Annonce
Trekantområdet

Spørgelystne fredericianere havde masser af input til byudvikling: Forslag om legeplads, byhaver, showrooms til webbutikker

I dag er Danmarksgade på strækningen fra Vendersgade til Prinsessegade omdannet til gågade. Det har ad flere omgange været foreslået at omdanne Danmarksgade til sivegade, hvor det er muligt at køre igennem i bil og parkere udenfor butikkerne. Således også i torsdagens paneldebat. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Torsdag eftermiddag havde Fredericia Dagblad inviteret til onlinedebat om udvikling af midtbyen. De fire paneldeltagere Ole Mortensen, Bent Jensen, Jens Bilde og Steen Wrist Ørts svarede på spørgsmål og kommentarer.
Annonce

Fredericia: Kunne man tilbyde tomme butikslokaler til webbutikker, så de kan lave et showroom? Skal vi have en legeplads i Vendersgade? Hvorfor er der modstand mod gågade gennem hele Gothersgade? Hvad gør kommunen for at tiltrække flere nye borgere til byen?

Spørgsmålene og kommentarerne var mange, da Fredericia Dagblad torsdag eftermiddag havde inviteret til paneldebat om midtbyens fremtid. I panelet sad fire repræsentanter med berøring til udvikling af Fredericia midtby.

Torsdagens debatpanel

I panelet sad Steen Wrist Ørts (S), formand for by- og planudvalget i Fredericia Byråd; Bent Jensen, formand for Business Fredericia; Ole Mortensen, formand for Fredericia Shopping, og Jens Bilde, formand for Fredericia Grundejerforening af 1884.

Hele sommeren har midtbyen lagt gågader til bymøbler og sportsaktiviteter, og de er blevet brugt i stor stil. Dem var der stemning for at bevare.

- De er helt unikke og skaber fede steder i vores by, hvor folk hygger sig. Så vidt muligt skal vi indtænke det i vores fremtidsstrategi, sagde formand for Fredericia Shopping Ole Mortensen.

Annonce

Langt, sejt træk

Formand for Fredericia Grundejerforening af 1884 Jens Bilde forslog blandt andet sivegader og byhuse i Vendersgade.

- En sivegade i Danmarksgade vil kunne åbne op for lidt tungere forretninger. Det er ikke meningen, man skal lukke helt op for trafikken, men gøre det sådan, at folk kan køre igennem og holde ind ved butikkerne, forklarede Jens Bilde.

En sivegade i Danmarksgade var for år tilbage til debat, men blev ikke gennemført.

- Jeg har for nogle år siden foreslået Danmarkgade som sivegade. Jeg kom over knæet af nogle af de handlende, men jeg vil gerne høre de handlende om, hvad de siger i dag, sagde formand for by- og planudvalget Steen Wrist Ørts (S) til forslaget.

Interessen for at spille bordfodbold, hygge sig i bymøblerne og deltage i midtbyens liv var stor i sommeren 2020. Arkivfto: Mads Dalegaard

Paneldeltagerne var enige om, at det gælder om at udvikle bymidten og også kommunen med flere indbyggere, men det er lettere sagt end gjort. Hvis man skal tiltrække flere butikker, skal der også være kunder til at bruge dem.

- Jo flere kunder vi får til byen, jo større interesse vil der være (fra butikskæderne, red.). Man betaler husleje efter, hvor mange kunder der kommer. Det er et langt, sejt træk, hvor vi ikke skal tabe nogle steder i byen - hverken Danmarksgade eller Vendersgade, sagde formand for Business Fredericia Bent Jensen.

Annonce

Flere parcelhusgrunde

Et af forslagene fra kommentarsporet handlede om, om man kunne tilbyde tomme butikslokaler som showrooms - altså udstillingsvinduer - til webbutikker. Her pegede Bent Jensen på, at flere detailvirksomheder allerede har både en webbutik og fysiske butikker - eksempelvis Matas, og at en stor del af butikkernes mersalg sker i de fysiske butikker, hvor kunderne kan tale med en butiksansat.


En sivegade i Danmarksgade vil kunne åbne op for lidt tungere forretninger. Det er ikke meningen, man skal lukke helt op for trafikken, men gøre det sådan, at folk kan køre igennem og holde ind ved butikkerne.

Jens Bilde


For nylig lancerede Socialdemokratiet et forslag om at gøre Gothersgade til én lang gågade. I paneldebatten blev der blandt andet spurgt til, hvorfor der er modstand mod forslaget.

Ifølge Ole Mortensen ser Fredericia Shopping positivt på forslaget, men peger på, at der også skal være butikker til at fylde gågaderne ud.

- Vi har en del gågader i byen. Man skal ikke lave flere gågader, før man har noget at fylde dem ud med. Jeg synes, vi skal have en strategi for, hvordan det skal være fremadrettet, svarede han.

En af måderne at få flere kunder til midtbyen er at øge befolkningstallet i kommunen. Det var på vej op for år tilbage, men er stagneret igen. Her er udbuddet af parcelhusgrunde et vigtigt parameter ifølge Steen Wrist Ørts.

- Vi skal have flere varer på hylderne. Vi er mere eller mindre løbet tør for grunde, og det skal vi have gjort noget ved. Det tror jeg, vi vil se noget af i det kommende budgetforlig, sagde Steen Wrist Ørts.

Interessen for at debattere midtbyens fremtid var torsdag stor blandt fredericianerne. Du kan gense debatten herunder. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Odense Håndbold For abonnenter

Nu med flere billeder fra dramaet: Førte med fem mål elleve minutter før tid - Odense Håndbold tæt på at slå legendarisk hold

Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Annonce