Annonce
Rejser

Spa i en dronnings navn

Dronning Dorotheas Badstue har omkring 20.000 besøgende om året, og tallet har været stigende, siden badstuen åbnede i 2008. Siden da har badstuen udvidet med en sauna på tagterrassen, hvor det udendørs spabad også ligger med udsigt til Koldinghus. Foto: Dronning Dorotheas Badstue
Midt i Kolding ligger Dronning Dorotheas Badstue. Her er der dømt spa, wellness og indre ro i en mobilfri og tidløs lomme opkaldt efter en dronning, der blev kendt for at tage sig af de svage. Badstuen er nu ikke forbeholdt de svage. Omsorg for krop og sjæl kan vi alle have brug for en gang imellem.
Annonce

Tempoet damper lige så stille af os, som vi står der og tripper på varme fliser i badetøj og bløde badekåber. For hvad skal vi egentlig nu? Vi er de første af lørdagens gæster i Dronning Dorotheas Badstue i Kolding og har bestilt en klassisk massage til klokken 9.30. Men ingen af os har ur på eller mobiltelefonen med, for ingen af delene er tilladt.

Netop da dukker massøren op til tonerne af blidt klaverspil, der daler ned fra oven, og tager styringen fra os to småbørnsmødre, der er blevet givet et frikvarter fra bleskift, tøjvask, madlavning og oprydning. Vi skal slet ikke bekymre os om tiden, skal vi forstå. Vi skal bare være, bliver der sagt mellem linjerne. Og massøren er i øvrigt allerede klar, og det er kollegaen også.

Efter 25 minutter på hver sin briks er skuldrene faldet ned, kroppen er afslappet og hovedet gået i dvale.

Dronning Dorothea

I 1525 blev 14-årige Dorothea af Sachsen-Lauenburg gift med den senere Kong Christian 3. Parret var dybt engageret i reformationen, der efter to års borgerkrig blev gennemført i 1536, og samme år blev de kronet som konge og dronning. Christian 3. og Dorothea residerede i mange år på Koldinghus, som de udbyggede og ændrede til et moderne renæssanceslot. Også som enkedronning havde Dorothea stor indflydelse og var kendt for at tage sig af samfundets svage. Hun er den dronning, der har betydet mest for Koldinghus og Kolding. Dorothea døde i 1571 på Sønderborg Slot hos sønnen Hertug Hans, der blev stamfar til den gren af kongeslægten, der nu sidder på Danmarks trone.
Annonce

Spa-novice

Med en kraftanstrengelse kommer vi tungt på benene igen og dejser om i bølgende liggestole - med varme i. Her ligger vi og samler kræfter, imens flere morgenfriske spagæster også har fundet vej gennem den flisebelagte labyrint til spaens indre.

Herfra er der adgang til dampbad med fontæne i midten, 36 grader varmt duftbassin, 14-graders gys i koldtvandsbassin, relaxbassin med tilhørende grotte. Og saltbad. Sidstnævnte med 16 procent saltholdigt vand og flydeeffekt som i Det Døde Hav.

Alt er nyt for undertegnede, der er spa-novice i alle henseender. Men det står hurtigt klart, at det vist må være en fejl, for kombinationen af afslapning, ro, vand og varme i selskab med en god veninde er ret optimal, når hverdagens puls sjældent er i hvile, når lange samtaler uden afbrydelser er en sjælden luksus, og når det er koldt, gråt og blæsende udenfor.

Det mærker vi, da vi når til det bedste i Dronning Dorotheas Badstue, der i øvrigt er opkaldt efter Dorothea af Sachsen-Lauenburg, som blev gift med den senere Kong Christian 3., og som i mange år boede på Koldinghus.

Annonce

Tagterrassen

Med udsigt til netop Koldinghus dumper vi ned i den udendørs spa med legesyge bobler, der af og til sprøjter vandet op i vores ansigter. Afsmitningen af fjernsynets boligprogrammer fornægter sig ikke, for vi bliver hurtigt enige om, at hvis det var os, der havde været arkitekter eller indretningsdesignere for badstuen, der er en del af vandlandet Slotssøbadet, ville vi have hævet det udendørs boblebad lidt mere i fundamentet, så udsigten til det restaurerede renæssanceslot fik frit spil hen over et rækværk i den ene side.

Men at sidde udenfor og mærke den kolde vind i ansigtet og have resten af kroppen svøbt i varmt vand er så skønt, at vi flere gange i løbet af de seks timer, vi ender med at være i spaen, vender tilbage og efterhånden glemmer alt om indretningstip til tømrermesteren bag denne tagterrasse.

Dronning Dorotheas Badstue

Spa og welness ved siden af vandlandet Slotssøbadet centralt i Kolding

Badstuen byder på forskellige spaoplevelser, blandt andet sauna med eller uden lysterapi, varmtvandsbassin, damp- og saltbad samt udendørs spa med udsigt til Koldinghus. Der er 35 ansatte i alt, der arbejder i administrationen, som behandler eller som værtinde.

Aldersgrænsen er 15 år for at få adgang.

Ved indgangen får du udleveret badekåbe og håndklæder.

Vand, kaffe, te og frugt følger med i oplevelsen. Frokost kan bestilles.

Entré koster 295 kroner alle dage. Lørdag er der dog ingen entre uden behandling.

25 minutters klassisk massage af skuldre, ryg og nakke koster 525 kroner.

Hospitalsgade 16, 6000 Kolding.

Læs mere og bestil tid på: www.koldingkur.dk

Annonce

P-skiven

Efter en tur i de to saunaer, den ene med 80 grader og den anden med 60 grader og lysterapi, sidder vi igen i badstuens indre.

Med te og frisk frugt holder vi en pause og lader blikket vandre.

Der er efterhånden kommet flere gæster til. Unge kærestepar, ældre kærestepar, småsludrende eller slumrende. Alle iført ens badekåber, vådt hår og ingen makeup. Alle helt nede i gear.

Vi er fremmede for hinanden, og alligevel sidder vi her i et intimt, men hyggeligt rum. Den eneste grund til, at jeg ikke giver helt slip på kontrollen, er parkeringsskiven udenfor. Man må holde ved Slotssøbadet i fire timer. De er snart gået, gætter jeg mig til, men vi er langtfra færdige med spa.

Så inden frokostsandwichen med kylling og bacon, vi har bestilt på forhånd, og som i øvrigt er ganske udmærket, pakker jeg mig godt ind i min beige badekåbe, iklæder mig strømper, ankelstøvler og en selvsikker mine og går med raske skridt gennem labyrinten af gange, ud til skranken for vandland og badstue, gennem indgangen og ud på parkeringspladsen for at stille min p-skive. En flok unge drenge på vej i badeland følger mig undrende med blikket, kan jeg mærke. Men jeg har travlt. For jeg skal skynde mig tilbage til badstuens forunderlige verden, hvor jeg frem for alt ikke skal skynde mig, men bare fortabe mig i roligt klaverspil, boblende udendørsspa og en oplevelsesbruser, der vist bare er en bruser.

Relaxbassinet er et dejligt bekendtskab med 35 grader og integrerede spabænke i bassinet, som efter sigende kan afhjælpe muskelsmerter. De var nu også udmærkede til at afhjælpe den ophobede mængde venindesnak, der for en sjælden gangs skyld kunne få frit løb uden afbrydelser. Foto: Dronning Dorotheas Badstue
Efter 25 minutters massage og mellem spabade og sauna lader vi os dumpe ned på to liggestole bagerst og opdager, at der minsandten er varme i dem. Et godt råd fra spa-novicen er i øvrigt at lade være med at tage badekåben på efter hver dukkert i de mange bade. Sådan en stor, blød badekåbe bliver både tung og kold efter fire, fem og seks timers intensiv spa.  Foto: Dronning Dorotheas Badstue
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Odense

Statsminister opfordrer til at flere Vollsmose-borgere lader sig teste: Borgmester holder til pressemøde om corona-situationen i bydelen

Odense

Smittetallene i Vollsmose stiger igen i dag: Moské lukker og vil hjælpe med at bekæmpe corona

Annonce