Annonce
forside

Sommerferie på Drejø: Tavshedens oplevelser

Der er absolut tavshed i Drejø feriekoloni. 23 kursister er på yoga retreat og har praktiseret tavsheden i næsten to døgn, da avisen møder dem. Dagene går med yoga, meditation og praktiske gøremål. Alt foregår i stilhed. Foto: Katrine Becher Damkjær

Som en del af sommer-retreatet på Drejø skulle kursisterne være tavse i halvandet døgn. For kursist Lisbeth Ræbild var det en stor oplevelse.

Drejø: Hvis man tilfældigvis har passeret Drejøcentret om formiddagen i midten af uge 30, er det sandsynligt, at man har set mennesker gå rundt i tavshed og kommunikere med hinanden med fagter og gestikuleren, mens de har ordnet ukrudt, plukket hyben eller fældet buske.

En af de tavse havearbejdere er den 49-årige chefkonsulent Lisbeth Ræbild, der har deltaget på Nordisk Yogas sommer-retreat på Drejø. Selvom hun på forhånd vidste, at halvanden dags tavshed var en del af programmet på yoga-opholdet, var den meget talende københavner forbeholden over for, hvad det kunne.

Tavsheden viste sig dog at blive en stor oplevelse for Lisbeth Ræbild.

- Jeg var slet ikke forberedt på, hvilken kæmpe invitation til refleksion, det var, siger hun.

Annonce
Lisbeth Ræbild (th.) renser hyben i tavshed. For hende var halvandet døgns tavshed, som var en del af programmet på sommer-retreatet på Drejø, en stor og berigende oplevelse. Foto: Katrine Becher Damkjær

Det lingvistiske verdensbillede

Det var især opmærksomheden på egen tænkning og overbevisning, der satte noget i gang hos Lisbeth Ræbild. Refleksioner over, hvorfor hun ville tale, hvad hun ville sige, og hvad hun ville opnå med sin kommunikation.

Og så blev tavsheden en adgang til nuet, som hun blandt andet oplevede, da hun skulle rense hyben i haven.

- Det blev helt meditativt. Det lyder helt åndssvagt, men hver gang der var et hyben, der var råddent eller for lille, så ville jeg ikke smide det væk, for alt havde en værdi. Jeg fik en følelse af total taknemmelighed over, at der ikke var noget jeg skulle, at alt var godt, og at jeg bare er lige her. Det er så svært bare at være her. Alting foregår hele tiden i fremtiden. Så det blev et et led i en rejse mod at prøve på at give slip.

For yogainstruktør Jette Billund er tavsheden en god metode til at få bevidsthed om, hvad der foregår i ens eget indre.

- Man gør det, fordi det giver en helt anden ro ikke at skulle forholde sig til andre. Her skal man kun forholde sig til sig selv. Det bliver ens helt egen oplevelse, og man bliver bedre i stand til at høre, hvad der foregår i ens egen krop og i sit eget hoved. De ubevidste tankemønstre bliver pludselig meget tydeligere, siger hun og fortsætter.

- I det lingvistiske verdensbillede har alting et navn. Hvis noget ikke kan forklares eller ikke har et navn, så er det ikke noget. Men nogle gange oplever vi ting, der er svære at forklare. Og hvis vi sætter ord på det, lyder det mærkeligt. Hvis vi lader være med at sætte ord på og bare oplever, så falder formerne også. Det, der adskiller. Og man bliver mere en organisme, der oplever i fællesskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce