernes indflydelse på Borgerbudgettet, hvert år er blevet mere og mere styret af kommunen. Nu skal projekterne for eksempel hænge sammen kommunens udviklingsstrategi. Jo mere styret, vi bliver, des sværere er det at engagere borgerne, konstaterer han.

Ifølge Landtved trænger ordningen til en grundig evaluering:

- Der burde være en højere grad af selvforvaltning hos lokalrådene, gerne som en forsøgsordning. Det vil kræve, at vi har større budgetter at arbejde med. Jeg mener ikke, at man bare skal give flere penge i de enkelte lokalområder, men at borgerne i lokalområderne sammen med deres lokalråd, har større indflydelse på, hvordan pengene bruges lokalt, siger han.

Formand vil helst bevare ordning

Den politisk ansvarlige, formand for Kultur- og Lokalsamfundsudvalget, Anne Møllegaard Mortensen (DF), vil gerne evaluere ordningen, men nødig nedlægge Borgerbudgettet.

- Forslaget om nedlæggelse er ikke min kop te. Borgerbudgettet gør gavn i lokalområderne og glæder og engagerer borgerne. Jeg har respekt for at administrationen påpeger sparemuligheder, og vi kommer ikke uden at besparelser, hvis vi skal opretholde vores kernevelfærd, men jeg håber, vi finder andre løsninger, end at nedlægge Borgerbudgettet, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce