Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Nyt liv til skifergulv

Efter mange års vask kan et skifergulv blive underligt farveløst - det klarer man med en gang grundrens. Privatfoto

Hej Kjeld Bjerre

Vi har lige købt et hus fra 1986 med Alta-skifergulve i grå/grønne nuancer i køkken-alrum, bryggers og entre.

De er i årtier blevet vasket med brun sæbe og fremtræder derfor noget grå og kedelige. Men de ser ellers pæne og hele ud og uden kalkpletter.

Har du et råd om, hvordan de kan lysnes og ”afsæbes”? Kan du eventuelt henvise til et firma, der kan foretage sådan en behandling, da jeg tænker, det kan være en stor opgave at gå i gang med selv.

Håber du kan hjælpe!

PS: Tak for en oplysende og munter brevkasse.

Med venlig hilsen

Kirsten Skou

Annonce

Hej Kirsten Skou

Tak for de pæne ord. De får mig straks til at rette ryggen og gøre mig ekstra umage. Og dermed har vi to i fællesskab demonstreret visdommen i det gamle slogan: Som du råber i skoven, får du svar.

Eller: Smil til verden - så smiler verden til dig. Eller: Med lidt smiger og billig portvin når man langt.

Nå, men det er nu ikke så svært at løse dit problem med de grå-grønne skifergulve, som med tiden er blevet mere grå end grønne.

Du skriver, at de igennem alle årene er blevet vasket med brun sæbe - jeg går ud fra, at det er noget, som den tidligere ejer har fortalt dig. Men kan vi nu være helt sikre på det - jeg har en lille mistanke om, at der måske også har været lidt sæbespåner inde over, fordi de netop har en tendens til at efterlade et fedtet lag, som fra gang til gang bygges op og holder på skidtet, så det efterhånden danner en grå hinde - som i sidste ende giver gulvet et sært farveløst udtryk. Og det, hvad enten vi taler om gulve af træ, sten, linoleum, eller hvad vi har.

Men så ser jeg nærmere på billedet af dit gulv - og hæfter mig straks ved, at fugerne ser mistænkeligt fine og lyse ud. Det er ellers det første sted, man ser resultatet af for rundhåndet brug af fedtede sæber - at lyse og åbne mørtelfuger pakker til i en substans, som minder om brun stearin.

Sådan er dine fuger ikke, så jeg trækker min mistanke tilbage - dit gulv er sikkert blevet passet med brun sæbe, som nok kan efterlade en fedtet (og beskyttende) hinde, men ikke i nær samme grad som sæbespåner, når de overdoseres.

En moderne brun sæbe, som den sælges både her og hisset, er faktisk noget nær den optimale løsning til et gulv, som man både ønsker at beskytte og holde rent - den høje pH-værdi giver en god rensende effekt på især fedtede overflader, men efterlader selv en tynd hinde, som beskytter indtil næste gulvvask.

Så spørgsmålet er, hvor meget der i grunden er at hente i retning af ”lysning og afsæbning”?

Men det skal du jo afgøre, og det kan ikke skade at gøre forsøget. Du skal simpelthen købe en dunk grundrens - i byggemarked eller hos farvehandler - måske de også har det i Brugsen?

I gamle dage ville man anbefale salmiakspiritus, og det er mindst lige så effektivt, men det stinker jo ganske fælt, og derfor blander man i dag kemien lidt anderledes og bruger den fælles betegnelse grundrens, uanset hvilket mærke vi taler om.

Grundrens er simpelthen et kraftigt virkende affedtningsmiddel - bruges især til affedtning af malede overflader, så de er åbne og kan danne en solid ”holdebund” for et nyt lag maling.

Hvis du vasker og gerne skrubber dit gulv med en god gang grundrens, vil du effektivt fjerne ethvert spor af sæberester - overfladen vil være totalt udtørret, og farven på dine skifergulve vil være, som den nu er på de helt rå sten. Om det vil gøre nogen større forskel må jo så bare vise sig.

Men du skal så huske, at nu er dine gulve helt udtørrede og modtagelige, så inden du ta’r gulvet i brug igen, skal du vaske det over med en af de moderne brune sæber, som sælges under alle mulige navne og roser sig af, at de både gør rent og beskytter - og er åh-så naturlige - ikke et øje er tørt …

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

PS: Om det er en opgave for et professionelt rengøringsfirma eller bare noget, du gør selv - tjah, det afhænger vist mest af, hvor mageligt du er anlagt. Og hvor mange penge du har i skuffen - eller er de gemt under madrassen?

Der er i hvert tilfælde ikke en opgave, som kræver nogen synderlig ekspertise - hvis du kan regne ud, hvilken ende af gulvskrubben du skal holde i, så finder du nok også ud af resten - du skal bare give den gas.

Men du kan jo have gode grunde til finde opgaven for stor til at klare den selv - så skal du blot vide, at det er noget, ethvert rengøringsfirma kan udføre. Så du googler dig bare frem til det, som bor nærmest, - og ta’r telefonen - med det vons!

Vi gider nemlig ikke at handle med folk, som bruger telefonsvarer: Dit opkald er vigtigt for os, men alle medarbejdere er desværre optaget - indtal venligst en besked efter klartonen - duuut: Rend mig i måsen.Hvis du vasker og gerne skrubber dit gulv med en god gang grundrens, vil du effektivt fjerne ethvert spor af sæberester - overfladen vil være totalt udtørret, og farven på dine skifergulve vil være, som den nu er på de helt rå sten.

fra artiklen
Annonce

Mest læste

Middelfart For abonnenter

Høj fart skræmmer beboere i landsby: - Vi har flere gange siddet med hjertet oppe i halsen

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Pasningsproblemer i Bellinge: Lange ventetider og pladstilbud i Vollsmose

Assens For abonnenter

Gammelt hus var netop solgt til nedrivning, da det brændte: - Jeg kan da godt se, det kan se lusket ud

Sport

Bolbro bød Esbjerg op til dans i pokalen: Hyballas onde ånd spøgte over Odense Atletikstadion

Leder For abonnenter

Avisen mener: Hele verden kigger mod de fynske robotter

Faaborg-Midtfyn

Bodegaejer vil betale din taxa: - Man skal gøre lidt mere for at lokke kunderne til

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Debat

Derfor strejker jeg: Mine kollegaer forlader faget

Odense

Politiet med foreløbig konklusion på alvorlig brandulykke: Syvårig har formentligt leget med ilden

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Faaborg-Midtfyn

Varebil og personbil kørt sammen: To personer sendt på skadestuen

Erhverv For abonnenter

Elitestuderende får smag for den danske robotdrøm: - Her kan man starte noget stort

Kerteminde

Hos mekanikeren fik Bolette et opkald fra politiet: - Det betyder mere, hvis de også gør noget ved sagen

Annonce