Annonce
forside

Spareøvelse: Politikere overvejer at spare livreddere væk på stranden i Christiansminde

Politikerne i Teknik- og Erhvervsudvalget i Svendborg overvejer, om man skal spare livredderne på Christiansminde Strand væk. Det koster årligt kommunen 36.000 kroner at have livereddere på stranden hen over sommeren. Foto: Katrine Becher Damkjær

36.000 kroner om året. Så meget koster det Svendborg Kommune, at der om sommeren er livreddere på stranden i Christiansminde. Men kommunen fattes penge og derfor overvejer politikerne i Teknik- og Erhvervsudvalget nu at spare udgiften på de 36.000 kroner og droppe samarbejdet med Trygfonden.

Svendborg: Stemningen på Christiansmindestranden ændrede sig med ét en eftermiddag i sommer. Fra dasende til anspændt. En kvinde spurtede gennem sandet. Hendes ansigt udtrykte frygt.

Kort efter løb en af livredderne ud på badebroen. Fra en båd blev en livløs mand båret ind på broen. Her fortsatte den livreddende førstehjælp. Desværre stod hans liv ikke til at redde.

Episoden er en af to tragiske episoder på stranden i Christiansminde de seneste par år. Året før blev en dreng på blot 15 år taget af strømmen og druknede.

På trods af, at stranden ved Christiansminde kan være farlig - og Svendborg Kommune i tre år har haft samarbejde med Trygfonden om at have livreddere på stranden otte uger om året - overvejer politikerne i Teknik- og Erhvervsudvalget nu, om man skal droppe samarbejdet med Trygfonden, så der i fremtiden ikke længere er livreddere på den populære strand.

Årsagen er, at Svendborg Kommune som bekendt skal spare penge og livredderne på stranden i Christiansminde koster årligt 36.000 kroner - penge som man nu overvejer at spare, hvormed det vil være slut med livreddere i Christiansminde.

- Vi gør det jo af bitter nød, siger formanden i Teknik- og Erhvervsudvalget, Flemming Madsen (S).

Forslaget har været i offentlig høring ind til den 21. december og på udvalget kommende møde den 17. januar skal politikerne træffe endelig beslutning om, hvorvidt man vil spare livredderne på strande væk.

- Vi gør det jo ikke, fordi det er sjovt, men fordi det er nødvendigt. Altså vi har en bundlinje, der skal passe. Vi har en bunden opgave, vi skal nå, siger han med henvisning til, at et politisk flertal i Svendborg Kommune i forbindelse med budgetforliget enedes om, at spare en bunke penge for at få de økonomiske ender til at mødes.

I alt skal Teknik- og Erhvervsudvalget den 17. januar træffe beslutning om besparelser for godt en million kroner på dette års budget stigende til 2,8 millioner kroner i 2021, hvoraf livredderne til årligt 36.000 kroner altså kan være et led i at finde pengene.

Annonce

Jeg synes da, at man forringer sikkerheden væsentligt ved ikke at have nogle erfarne, dygtige folk, der kan gribe ind, hvis der er behov for det. Det vil være overordentligt trist, hvis man vælger det fra.

Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i Trygfonden Kystlivredning

Livreddere på Christiansmindestranden

Trygfondens livreddere var sidste år til stede på stranden i Christiansminde fra uge 26 til og med uge 34.Trygfonden opgør livreddernes indsats i de fire nedenstående farve-kategorier, hvor det også fremgår, hvor mange gange livredderne var i aktion på Christiansminde Strand sidste år :

Rød: Livreddende aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare. Antal aktioner: 1

Gul: Førstehjælpsaktioner, eksempelvis snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering. Antal aktioner: 186

Grøn: Forebyggende indsatser, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der eksempelvis har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind, eller få dem til at svømme tættere på land. Antal aktioner 94

Blå: Oplysende indsatser, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet. Antal aktioner: 1283

I maj 2017 blev en 15-årig dreng taget af strømmen ud for badebroen ved Christiansminde Strand og druknede. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ærgerligt

Udgiften til livreddernes løn og uddannelse og lignende afholder Trygfonden, mens det er kommune, der årligt poster 36.000 kroner i at indkvartere livredderne, der er i Svendborg i otte uger hen over sommeren, foruden det også er kommunens ansvar at sætte livreddertårnet op og pille det ned. Det er altså den udgift, kommunen gerne vil spare.

René Højer er programchef i Trygfonden Kystlivredning, og han siger, at hvis kommunen ikke vil betale de 36.000 kroner, som de er forpligtet til i aftalen, så kan Trygfonden ikke sende livreddere til stranden.

- Det er sådan aftalen er, og det er den samme aftale, vi har med andre kommuner, siger han og oplyser, at egentlig skulle Svendborg Kommune have opsagt sin aftale med Trygfonden i oktober, hvis det skulle have virkning for den kommende sommer.

- Men hvis man vil ud af aftalen nu, så finder vi jo ud af det, siger han, hvormed man altså godt kan se frem til en livredderfri Christiansmindestrand til sommer, hvis politikerne beslutter sig for det.

I foråret 2014 vurderede Trygfonden, at der var potentiale for at sætte et livreddertårn med livreddere op på Christiansminde Strand.

Siden ansøgte Svendborg Kommune Trygfonden om at få livreddere på stranden, og i sommeren 2016 var der for første gang livreddere på Christiansminde Strand.

Trygfonden betaler for livreddertårnet, livreddernes løn og udstyr, mens det er kommunen, der skal betale for indkvartering af livredderne i løbet af sommeren.

Det er også kommunen, der betaler for, at livreddertårnet bliver sat op og pillet ned og opbevaret hen over vinteren.

Den samlede udgift for Svendborg Kommune beløber sig til 36.000 kroner om året.

Livreddertårnet er bemandet af to specialuddannede kystlivreddere plus en afløser, og livredderne er udstyret med hjertestarter, rescue boards, livredningsbåd, iltudstyr, førstehjælpskuffert, radioudstyr, foldere med baderåd til uddeling på dansk, tysk og engelsk.

Farlig badetur

Hos Trygfonden er man naturligvis ærgerlig over, at Svendborg Kommune overvejer at trække sig fra aftalen.

Og Anders Myrhøj, der er chef for drift og sekretariat i Trygfonden Kystlivredning lader da også forstå, at taberne i dette naturligvis er badegæsterne.

- Jeg synes da, at man forringer sikkerheden væsentligt ved ikke at have nogle erfarne, dygtige folk, der kan gribe ind, hvis der er behov for det. Det vil være overordentligt trist, hvis man vælger det fra, siger han.

Af samme opfattelse er René Højer, der dog kan oplyse, at Kerteminde Kommune i løbet af efteråret opsagde sin aftale med Trygfonden om at have livreddere på den nordfynske strand.

- Det var første gang, vi oplevede, at en kommune opsagde aftalen med os for at spare penge, fortæller René Højer.

Beslutter politikerne i Svendborg at gøre Kerteminde kunsten efter, vil det betyde, at der ikke længere er strande på Fyn med kystlivredning, eftersom Christiansmindestranden og stranden i Kerteminde er de to eneste på hele øen, hvor Trygfondens livreddere er til stede om sommeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce