Annonce
Indland

Sommerhussalg til udlændinge hænger i en tynd tråd

I regeringsgrundlaget står der, at Danmark skal forsøge at få undtaget visse sommerhus-områder, så udlændinge kan få mulighed for at købe de attraktive huse. Men regeringen vil få svært ved at finde et flertal for planerne. Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard

Regeringens planer om at åbne op for udlændinges køb af sommerhuse i visse områder i Danmark hænger i en tynd tråd, fordi der ikke er noget politisk flertal. Selv internt i Venstre er der uenighed.

De seneste måneders ophedede debat om udlændinges køb af danske sommerhuse kan vise sig at være masser af spildte ord, for regeringen mangler ganske enkelt opbakning til planerne.

Hverken Socialdemokratiet eller Dansk Folkeparti vil være med til at åbne op for salget af sommerhuse til især de stenrige tyskere, og nu melder der sig også kritiske røster internt i regeringspartiet Venstre, der tidligere har været splittet i spørgsmålet om udlændinges muligheder for at købe danske sommerhuse.

I regeringsgrundlaget slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ellers fast, at regeringen "vil undersøge mulighederne for forsøgsvist at undtage særligt udvalgte områder" af den gamle sommerhusregel, der i dag forhindrer tyskere og andre udlændinge i at opkøbe de danske sommerhuse i stor stil.

Det fik for en måned siden Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen til i JydskeVestkysten at advare mod regeringens planer, der ellers har glædet en række sommerhusejere og kommuner som eksempelvis Langeland og andre steder, da et rekordstort antal på omkring 12.000 sommerhuse landet over de seneste år har været været umulige at sælge.

- Vi vil advare imod at give køb på den regel, advarer Mette Frederiksen, der hermed lægger sig i kølvandet på regeringens støtte, Dansk Folkeparti.

Her har flere folketingsmedlemmer allerede afvist regeringens planer:

- Det kan regeringen godt glemme alt om, og det har jeg også meddelt den nye erhvervsminister, siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF).

Selv internt i Venstre er der modstand mod regeringsplanerne, hvis der eksempelvis skulle blive peget på nogle af områderne langs den jyske vestkyst, hvor tyskerne allerhelst vil have fingrene i de danske sommerhuse.

- Vi skal bevare den regel, vi har i dag, fastslår Venstres Hans Christian Schmidt, der lige som sin partifælle Carl Holst frygter, at undtagelser fra den nuværende regel vil åbne op for salg til udlændinge i hele Danmark.

- Kommer den nuværende sommerhusregel i fare, er det "nej tak" fra vores side, fastslår Carl Holst.

Annonce

Der skal ikke sælges sommerhuse fra den jyske vestkyst til udlændinge.Carls Holst, Venstres indenrigsordfører og valgt i Sydjylland.

Det står der i regeringsgrundlaget

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) dannede sin nye trekløverregering den 27. november sidste år, offentliggjorde han også følgende om sommerhusreglen i regeringsgrundlaget:"Mulighed for udlændinges køb af sommerhuse i udvalgte kommuner

Danmark har i dag en regel, der forhindrer udlændinge i at købe sommerhuse i Danmark.

Regeringen ønsker at bevare denne regel, men vil undersøge mulighederne for forsøgsvist at undtage særligt udvalgte områder."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce