Annonce
Udland

Sort hul i Mælkevejen spiser stof med hidtil uset appetit

AFP

Rådvilde videnskabsmænd, der studerer sort hul i Mælkevejen, har ikke set noget lignede i 24 år.

I midten af vores galakse, Mælkevejen, lader det supermassive sorte hul Sagittarius A til at være begyndt at sluge mere og mere omkringliggende stof.

Sådan lyder en af konklusionerne på et studie offentliggjort i Astrophysical Journal Letters ifølge flere internationale medier.

Astronomer har igennem en årrække kigget nærmere på det sorte hul, og her har de lagt mærke til hidtil usete ændringer i Sagittarius A.

- Vi har ikke set noget lignende i de 24 år, vi har undersøgt det supermassive sorte hul, siger Andreas Ghez, professor i fysik og astronomi ved University of California til The Guardian.

- Det er normalt et ret stille, lidt vattet sort hul på diæt. Vi aner ikke, hvad der ligger bag dette festmåltid.

Sorte huller består af så tæt sammenpresset stof, at tyngdekraften bliver enorm omkring "hullet".

End ikke lyset kan slippe væk fra sorte huller, og kommer himmellegemer for tæt på dem, vil de blive trukket ind i det sorte hul.

Men selv om det kan lyde foruroligende, ligger Sagittarius A omkring 26.000 lysår væk og udgør ingen fare for Jorden, skriver The Guardian.

Mange galakser menes at have et supermassivt sort hul i midten, og Mælkevejen er ingen undtagelse.

Astronomer har både anvendt store teleskoper i Chile og på Hawaii til at undersøge himmelfænomenet.

I alt er det blevet til mere end 13.000 observationer fra 133 nætter siden 2003 af Sagittarius A, skriver CNN.

Og samtidig har man igennem en særlig teknik genanalyseret gamle og svagere observationer op til 24 år tilbage.

Selv om man ikke kan se selve det sorte hul, kan man i kanten af det - den såkaldte begivenhedshorisont - observere udbrud af stråling fra gas og støv, der bliver suget ind mod midten.

Her fandt man særligt 13. maj udsving, der ikke er set før, og også to andre nætter i år skilte sig ud, skriver The Guardian.

Ifølge det britiske medie arbejder astronomerne ud fra flere hypoteser om, hvorfor Sagittarius A har fortæret mere stof - blandt andet passerede en stjerne tæt forbi i 2018.

Et internationalt forskerhold offentliggjorde i foråret verdens første rigtige billede af et sort hul.

De sorte huller bliver stadig betragtet som nogle af universets mest mystiske objekter.

/ritzau/

Annonce
Artikel på The Guardians hjemmeside
Artikel fra CNN om det sorte hul
Link til studie
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce