Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Nem bekæmpelse af rød skimmelsvamp

1: For ikke ret længe siden så væggen på hver side af vinduet ens ud, men det var før, væggen til venstre fik kaustisk soda. Privatfoto

Hej Kjeld

Jeg har også rødalger på min mur. Men jeg har lavet et forsøg med kaustisk soda: 0,5 kg kaustisk soda opløst i 5 liter vand - så i en havesprøjte, og så sprøjter man bare blandingen på rødalgerne.

Se vedhæftet billede, hvor der for to år siden blev behandlet på muren til venstre for vinduet. Til højre er der ikke behandlet.

Venlig hilsen

Morten Lyngsaa Madsen, Langeland

Annonce

Hej Morten

Ja, selvfølgelig! Kaustisk soda er enkelt, billigt og godt til rigtigt mange ting. Og i tilgift er det noget, man kan gøre uden dårlig samvittighed, fordi der ikke er nogen oplagte kemiske bivirkninger.

Dog skal det lige siges, at man skal holde sig fra at tale (og skrive) om ”bekæmpelse”. Der er nemlig strenge regler for alle slags ”bekæmpelsesmidler” - forstået som midler, hvormed man bekæmper levende organismer som ukrudt, insekter og eksempelvis alger og skimmelsvampe.

Sådanne midler skal kort fortalt være godkendt til formålet - til dette formål er der kun to godkendte midler, som i parentes bemærket ikke er ret effektive, men til gengæld dyre.

Men de samme regler gælder ikke for rengøring. Det betyder, at hvis du renser din væg, fordi du synes, at den er beskidt, eller fordi den skal renses, før du kan male, så er der nogenlunde frit slag - men hvis du bekæmper de selvsamme rødalger, fordi du vil slå dem ihjel, så er du på kant med loven.

Bortset derfra, så har det her i spalterne været en kendt sag i mange år, at kaustisk soda er super effektivt, når man vil rense sine fliser. Og man kan holde sine fliser rene år efter år, hvis man vander med lidt soda en gang eller to i løbet af året.

2: Kaustisk soda er godt til rigtigt mange ting, og det er billigere, hvis man køber det i spande med 5 kilo.

Fidusen er den simple, at kaustisk soda er basisk - det er altså ikke noget med, at det er ”giftigt”, men blot at vi giver fliserne (eller hvad det nu er) en høj pH-værdi. Det kan alger ikke (og tydeligvis heller ikke de røde skimmelsvampe) li’ - de trives nemlig bedst i et fugtigt og surt miljø. Mere er der ikke i det.

Så nu ved alle, som har problemer med grimme røde skimmelsvampe på deres murværk, altså, hvordan man gør.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

https://fyens.dk/artikel/sp%C3%B8rg-kjeld-bjerre-r%C3%B8dalger-igen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce