Annonce
Fyn

Sosu-assistent leverer hjemmepleje på to hjul: - Jeg vil ikke undvære elcyklen

For personalet i den udekørende gruppe er det et krav at køre med cykelhjelm. Den regel blev indført, da elcyklerne blev deres transportmiddel for 2,5 år siden. Foto: Kim Rune
For 2,5 år siden blev den udkørende hjemmeplejegruppe i Odense Kommune, Hunderupgruppen, udstyret med elcykler. Medarbejderne er begejstrede, men tager deres forholdsregler.

Med rygsæk på ryggen, cykelhjelm på hovedet og motor på cyklen leverer sygeplejersker, sosu-assistenter- og hjælpere samt terapeuter i Hunderupgruppen hjemmepleje i Odense C og M. Elcyklen er blevet et arbejdsredskab, der får rosende ord med på vejen af medarbejderne i Hunderupgruppen.

To af dem er Fay Haarberg og Bettina Espersen, der begge er social- og sundhedsassistenter.

- Det er et fantastisk redskab. Det bringer os hurtigt fra a til b, siger Bettina Espersen.

Også Fay Haarberg er begejstret for, hvor hurtigt man kan komme frem på en motordreven cykel. Hun understreger dog, at man skal være påpasselig.

For det går altså rigtig hurtigt. Specielt om vinteren og i efteråret, når der er glat og ligger våde blade, skal man passe på.

Rehabiliteringsleder Lone Susanne Hansen peger på, at medarbejderne på cykel ikke behøver at bruge tid på at sidde i kø og finde parkeringspladser. Hun har dog indført forholdsregler for at sikre personalets sikkerhed.

- Det er et krav, at alle kører med cykelhjelm. Der er ikke nogen, der sætter sig op på en elcykel, uden at de har en cykelhjelm spændt på hovedet, konstaterer hun.

Annonce
Elcykelbatterier til ladning hos Hunderupgruppen. Foto: Kim Rune

Bilister undervurderer

- Bilisterne undervurderer os, når vi kommer på elcykel. De ved ikke, hvor høj fart vi kommer med, siger Bettina Espersen.

Derfor skal man som cyklist have et vågent øje i trafikken, og tydelig signalering, når man drejer eller bremser er essentiel. Alle er enige om, at man skal have respekt for at køre med så høj fart på en cykel og bruge sin sunde fornuft.

- Man skal være meget opmærksom. Man skal næsten ikke røre pedalerne, før cyklen bevæger sig. Og det er klart, at det ikke er alle, der skal sætte sig op på en elcykel. Men jeg vil ikke undvære den, afslutter Bettina Espersen.

Hverken hun eller Fay Haarberg er kommet noget til på elcyklen. I løbet af de sidste 2,5 år har den udkørende hjemmehjælpsgruppe, Hunderupgruppen, haft otte uheld i forbindelse med elcykler.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce