Annonce
Odense

Sonia Brandes klipper historier frem til domkirkens gulvriste

En brændende domkirke i kobber er Sonia Brandes bud på at illustrere, hvordan Knud den Hellige først blev forsøgt brændt inde i kirken. Inden han blev dræbt med et spyd. Foto: Domkirken
Ikke alene Domkirkens tårn skal renoveres, også 10 gulvriste i kirkegulvet har fået ny form. De seks af dem har fået hvert sit unikke mønster med reference til kirkens historie - klippet frem af papirklipper Sonia Brandes.

Det er 15 år siden, papirkunstner Sonia Brandes klippede skabeloner til kloakdæksler placeret i belægningen i Odenses gader og stræder, og nu kan man sige, at papirklippene vandrer indenfor.

I forbindelse med renoveringen af Odense Domkirke har hun fremstillet seks forskellige mønstre til nogle riste i kirkegulvet, hvoraf flere af sikkerhedshensyn skulle udskiftes.

Kirkeristene er udformet som aflange borter og med et åbent kors som gennemgående mønster. De er støbt i bronze, efter at Sonia Brandes har klippet dem i papir, og hvis man ser efter, finder man en fortælling om Knud den Hellige, hvis navn kirken stadig bærer, og hvis knoglerester stadig befinder sig i krypten under selve domkirken.

Den første rist viser et vikingekors som bevis for, at Knud var den sidste vikingekonge. Den anden viser kongen på sin trone, mens den tredje viser kirken i brand. Knud den Helliges forfølgere forsøgte ifølge sagnet at brænde ham inde i den tidligere kirke på stedet - Sankt Albani Kirke - inden de i stedet dræbte ham ved at kaste et spyd gennem vinduet.

Billedet af den dræbte Knud med et hul i brystkassen vises på den fjerde rist.

- Papirklippene er virkelig fint støbt i bronze af bronzestøber Jørn Svendsen. Jeg er meget imponeret over resultatet og alle de små krummelurer, det har været muligt at lave, og jeg ser frem til at se folks reaktion på dem, siger menighedsrådsmedlem og kasserer Marianne Koch.

Gennem mere end et år har hun haft kontakt til kunstneren, før ristene var færdige og kunne lægges på plads og siden offentliggøres ved en fernisering. Det sker onsdag efter pinse.

Annonce

Risterne ferniseres

Ti nye rister er der kommet i Odense Domkirke - de udskiftes samtidig med den store renovering af kirketårnet.

De seks af dem er udført i kobber efter papirklip af kunstner Sonia Brandes. De fire sidste, som befinder sig ved kirkens ydermure, er gennemhullede og lavet i jern.

Der er fernisering på ristene onsdag 12. juni klokken 14. Her vil menighedsrådsformand Gudmund Bager sammen med det øvrige menighedsråd byde velkommen, og Sonia Brandes fortælle om sit værk.

Ristene er blevet til gennem en donation fra Albanifonden på 300.000 kroner.

Domkirken og især dens tårn er for tiden ved at blive renoveret for sammenlagt seks millioner kroner.

Kilde: Odense Domkirke

Del af samlet renovering

Det er et andet medlem af domkirkens menighedsråd, arkitekt Kristian Isager, der i sin tid fik idéen til at lade Sonia Brandes' papirklip vandre ind i kirken, når ristene i gulvet skulle skiftes.

- Inden bronzepladerne blev lagt ind, var hullerne fyldt med riste lavet af træ, men det trængte til at blive udskiftet, forklarer Marianne Koch.

Ud over de seks riste, der befinder sig spejlvendt over for hinanden i kirkerummet, er fire mindre riste beliggende langs kirkerummets ydermure, også blevet skiftet og har fået fast bund. De fire riste er gennemhullede, så der kan ske en form for ventilation, og de er ikke fremstillet i bronze men i sortmalet metal.

Alle ti riste udskiftes samtidig med en større renovering af kirketårnet, som står på frem mod jul.

De to sidste riste

Den døde Knud den Helliges rester ligger ikke længere alene i krypten under kirkerummet, for Sonia Brandes har klippet hans skelet ind i en af ristene, mens det silkeklæde, han blev viklet ind i i forbindelse med sin død - Ørnetæppet - er symboliseret med en ørn på den sidste rist.

Det har kostet 300.000 kroner at få lavet ristene til kirkerummet, og det var ifølge Marianne Koch ikke sket, hvis ikke Albanifonden havde stillet sig velvilligt overfor projektet og betalt for det.

Der er fernisering på ristene 12. juni klokken 14.

Knud den Helliges skelet er også blevet ristet i kobber. Foto: Domkirken
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Grundejere i Odense kan nedlægge veto: Forbehold for mindesmærke over nazismens ofre vækker vrede

Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Erhverv For abonnenter

Sortebro Kro: - Får hoteller og konferencer ikke gang i forretningen, står vi som branche og ser ned i et kæmpe hul

Annonce