Annonce
Udland

Spanien afviser at udlevere Venezuelas spionchef til USA

Pool/Reuters
Forsvarere sagde i retten, at USA kun kræver general udleveret for at få hemmelige oplysninger om Venezuela.

En spansk domstol afviser i en kendelse mandag en begæring fra USA om at få udleveret Venezuelas tidligere militære efterretningschef Hugo Carvajal.

Under en retssag i Madrid har den tidligere efterretningschef sagt, at de anklager, der er rejst mod ham i USA, er politisk motiverede. Anklagerne går blandt andet på narkosmugling.

Hans kendskab til hemmelige oplysninger om Venezuelas hær "kan potentielt vælte den siddende venezuelanske regering", sagde Carvajals forsvarer i retten.

Carvajal blev anholdt af spansk politi i april efter anmodning fra Washington. USA sagde, at han var eftersøgt for narkokriminalitet.

- Amerikanerne ønsker kun at få fat i informationer. De er ikke optaget af at straffe en kriminel, sagde advokaten María Dolores Argüelles til panelet af tre dommere, som behandlede sagen om udlevering eller ej.

Carvajal var allieret med Venezuelas afdøde leder Hugo Chávez. Han har vendt sig mod den siddende præsident, Nicolás Maduro, som kom til magten i 2013.

Domstolen fastslog, at den tidligere spionchef løslades fra fængslet, hvor han har ventet på retssagen om udlevering. Men det stod ikke klart, om han ville blive sat på fri fod øjeblikkeligt.

Den spanske regering kan omgøre beslutningen, men den følger almindeligvis domstolens afgørelser.

Carvajal har afvist beskyldninger om, at han skulle have hjulpet Farc-oprørsbevægelsen i Colombia med at smugle kokain til USA.

I over et årti var Carvajal leder af det venezuelanske militærs efterretningsvæsen.

Han flygtede til Spanien tidligere i år efter offentligt at have udtryk støtte til oppositionen mod Maduro.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce