Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Rødalger - igen

Hvorfor er der rødalger på gavlen? Godt spørgsmål. Men et endnu bedre spørgsmål ville være: Hvorfor er der ikke alger oppe under udhænget - og fra vinduerne og nedefter? Det er, fordi udhænget beskytter imod regn, og fordi væggen fra vinduerne og ned er opvarmet indefra - eller sagt med andre ord: Hvor væggen holdes tør, er der ingen alger.

Hej Kjeld Bjerre

Så prøver jeg igen. Og denne gang sender jeg et billede med, så du kan se mit problem. Det er både gavlen mod syd og skorstenen, der er problemer med.

Jeg mener, at du engang har haft en artikel i avisen om dette fænomen, men det kan da være, at jeg husker forkert. Du har altid mange gode råd, så jeg håber, at du kan hjælpe.

Med venlig hilsen

Allis Iversen

Annonce

Hej Allis

Så fes den ind! Du må undskylde, at jeg ikke forstod din første mail. Jeg fortolkede din beskrivelse af problemet sådan, at det handlede om skimmelsvamp - altså problemer med svampesporer i det indendørs miljø - og alt det, der følger heraf.

Men dit problem er rødalger udendørs - på pudset murværk. Og det er unægteligt noget helt andet!

Dog vil jeg igen mane til ro og eftertænksomhed, før du griber til drastiske og dyre operationer: Dit hus er ikke ved at skvatte sammen eller gå til - på grund af alger!

Det er et faktum, at alger (uanset kuløren) ikke skader underlaget – hvad enten vi taler om murværk, puds, træ, eternit og hvad vi ellers kan komme i tanke om. Det er også et faktum, at alger ikke holder på fugten, selvom det er en populær antagelse og påstand.

Når jeg understreger dette, er det, fordi der er hele brancher, som forsøger at overbevise folk om, at de skal rense, male og imprægnere deres tage, facader, fliser og gud ved hvad - og at man derved forlænger holdbarheden af sin ejendom. Det passer ikke!

Men det er rigtigt, at man ser flere og flere tage, facader etc. med alger - og man kan mene, at det ikke ser pænt ud. Og i det lys giver det selvfølgelig mening at rense, male og imprægnere på livet løs - man skal bare holde sig for øje, at det altså alene handler om udseende: Du kan rense og male dit tag, at det du gider - alle undersøgelse viser, at det ikke holder en dag længere af den grund.

Men hvis du spørger mig, om jeg synes, at din gavl er pæn, så må jeg indrømme, at du har en pointe: Det ser s’gutte for godt ud - så jeg kan godt forstå, at du ønsker at gøre noget ved det.

Men før du går i krig, er det vigtigt at forstå, hvad du er oppe imod: Alger trives, når der lys, gerne lidt ekstra kvælstof i luften og især, at der er stabilt høj fugtighed i underlaget.

Lyset og luftkvaliteten kan du ikke gøre noget ved - tilbage har vi fugtigheden i underlaget og omgivelserne. Det sidste handler om, at der ikke skal være for mange store træer tæt på huset.

Når du ser op på din gavl, kan du næsten se, hvad det handler om: Algerne trives i en trekant over vinduerne, men ikke oppe under udhænget.

Jeg gætter på, at der over vinduerne er et uopvarmet tagrum - heroppe er murværket altså koldere end længere nede, og derfor vil det i snit over året være mere fugtigt (der mangler varme indefra, som kan drive fugt fra slagregn etc. ud af murværket).

Tagets store udhæng beskytter det øverste af murværket imod regn - det bliver altså ikke fugtet op i samme grad som længere nede, og derfor betyder det ikke noget, at der “mangler varme” indefra. Men hvad kan du gøre ved det?

Du kunne sætte en radiator op på loftet og på den måde jage fugten ud af gavlen - men det jo ingen gangbar løsning i disse klima-tider.

Den anden mulighed er at behandle væggen på en måde, så den optager så lidt fugt som muligt og får så let som muligt ved at afgive den fugt, som den alligevel optager.

Det bedste og mest enkle metode, jeg kender til, hedder silikatmaling - adskillige lag helt ren silikatmaling. Det er en behandling, du sagtens selv kan udføre.

Ren silikatmaling er helt mineralsk - en slags vandglas med pigment (farvepulver), som har den egenskab, at det effektivt forhindrer regn (altså vand) i at trænge ind i murværket, men lige så effektivt tillader fugt (damp) at komme ud.

Det er denne dobbelte egenskab, du efter min vurdering har brug for - og det er altså et faktum, at korrekt udført silikatmaling har disse egenskaber. Og jeg er ret sikker på, at hvis du behandler din skorsten på samme vil den også holde sig pæn.

Man kan opnå noget af det samme ved hjælp af kemisk imprægnering - med en form for silikone (sælges under forskellige betegnelser, men i bund og grund handler det om silikone). Det påføres som en ganske tynd vædske, som danner en “hydrofob” overflade - det betyder på jævnt dansk, at den er vandafvisende - regnvand vil (som med silikatmaling) perle ned ad væggen, men fugt i form af damp inde i væggen kan smutte uhindret ud.

Uanset hvilken metode du måtte vælge, vil jeg mene, at den virker - fugtigheden i dit murværk vil falde mærkbart, og algerne vil gå en krank skæbne i møde.

Men forudsætningen er, at du først renser væggen helt af og sikrer dig, at pudslaget er intakt. Der må ikke være åbne porer, huller, revner eller sprækker - og der må ikke gemme sig rester af alger under behandlingen.

Personligt ville jeg til enhver tid vælge silikatmaling frem for imprægnering, men det står jo enhver frit for at være uenig. Årsagen er den, at silikaten i sig selv er en god og ekstremt holdbar maling - den er desuden nem at arbejde med, og som det måske vigtigste: Hvad som helst kan hæfte uden på en silikatmalet facade - det er altså ikke en løsning, som risikerer en dag at ramme dig i nakken som en boomerang den dag, du (eller en fremtidig ejer) måtte ønske at male med et andet produkt.

Jeg ville derimod nødigt være den, som skal reparere eller male en pudset væg, som er imprægneret med silikone - og før eller siden skal væggen jo males igen.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce