Annonce
Kerteminde

Sort tagpap eller røde teglsten - politikerne er uenige: Hvad står der i havneplanerne?

Sådan forestillede kommunen sig, at havnekajen skulle se ud i foråret 2019. Grafik: Kerteminde Kommune
En havneplan siger et, en kulturarvsmasterplan siger noget andet. En politiker mener, at tagene skal være røde, en anden siger, at de godt må være sorte. Men hvad er op og ned omkring tagfarven på Nordre Havnekajs kommende boliger?
Annonce

Kerteminde: Tager man sig et kig rundt i Kerteminde by, finder man stort set udelukkende røde tage på byens bygninger. ”Byen med de røde tage” anvendes endog som markedsføringsslogan, ifølge kulturarvsmasterplanen fra august 2018.

Alligevel skal tagene på Nordre Havnekajs nye boliger være sort tagpap. Det bryder byrådspolitiker Terje Pedersen (DF) sig ikke om.

- Det er jeg ikke tilhænger af, og man går imod kulturarvsmasterplanen.

- I min optik bryder man den arv og kultur, der er i byen.

Miljø- og teknikudvalgsformand, Jesper Hempler (SF), er uenig. Han siger, at der står i kulturarvsmasterplanen, at tagene gerne må være sorte.

- Bygherren synes, at sort passer godt ind. Det er den tagfarve, der er på Butler's Choice. Det passer til et typisk maritimt havnemiljø, og jeg har hele tiden arbejdet ud fra kulturarvsmasterplanen, og der står, at tagene også kan være sort tagpap.

Jeg tør jo kun spekulere i det, men jeg går ud fra, at det er et ultimativt krav fra Milestone DG

Terje Pedersen, Dansk Folkeparti

Annonce

To planer, der ikke taler samme sprog

Men hvem har så egentlig ret?

I havneudviklingsplanen fra december 2018 står der under punktet 'Bygninger, arkitektur og materialer':

"Tage må ikke være med ensidigt fald og skal beklædes med røde tegl".

Det retningslinje flugter ikke med det, der står i kulturarvsmasterplanen, hvor der står:

"På Østhavnen – Vingen – bør der foretages et valg mellem de røde tegltage og alternativet med de havnerelaterede sorte tage- for eksempel tjærede eller i skifer".

Så mens havneudviklingsplanen siger, at tagene skal være røde, åbner kulturarvsmasterplanen for, at tagene godt må være sorte, ligesom lokalplanen foreslår.

Annonce

Museumsinspektør: - Tagene på havnen må gerne være sorte

Kurt Risskov Sørensen er museumsinspektør på Østfyns Museer, som har udarbejdet kulturarvsmasterplanen. Han er ikke i tvivl om, hvad man må og ikke må.

- Ifølge kulturarvsmasterplanen må tagene gerne være sorte. Formålet med planen er at bevare det maritime udtryk, og der er også andre bygninger på havnen med sorte tage. Hvis det havde været i midtbyen, havde det været en anden sag, men ifølge kulturarvsmasterplanen er det ikke et krav, at tagene på havnen skal være røde, forklarer Kurt Risskov Sørensen.

Kulturarvsmasterplanens ord vægter altså tungere end havneudviklingsplanens. Terje Pedersen har et forsigtigt bud på, hvorfor man har valgt de sorte tage fremfor de røde.

- Jeg tør jo kun spekulere i det, men jeg går ud fra, at det er et ultimativt krav fra Milestone DG, lyder det fra byrådspolitikeren.

Annonce

- Den havnenære identitet hænger sammen med sorte tage, siger Milestone DG

Bygherren er firmaet Milestone DG med direktør Jesper Schmitz i spidsen. Han giver sin forklaring på, hvorfor tagene på Nordre Havnekaj skal være sorte i en mail:

"Grunden til, at vi vælger at arbejde med sort tagpap, skyldes, at tagmaterialerne i bebyggelsen på Nordre Havnekaj er tænkt indpasset i en nuværende samt historisk havnerelateret kontekst. Hvis man orienterer sig mod nord langs Marinaen - såvel som syd mod industrihavnen - ser vi, at den kyst- og havnenære identitet i Kerteminde hænger sammen med de sorte tage".

De sorte tage er også valgt med henblik på fortiden.

"Hvis vi kigger på de historiske bygninger, som tidligere stod på grunden, understøtter de alle forståelsen af de sorte tage", skriver Jesper Schmitz.

Han ved godt, at Kerteminde har en tradition for røde tage i byen, men siger, at den vej skal man ikke gå. "Det er klart, at den historiske bykernes identitet og autenticitet er de røde tegltage, men vi mener ikke, at vi skal søge at efterligne dette i et andet kvarter og miljø, som det vi er ved at udvikle", står der i mailen fra direktøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Mand reddet op af Svendborg Havn

Fyn

Medicinsk cannabis: Et blåt stempel til et rødt-hvidt produkt - så ryger armene for alvor i vejret

Sydfyn For abonnenter

Fire døde havørne på Tåsinge: Mulige forgiftninger undrer eksperter

Annonce