Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Fortynder klarer smatten på plastic

Den har vist ikke været billig. Oprindeligt havde den da også den fineste bløde og gummiagtige overflade, som imidlertid blev klistret og derfor opløst og fjernet med fortynder - udmærket og praktisk, men ligner noget fra Wish - til 150 kroner. Privatfoto
Kikkerten blev som ny igen.
Annonce

Hej Kjeld

Jeg har selv oplevet en del eksempler på forskellige ting med en ”lækker” overflade, når man køber det, men efter nogle år bliver det til noget klistret stads. Og det er absolut ikke kun billige produkter, som har det problem.

Din artikel handler om en proptrækker, og lige præcis med en sådan har jeg også haft problemet. Det var for øvrigt en proptrækker til 400 kroner.

Jeg har også haft problemet på en kikkert (billede vedhæftet), og jeg er også ved at få problemet på mine dyre B&O-højttalere, som er cirka 10 år gamle. De er begyndt at klæbe i gummiet, så støvet ikke længere kan tages af, hvilket selvsagt irriterer fruen i huset. Dermed bliver det nok snart et problem, som jeg bliver tvunget til tage vare på.

Jeg tror ikke, der kan gøres noget ved overfladen for at gøre produktet glat igen. Jeg har i stedet taget klisteret af ved hjælp af fortynder. Det er et ganske tyndt lag på nogle tiendedeles tykkelse. Nedenunder er der som regel en støbt, pæn og glat overflade, som man sikkert udmærket kan leve med.

Det var der i hvert fald på proptrækkeren, og det var der også på min kikkert. Alt det grønne var beklædt med det klistrede stads, men nedenunder var der en fin glat overflade. Fortynder er selvfølgelig noget hidsigt stads at arbejde med, men med god udluftning og nogle gode gummihandsker, så går det faktisk ret nemt. Efter 10 minutter er proptrækkeren som ny igen. Den er bare glat i overfladen.

Med venlig hilsen

Henning Larsen

Annonce

Hej Henning

Hvis jeg forstår dig ret, opløser og fjerner du altså hele den bløde overflade. Med fortynder!

Og du har ret i, at det er hidsige sager, men det undrer mig til gengæld ikke, at plastmaterialet på den måde kan fjernes helt og aldeles. Hvis man kikker nøje efter i brugsanvisningen til mange produkter af plastic, fremgår det tydeligt, at man kun må gøre dem rene med en tør klud - og højst lidt vand med sulfo. Den antyder jo ligesom, at overfladen er modtagelig for lidt kemisk overtalelse.

Dog synes jeg ikke, at dit trick er gangbart i alle situationer. De to eksempler, du nævner, handler jo (så vidt jeg fornemmer) om den slags overflader, som kun har en ganske tynd hinde af et blødere materiale - for at skabe en mere æstetisk ”lækkerhed”. I disse situationer finder jeg din metode helt gangbar - af med lortet!Det gode er, at vi på den måde har fået et pænt arsenal af midler at vælge imellem, når vi skal rydde op efter industriens brølere.

Kjeld BjerreMen problemet opstår jo ofte med værktøj og alle mulige andre ting og sager, hvor det handler om mere substantielle belægninger - ”ergonomiske” greb på diverse værktøj og den slags. Her er der ofte tale om belægninger og eksempelvis stødabsorberende kanter på adskillige millimeters tykkelse - hvis man skræller det hele af, står man tilbage med eksempelvis en boremaskine, som ser noget afgnavet ud - hvis du forstår.

I den situation giver det god mening at gribe til én eller anden behandling af overfladen, som fjerner den klistrede fornemmelse, men bevarer belægningen nogenlunde intakt. I sidste uge var der en læser, som havde haft held med at bruge kartoffelmel - i dag er der en, som med held har brugt motorrens og derefter vinylpleje - og en anden, som har brugt vandbaseret lak.

Det gode er, at vi på den måde har fået et pænt arsenal af midler at vælge imellem, når vi skal rydde op efter industriens brølere.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

78-årig bragede ind i Dittes bil og stak af: Så fandt hun tilfældigt bilen på deres fælles værksted

Odense

Beboere kæmper med vanvidskørsel: Påvirket bilist bragede ind i vejtræ ved legeplads

Annonce