Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Kragen æder vores fuger

Tegning: Gert Ejton
Den store fugl er vild med silikonefugerne rundt om vinduerne.

Hej Kjeld

Vi læser med meget stor fornøjelse din brevkasse og nyder din finurlige pen. Og nu har vi også fået en udfordring.

Vi har fået nye vinduer i vort hus og har fuget rundt om dem med silikone, som mange jo gør. Det er der en krage, der har forelsket sig i, så den æder silikonen lige så hurtig, som vi kan lægge et nyt lag på.

Vi kunne jo skyde kragen (er forsøgt), eller vi kunne sætte en fælde op - men den vil den ikke gå i, så har du et forslag?

Hvad skal vi eventuelt erstatte silikonen med, så vi kan få vores vinduer for os selv igen?

Den har for øvrigt også pirket i gummilisterne, der holder glasset fast i rammerne (de har et specielt navn, som jeg ikke husker, men er sikker på, du forstår, hvad jeg mener).

Det er ikke så slemt mere - vi er dog lidt usikre på, om det er kragen eller en vipstjert, der er den skyldige her.

Gode råd modtages meget gerne.

Med venlig hilsen

Kirsten Willis

Annonce

Hej Kirsten

Det er jo træls. Problemet er bare, at jeg jo egentlig godt kan li’ de store sorte fugle. De kan være irriterende, de kan være pågående, de kan larme - og de kan jage rundt med alle de andre små fjedrede væsener - og de mest udspekulerede kan endda skræmme livet af små hunde og fisefornemme katte.

Der er noget fascinerende ved, at de har lidt ekstra imellem ørerne - de er individer, de har personlighed - og de prøver i en eller anden udstrækning at kommunikere med os mennesker. Det er ligesom med de kløgtigste iblandt hunde, at de er i stand til at undres - og det rører mig på en anden måde, end når tilfældige pipfugle bare basker flagrende rundt efter føde, fordi det er det, de nu engang er kodet til at gøre.

Ikke fordi jeg har noget imod vipstjerter, musvitter og gråspurve - jeg savner faktisk de store sværme af gråspurve, vi kendte i min barndom - hvornår har nogen sidst set dem i flok på en telefontråd - som perler på en snor?

Hvilket bringer mig til denne betragtning: Der er vistnok mange fugle, som er pressede på deres eksistens, men de store sorte fugle klarer sig efter min fornemmelse fint - så hvis I skulle finde på at skyde en enkelt, så vil det i hvert tilfælde ikke true arten.

Og det er sandsynligvis én enkelt fugl, som har forelsket sig - ulykkeligt - i jeres silikonefuger, så hvis den bliver sat ud af spillet, er problemet sikkert løst.

Men hvis I er indstillet på at forny fugerne, så er der også muligheder her. Det er jo oplagt, at der er ét eller andet i fugemassen, som kragen gerne vil have fat i - men hvad?

Problemet er, at ”silikone” brugt i denne sammenhæng er et vidt begreb, som dækker over alle mulige typer elastisk fuge - så man kunne jo eksperimentere med at bruge en anden?

Nu er jeg ikke selv den store tilhænger af disse fugemasser, fordi de efter min ringe mening er for tætte. Her på matriklen har jeg brugt enten traditionelle fuger af mørtel (i stuehuset, som er pudset) eller den slags, man kalder ekspanderende fugebånd (i de to træhuse).

Fugebåndene kan også bruges i muret byggeri - de er faktisk meget velegnede og nemme at montere. Det er strimler af en slags skumgummi - leveres stramt oprullet og med klæber på den ene side - man lusker så det tynde bånd ind i fugen og klæber det imod karmen - straks begynder båndet at ekspandere til flere gange den oprindelige tykkelse, så det fylder fugen helt og aldeles ud. Fugen bliver helt vindtæt, men uden at lukke eventuel fugt inde - og det er lige det, vi ønsker.

Skumfugerne er imprægnerede, så de ikke forgår - i hvert tilfælde ikke lige med det samme: Vores fuger har siddet i 10 år, og de har endnu ikke vist svaghedstegn. Og de er heller ikke blevet ædt af fugle. Om det er et tilfælde, skal jeg ikke kunne sige.

Læsere med konkret viden på dette felt er mere end velkomne til at øse af deres erfaring. Skriv en mail med dit bedste råd.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Trods glohedt ejendomsmarked: Ingeborg kan ikke sælge sin historiske ejendom

Kerteminde

Fynsk kulturarv havner i hænderne på ’gribbe’: En type bolig har endnu ikke nydt godt af opsvinget

Annonce