Annonce
Bagsiden

Spørg om sprog

Tegning: Gert Ejton

Det mørke Jylland

Hans Brun, Odense C, skriver:

Jylland betegnes ofte som "det mørke Jylland ". Hvor stammer det udtryk fra? Jeg er selv fra Jylland og er tit på besøg i den landsdel. Jeg oplever, at der er lige så lyst som i resten af landet.

Svar: Udtrykket er fra 1890'erne, da Jylland mange steder var tyndt befolket og - især af københavnere - blev betragtet som kulturelt formørket og præget af Indre Mission. Vendingen var inspireret af Henry Stanleys bog fra 1878, "Through the Dark Continent", på dansk "Gennem det mørke fastland". Titlen medførte, at Danmark fik sit mørke Jylland, og at Sverige fik det mørkeste Småland.

Annonce

Ugler i mosen

J. Rasmussen, Odense C, skriver:

Kære sprogdoktor. Hvorfra stammer udtrykket "der er ugler i mosen"?

Svar: Udtrykket var oprindelig "der er ulve i mosen". Men den sidste ulv i Danmark blev skudt i 1752. Uglen har derfor overtaget ulvens plads i talemåden, som betyder, at der er noget galt, eller at der foregår noget fordækt. Ordet "ugleset" er formentlig en lignende sammenblanding af de to dyr. Det hed oprindelig "ulveset". At blive set på af en ulv gav uheld, fordi ulven havde onde øjne.

Annonce

Vi tales ved

J.B. Clemensen, Otterup, spørger:

Hvorfor siger man "vi tales ved", og hvor kommer dette "ved" fra?

Svar: Udtrykket kendes helt fra oldnordisk. Og Holberg skrev: "Hvad er jer ... vederfaret, siden vi taledes ved." "Ordbog over det danske Sprog" (1946) definerer udtrykket således: tale med hinanden, samtale, især på tomandshånd for at drøfte noget. I dag bruger man "at tales ved" (eller "at snakkes ved"), når man afslutter en samtale og giver udtryk for, at man vil tale sammen igen på et senere tidspunkt: "Vi tales ved."

Annonce

Rundtenom

Niels Lycke Jørgensen, Agedrup, skriver:

Kære doktor Berthelsen. I avisen kunne man læse om en person, at han "førhen kunne snuppe 12 hele rundtnummer rugbrød". Er det nu lige så korrekt at skrive rundtnum som rundtenom? Kan man i øvrigt tale om en halv rundtenom? Er der altid tale om rugbrød i forbindelse med en rundtenom? Hvad er oprindelsen af dette udtryk?

Svar: "Rundtnum" er en fejl. En rundtenom (ofte udtalt med stumt "e" i midten) er en hel skive rugbrød. Ordet er en sammentrækning af "rundt omkring", idet skiven er skåret "rundt omkring" hele brødet. Tidligere har ordet haft mange andre betydninger, fx en rundtur til hest eller til fods, en svingom på dansegulvet eller en omgang øl på kroen.

Spørg om sprog

Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: Sprog@fyens.dk. Eller skrive til: Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen, 5100 Odense C, mrk: Sprogdoktoren

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Odense For abonnenter

Danni vil kæmpe for, at populær misbrugsbehandling kan overleve: - Jeg skal ikke tilbage til det kommunale tilbud

Annonce