Annonce
Udland

Spaniens konge dropper tronskifte-ceremoni for sin søn

Spaniens abdicerende konge Juan Carlos bliver væk fra sin søns kroning for ikke at skabe opmærksomhed ved ceremonien. (AP Photo/Andrea Comas, Pool)

For ikke at stjæle opmærksomhed fra sin søn, deltager kong Juan Carlos ikke i officiel ceremoni i 19. juni.

Når kong Felipe VI officielt får sat kronen på hovedet for første gang, bliver det uden sin far kong Juan Carlos ved sin side.

Den abdicerede konge har nemlig valgt at droppe ceremonien, oplyser kongehuset torsdag.

- Kong Juan Carlos vil ikke deltage (i ceremonien, red.) for at sikre mest mulig opmærksomhed på den nye konge, siger en talsmand for kongehuset.

Den 46-årige Felipe bliver taget i ed i parlamentet den 19. juni, når også Senatet har godkendt forfatningsændringen. Her deltager blandt andre hans hustru Letizia, deres to døtre og Felipes mor, dronning Sofia.

Herefter forventes det, at den kommende konge vil vinke til sit folk fra balkonen på det royale palads.

Onsdag gav et stort politisk flertal den spanske konge grønt lys til at abdicere.

Den spanske lovgivning har nemlig ikke været skruet sammen til at håndtere, at kongen forlader tronen før tid.

Det er dog et alvorligt svækket kongehus, som kronprins Felipe overtager.

Kong Juan Carlos har været konge siden 1975 og har tidligere været meget populær på grund af sin aktive medvirken til Spaniens overgang fra diktatur til demokrati, men i de senere år er han kommet i modvind.

Blandt andet er han blevet kritiseret for at have brugt penge på en elefantsafari i Botswana, mens krisen rasede i Spanien, og hans familie er viklet ind i en korruptionsskandale.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce