Annonce
Rejser

Sommer i Danmark: Roserne blomstrer i Mariager

Mariager bliver også kaldt rosernes by. Arkivfoto: Annelene Petersen
Mariager bliver kaldt Rosernes By, for i den gamle bymidte pynter de farverige blomster i udpræget grad. Den tradition har byen holdt i live. Senest med en stor rosenhave, der også fungerer som en folkepark.
Annonce

Når du kører på E45 nord for Randers, toner et af de brune seværdighedsskilte frem ved vejkanten. Der står Mariager - Rosernes By. Så kan man jo overveje, om det var en afstikker værd, hvis man ikke har travlt.

Spørger man Mikkel Skovsbo, der er står for marketing i Visit Himmerland, er det bestemt turen værd.

- Vi har markedsført byen på roserne i mange år, for byen er præget af roser både i gaderne, ved huse og i byens bede, fortæller han om Rosernes By, der ligger i Himmerland ud til Mariager Fjord.

Hvert år bliver der for eksempel delt gratis roser ud til byens borgere, som de kan plante.

Historien om rosernes rolle i Mariager begynder i 1912, hvor Peter Nansen, der var journalist, forfatter og forlagsdirektør fik idéen til at udnævne Mariager til rosernes by. Han tilbragte de fleste af sine ferier i byen, hvor han også døde i 1918.

Mariager er en gammel klosterby. Her ses Mariager Kirke. PR-foto: Visit Himmerland
Annonce

Romantisk by

Mariager er bygget op omkring Mariager Kloster, og byen bærer stadig præg af gamle dage.

- Mariager er romantisk med brosten og gamle bindingsværkshuse. Den har stadig sit gamle torv, gader og købmandsgård, som i dag er et museum. Der er ingen fortov, og turister spørger tit, hvor de kan finde gågaden. Svaret er, at det hele er gågaden, fortæller Mikkel Skovsbo og sammenligner stemningen i byen med den populære serie ”Matador”.

Rundtomkring i byen finder man forklarende skilte ved rosenbedene. En guide dertil findes også i brochureform i Mariager Saltcenter på Ny Havnevej 6, hvor turistinformationen er flyttet hen. Men også i Mariager Rosenhave. Et projekt, som er prikken over i’et i Rosernes By.

- Vi havde mange besøgende, der kom til byen for at opleve de mange blomster. I stedet for kun at gå rundt i gaderne og lede kunne det være sjovt at have et sted, hvor det hele var samlet. En rosenhave var en oplagt idé for at understrege, at Mariager er Rosernes By, forklarer Mikkel Skovsbo om haven, der også fungerer som en folkepark med pavillon og naturlegeplads for børnene.

Annonce

Rosenhave som folkepark

Mariager blev i 2013 certificeret Cittaslow - en international sammenslutning af byer, som har fokus på det gode liv og trivsel gennem vedligeholdelse af bygninger og rekreative områder.

Det var i den forbindelse, at Mariager Rosenhave blev til og indviet i 2016. Haven består af 450 rosensorter. Fordi roserne er plantet i et system efter historie og sorter, kan haven kaldes et rosarium. Roserne blomstrer fra maj, indtil frosten kommer, og entré er gratis.

Adressen er Klostergade 15, 9550 Mariager.

Læs mere på www.cittaslow-mariager.dk.

Roser slynger sig op ad en husmur i Mariager. Arkivfoto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce