Annonce
Sydfyn

Spørg redaktionen: - Hvorfor skal jeg betale til affaldsordning, som jeg ikke bruger?

Arne Wahls to spande er lige så fine, som da han modtog dem - af den simple årsag, at han ikke har noget at bruge dem til. Han er derfor vred over, at han er tvunget til at betale til affaldsordningen. Foto: Hans-Henrik Dyssel
Arne Wahl har høns og kompostbeholder og aftale med en vognmand og adgang til en genbrugsplads. Ergo har han ikke brug for den kommunale affaldsordning, og han derfor svært ved at acceptere, at han skal betale til den.

Stenstrup: Arne Wahl har ligesom andre i Svendborg Kommune fået to affaldsspande med i alt fire rum, og det er ikke, fordi han er flittig med børste og sæbevand, at de står og ser så fine ud.

- De er som spritnye, for jeg har aldrig brugt dem. Men alligevel står de hårdnakket på, at jeg skal betale, siger Arne Wahl, der med "de" mener Vand og Affald.

- De optræder som en stat i staten, lyder det.

Annonce

Alternative muligheder

Her hører det med, at han deler adresse med sit bådbyggerfirma ved Hovedvejen et par kilometer øst for Stenstrup.

- Jeg kan godt forstå, at folk i byerne skal betale, men herude på landet har vi altså alternative muligheder, siger Arne Wahl, der ingen problemer har med at redegøre for, hvorfor han ingen brug har for de kommunale spande.

Når man har høns, har man ikke behov for at få afhentet organisk affald, mener Arne Wahl, som i det hele taget ikke har brug for den kommunale affaldsordning. Foto: Hans-Henrik Dyssel

For eksempel har han, da han driver virksomhed, entreret med en vognmand, som har stillet en container til plastic op, så den del af det er der styr på.

Men hvad så med glas?

- Det eneste, jeg har, er nogle syltetøjsglas, og dem putter jeg i en bærepose og kører på genbrugspladsen hver 14. dag. Jeg skal ned og tanke min bil alligevel, siger Arne Wahl og forklarer, at han også har tjek på sit metal.

- Det smider jeg i en 200 liter-tønde, og når den er fuld, kører jeg til Tonny Madsens Genindvinding og sælger det. Selv mine ølkapsler bliver solgt sammen med alt muligt jernaffald fra værkstedet, siger han.

Annonce

Kompostbeholder og hønsespand

Det såkaldte restaffald tager vognmanden sig også af, fortæller Arne Wahl, der i øvrigt oplyser, at han nærmest intet har i den kategori.


Jeg har talt med flere fra Vand og Affald, og de fastholder hårdnakket, at jeg skal betale 540 kroner hvert halve år for noget, jeg ikke bruger. Det er ikke rimeligt

Arne Wahl


Og endelig er der det organiske som for eksempel madrester og andet, som bliver til biogas, når Vand og Affald håndterer det.

Arne Wahl bruger det til noget andet.

- Jeg har stadig den kompostbeholder, som vi i sin tid fik fra Egebjerg Kommune, og så har jeg en hønsespand. Hvis du vidste, hvad sådan nogle høns kan konsumere. Det er helt utroligt, siger han for så at præcisere, hvor han står holdningsmæssigt.

- Jeg har talt med flere fra Vand og Affald, og de fastholder hårdnakket, at jeg skal betale 540 kroner hvert halve år for noget, jeg ikke bruger. Det er ikke rimeligt, siger han.

Annonce

Ingen mulighed for dispensation

Hos Vand og Affald forklarer projektleder Dorte Eg Auerbach, at Arne Wahl og andre har kunnet få dispensation og ad den vej slippe for at være med i den ellers obligatoriske affaldsordning, hvis de drev virksomhed på bopælen og kunne dokumentere, at de havde en anden ordning.

Arne Wahl har en aftale med en lokal vognmand, som henter hans plastaffald. Madaffaldet får hønsene, og da han i det hele taget har rige mulighed for at slippe af med sit skrald på forsvarlig vis, er han utilfreds med, at han er tvunget til at betale til den kommunale affaldsordning. Foto: Hans-Henrik Dyssel

Omkring april sidste år vedtog Svendborg Byråd imidlertid et nyt regulativ, fordi borgerne skulle til at sortere affaldet. I seks fraktioner, som det hedder.

- I regulativet er der ikke længere nogen dispensationsmulighed. Heller ikke for dem, der driver erhverv på deres adresser, siger Dorte Eg Auerbach, der ikke er helt uden forståelse for Arne Wahls frustrationer.

- Jeg kan godt forstå, at hans logik siger noget andet, men vi er altså nødt til at arbejde inden for de rammer, vi har. Vi kan ikke give dispensation, så vi har givet ham besked på at henvende sig til kommunen, siger Dorte Eg Auerbach.

Annonce

Intet at gøre

Man kunne så godt gå i den tro, at politikerne i Svendborgs byråd kan vedtage at justere regulativet, så det åbnede for at give dispensation til adresser med blandet bolig og erhverv.

Hvorefter man så kan tro om igen, forstår man på Bruno Hansen (SF), der er formand for Miljø- og Naturudvalget.

- Det er Folketinget, der har lavet en affaldsbekendtgørelse, og den giver ikke mulighed for at give dispensation, siger han og forklarer, at det har med synet på affald at gøre.

- Affald er ikke længere affald, men en ressource, og den kan man ikke bare gøre med, hvad man vil. Affald skal genanvendes, og kommunen skal sikre sig, at det også bliver det, siger Bruno Hansen og slår fast, at der ikke er noget at gøre.

- Vi ville ikke kunne give dispensation, selv om vi gerne ville, siger han.

Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Testet negativ i kviktest, men positiv i pcr-test: Sosu'eren Louise endte med at smitte patient på sit arbejde

Dødsfald

Johannes Møllehave er død

Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce