Annonce
Bagsiden

Sommerkonkurrence: Flyv med til steder, der ikke blev genforenet

Hvilket ikke-genforenet tidligere dansk område besøger Kolodronen i dag? Illustration: Mikkel Damsgård Petersen/Wikimedia Commons
I anledning af 100-året for Genforeningen spørger vi: Kan du huske de områder, vi også mistede - men ikke blev genforenet med?
Annonce

Konkurrence: Ved nederlaget i 1864 mistede Danmark en femtedel af sit areal til Prøjsen, men i 1920 blev området genforenet med Danmark.

Det kan du vinde

Førstepræmie: Den Store Danmarksquiz. 1800 spørgsmål om Danmark. Alder: fra 12 år

Andenpræmie: Klaps. Drillespil, hvor det gælder om at miste sine kort. Alder: fra 7 år

Tredjepræmie: Colorfox. Taktisk spil med tændstikkort. Alder: fra 6 år

Præmiesponsor: Gameinventors

Bornholm mistede vi til Sverige ved Roskildefreden i 1658, men bornholmerne gjorde oprør og to år efter var øen genforenet med Danmark.

Også Ærø er blevet genforenet, idet øen gennem århundreder hørte under Slesvig, og først i 1867 formelt overgik til det danske kongerige.


Også Ærø er blevet genforenet, idet øen gennem århundreder hørte under Slesvig, og først i 1867 formelt overgik til det danske kongerige.

Fra artiklen


Annonce

Sjældne undtagelser

De tre genforeninger er sjældne undtagelser i vort stolte kongeriges over 1000 år lange kolonihistorie. Uanset hvor stærk en flåde vi har haft, uanset hvor store områder, danskernes konger har hersket over og uanset hvor meget land, vi har erobret eller købt ... så plejer vi at miste det hele igen.

Det vil Bagsiden gerne markere med en sommerkonkurrence, hvor I skal gætte navne på besiddelser og kolonier, vi mistede og som vi ikke blev genforenet med.

Dér har vi sendt Kolodronen, Bagsidens flittige fotodrone, ud. Kan I gætte, hvor den flyver?

Annonce

Dagens koloni

Vi starter højt mod nord. Kolodronen flyver i dag over en iskold øgruppe, som i 1596 blev opdaget af den hollandske opdagelsesrejsende Willem Barents under et af hans mislykkede forsøg på at finde Nordøstpassagen til Asien.

Kong Christian IV erklærede øgruppen for dansk område, fordi man mente, at øgruppen var landfast med Grønland og dermed en del af det vidtstrakte dansk-norske imperium.

Det samme mente kong Jakob 1 af England, som i 1613 spurgte den danske konge, om han ville sælge øerne. Det ville han ikke, men købstilbuddet viste over for alle, hvem der havde overhøjheden.

Annonce

Afleveret til Norge

Formelt var øgruppens tilhørsforhold uafklaret frem til 1920, hvor Norge ved Paris-konferencen fik tildelt herredømmet.

Den største af øerne hedder Spitzbergen, og hovedbyen med 1800 indbyggere hedder Longyearbyen. Hvad hedder øgruppen?

Mail svaret til kolo@bagsiden.dk inden kl. 24 i dag. Husk navn og adresse. Så deltager du i lodtrækningen blandt de rigtige svar om fine spilpræmier. Vindernavne kan ses i overmorgen. Du må kun sende én mail pr. dag. Ellers er det snyd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Offer for knivstik i Munkebo er død: 29-årig mand sigtes for drab

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Kerteminde

Drabssigtet erkender at have stukket med kniv: Det var nødværge

Annonce