Annonce
Kultur

Spanien gør klar til at skifte konge

Kong Juan Carlos har været konge siden 1975.

Regeringen i Madrid har vedtaget lovgivningen for det forestående tronskifte. Nu er det op til parlamentet.

Embedsmændene i den spanske centraladministration har formuleret det juridiske grundlag for det kommende skifte på tronen i Madrid, så nu begynder tiden med kong Juan Carlos som Spaniens monark for alvor at lakke mod enden.

Den 76-årige konge meddelte i mandags overraskende, at han abdicerer.

Imidlertid er den spanske lovgivning ikke skruet sammen til at håndtere sådan en situation.

Det var noget andet, hvis kongen forlod tronen af naturlige årsager, altså ved dødsfald. Så ville hans søn, kronprins Felipe, uden videre overtage tronen.

Sådan går det ikke, så nu har regeringen vedtaget den grundlæggende lovgivning, der baner vejen for, at kongen kan abdicere, mens hans søn tager over.

Parlamentsformand Jesus Posada siger, at lovforslagene nu er sendt til parlamentet. Her behandles de den 11. juni, hvorefter de sendes videre til overhuset, Senatet, hvor de skal vedtages endeligt.

De internationale nyhedsbureauer skriver, at solide flertal i de to kamre vil stemme den nye lovgivning hjem.

Det hele ventes at være på plads den 18. juni, siger parlamentsformanden.

Ifølge avisen El Pais vil kroningen af kronprins Felipe også ske denne dag, selv om datoen for tronskiftet ifølge parlamentsformanden endnu ikke er fastsat.

I øvrigt skriver avisen, at de nye lovforslag ikke fastsætter den afgående monarks juridiske status efter tronskiftet.

Det betyder, skriver El Pais, at den til den tid tidligere kong Juan Carlos ikke vil have juridisk immunitet ved domstolene, idet denne status kun er forbeholdt landets monark.

Kong Juan Carlos har været konge siden 1975. Han har tidligere været meget populær, men i de senere år synes det som om, at han er kommet mere og mere ud af trit med befolkningen, der har hårde tider på grund af den økonomiske krise.

Blandt andet er han blevet kritiseret for at have brugt penge på elefantsafari i Botswana, mens krisen rasede i Spanien, og hans familie er også viklet ind i en korruptionsskandale.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Bevæbnede mænd stak ild på Odenses folkeregister

1994 Med et splinternyt skitseprojekt til en uddannelsesby i hjertet af Odense melder den fordums store industrivirksomhed Thrige-Titan sig nu på banen med ledige ejendomme og arealer til uddannelsesformål. Thrige har fået arkitektfirmaet Stærmose og Isager til at ”forvandle” det henslumrende industriområde – der ligger blot et par minutters gang fra banegård og busterminal – til Odenses uddannelsesmæssige svar på latinerkvarteret i Paris. Arkitekternes forslag omfatter hele Thrige-firkanten ved Tolderlundsvej og Skibhusvej. Gamle kontor- og industribygninger er forvandlet til skoler og kollegieværelser. Mellem bygningerne er der anlagt grønne områder, flisebelagte ”filosofgange” og et stort, nyt auditorium. 1969 Boligstandarden på Fyn er – trods de senere års omfattende nybyggeri – ringere end i det øvrige land. 8351 fynske lejligheder er uden vand i køkkenet, 20.975 lejligheder har ikke WC, 48.104 lejligheder er uden centralvarme og 52.962 lejligheder er ikke udstyret med bad. Tallene er hentet fra en undersøgelse, som Danmarks Statistik foretog i 1965 og som netop er offentliggjort. Der er selvfølgelig bygget en del nye boliger siden 1965 men ikke nok til at ændre resultaterne i væsentlig grad. Under halvdelen af de 37.760 lejligheder i de fynske landdistrikter er forsynet med bad, halvdelen har centralvarme og lidt mere end halvdelen har WC. I knap en femtedel af lejlighederne måtte beboerne hente vand i gården. 1944 I går lidt før kl. 14, mens det meste af personalet holdt frokostpause, bankede det kraftigt på døren til Odense Folkeregister. Da en ung dame lukkede op, stod der tre revolverbevæbnede mænd uden for døren og kommanderede hende og en anden dame på kontoret til at række hænderne i vejret. Derefter spurgte de, hvor folkeregistrets kartotek over byens borgere var, og de fik anvist de store stålskabe, der indeholdt de mange tusinde kort. Mens den ene af mændene holdt damerne op, hældte de to andre kortene ud på gulvet i en stor bunke og overhældte dem med brandbare væsker. De satte derefter ild til kortene og forlod kontoret med de to damer, mens ilden blussede op og sendte røg ud over Flakhaven.

Annonce