Annonce
Sydfyn

Sommerforsøg: Kun én vej gennem Frederiksgade

Fra 1. juli til 1. oktober kan man ikke dreje af Frederiskgade (til højre på billedet) og ned mod Svendborg Havn. Gaden bliver ensrettet i en prøveperiode, inden det bliver permanent. Arkivfoto: Hans-Henrik Dyssel
Frederiksgade i Svendborg ensrettes fra 1. juli som et forsøg i forbindelse med byomdannelse.

Svendborg: Fra 1. juli kan du godt glemme alt om at køre ad Frederiksgade for at komme til havnen i Svendborg. Gaden ensrettes nemlig i tre måneder som et forsøg i byfornyelsesprojektet Liv i min by.

I det projekt er det allerede planen, at gaden skal ensrettes for at skabe mere plads til andet end biler og mulighed for udeservering. Men man tager altså hul på det med et forsøg fra 1. juli til 1. oktober.

Det gøres for at skabe klarhed over, hvad en permanent ensretning vil betyde for trafikken på Jessens Mole på Svendborg Havn og Klosterplads ved banegården, og hvordan trafik, fodgængere og restaurationsgæster arter sig. Det skriver projektleder Jesper José Petersen i en pressemeddelelse.

- I forbindelse med ensretningen bliver der skabt mere plads til udeservering, og der etableres en grøn afspærring mellem kørebanen og udeserveringen. Restauratørerne har indgået samarbejde med Liv i min By om selv at vande og vedligeholde blomsterne, skriver han videre.

I forbindelse med ensretningen sænkes hastigheden til 30 kilometer i timen, og det vil stadig være muligt køre ind til parkeringspladsen ved Kvægtorvet. Men altså kun ved at køre ind på Frederiksgade fra Jessens Mole på havnen.

Det er planen, at den permanente omdannelse af Frederiksgade går i gang i 2020.

Annonce

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce