Annonce
Rejser

Sommer i Østjylland: Fem kunst-tip til en regnvejrsdag

Fotokollage: Museum Jorn, Ebeltoft Glasmuseum og Flemming Sørensen
Som vi kender den danske sommer, vil der være dage fyldt af regnvejr og torden. Og hvad er bedre end at bruge en regnvejrsdag under et tag, hvor man kigger på noget smukt, spændende og måske endda udfordrende og horisontudvidende? Vi guider til fem kunstmuseer i det østjyske, hvor man kan bruge en dag i ly for regnen - eller solen, hvis sommeren bliver ligeså varm som sidste år.

Brødtekst

Annonce

Med Jorn på arbejde

I udstillingen om den arbejdende Asger Jorn, kan de besøgende prøve forskellige kunstneriske teknikker af. Foto: Museum Jorn

Asger Jorn var en voldsomt produktiv og alsidig kunstner. Han malede, tegnede, vævede, lavede grafik, keramik, kollager og udsmykninger, foruden at skrive bøger og artikler. På museum Jorn i Silkeborg kan man få et indblik i hans værker, og i udstillingen ”På arbejde med Jorn” kommer man med helt ind i hans kunstneriske produktion. I museets åbne værksted, der holder åbent fra 28. juni til 7. august, kan du arbejde med eksperimenterende maleri og automattegninger.

Museum Jorn ligger på Gudenåvej 7-9 i Silkeborg. Det holder åbent fra tirsdag til søndag fra klokken 10 til 17. Normalt lukket om mandagen, dog åbent i ugerne 27 til 32. Entréprisen er 100 kroner for voksne, 90 for pensionister og gratis for børn under 18 år.

Et univers af glas

Værkstedet på glasmuseet er åbent hver dag i sommerferien. Nogle dage kan besøgende få lov til at skabe glaskunst selv - som her på billedet. Se mere på glasmuseet.dk. Foto: Ebeltoft Glasmuseum

Den gamle købstad Ebeltoft er et af de steder i Danmark der er kendt for glaskunst og glaspustere i arbejdende værksteder. Derfor giver det også god mening, at det er her glasmuseet blev grundlagt i 1985. Siden har museet fået en overvældende samling af glas fra danske og internationale glaskunstnere - mere end 1600 værker, der er blevet til fra 1970 og frem. Men udover skiftende udstillinger af kunst har museet også indrettet en lille perle af en etage, som hedder glasunivers. Der er sanserum og interaktive oplevelser. På en skærm kan man forme sit eget pustede glas, man kan se film om glassets historie, og lære om glasøjne, glasfiber og glødepærer blandt meget mere. I sommerferien er der desuden åbent i glasværkstedet, hvor man kan se kunst og brugsgenstande blive til i det varme, levende glas.

Besøg Glasmuseet Ebeltoft på adressen Strandvejen 8 i Ebeltoft. Museet holder åbent alle dage fra 10 til 17. Billetter koster 110 kroner for voksne og 30 kroner for børn (fra 3 til 17 år)

Malerens 144 skitser

Michael Kviums umiskendelige streg på 144 skitser kan opleves på Horsens Kunstmuseum henover sommeren. Foto: Horsens Kunstmuseum

Horsens Kunstmuseum har siden midten af 80'erne samlet på Kvium-kunst. Og det betyder at museet i malerens hjemby efterhånden har landets største samling af den populære kunstner. De har endda en hel sal opkaldt efter Kvium, og i denne samt tilstødende lokaler kan man sommeren over få et sjældent indblik i Michael Kviums kunstneriske arbejder op til skabelsen af malerierne. Horsens Kunstmuseum har fået lov til at låne 144 skitser. Udstillinger, der slet og ret hedder Skitsen kan opleves frem til søndag 29. september 2019.

Du finder Horsens Kunstmuseum på Carolinelundsvej 2 i Horsens. Fra 1. juli til 31. august er museet åbent alle dage fra klokken 10 til 16. Entréen koster 60 kroner for voksne, mens børn under 18 år kommer gratis ind.

Outsiderkunst

Særudstillingen på Gaia Museum Outsider Art er henover sommeren ”Forunderligt og Foruroligende – tegninger af Philippe Saxer”. Foto: Gaia Museum Outsider Art

Der er lidenskab og lunefulde påfund i kunsten, der bliver udstillet i Gaia Museum i Randers. Det er et musuem for outsiderkunst skabt af kunstnere, "der befinder sig på kanten af en social normalitet", som museet selv formulerer det. Outsiderkunst er en oversættelse af det franske art brut, den rå og uskolede kunst, som i 1940'erne blev til blandt psykatiriske patienter. Men outsiderkunstnere i dag er ikke nødvendigvis socialt isolerede, psykiatriske patienter - det dækker en bredere pallette af kunstnere, der ofte står uden for den etablere kunstverden.

Gaia Museum har adresse på Lene Bredahls Gade 10 i Randers. Museet holder åbent tirsdag til torsdag fra klokken 10 til 16, fredag fra 10 til 14 og lørdag fra klokken 10 til 15. I ugernes 29,30 og 31 holder museumscaféen sommerferie, men udstillingen og butikken er åbne. Der er gratis adgang til museet.

På jysk visit

Guldalderkunst på Skovsgaard Museum i Viborg. Arkivfoto: Flemming Sørensen

Det er de helt store guldaldermalere, der er blevet hængt op på Skovsgaard Museet i Viborg. Indtil 22. september lægger museet vægge til en rejsende udstilling med Hammershøi, L.A. Ring og Eckersberg blandt mange flere. Det er samlingen af malerier fra det købanhavnske museum Ordrupgaard, der kommer til Viborg, som en del af dens danmarksturne i forbindelse med ombygning hjemme i Ordrup. Man kan opleve Hammershøis "Åbne Døre", Rings "Guldsmedeværksted" og flere værker af franske 1800-tals malere.

Skovsgaard Museum finder du på Domkirkestræde 2-4 i Viborg. Det holder åbent fra tirsdag til søndag klokken 10 til 17 hele sommeren. Billetter koster 60 kroner for voksne, 55 for seniorer og er gratis for børn under 18 år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Har du lært noget nyt i dag?

Det indbydende og varierede tag-selv-bord i medielandskabet varede i 10 år. Så længe siden er det, at DR åbnede DR K og dermed lukkede kultur i bred forstand helt ind til kakkelbordet i vores stuer. Siden er vi danskere ikke bare blevet beriget, men også forkælet med bl.a. dokumentarudsendelser om musikere, aftenlange operaer, smalle film og en ikonisk Kunstquiz. Hver dag kunne vi være sikre på at lære noget nyt. Om tre uger er kulturens tv-guldalder slut. Når halvdelen af DRs tv-kanaler fra 2. januar 2020 lukker, reduceres den linde strøm af oplysning og dannelse på DR K til en ugentlig dag på DR2 og en streamingkanal kaldet DR2+. Langt fra de oprindelige ambitioner, som den daværende medieredaktør havde om at ville "invitere alle, som gerne vil have oplevelser med kulturelt indhold, til det helt store tag-selv-bord med kunst, kultur, historie, musik, design, arkitektur, mode, dramaserier fra DR-arkivet og fiktion fra hele verden". Ak. Sådan skrev indbyggerne i Palmyra på deres dødes grave, og sådan kunne vi også sige nu. Eller også kunne vi mene, at det kun er rimeligt at lukke DR K, når mediebilledet har ændret sig så voldsomt i løbet af de seneste 10 år, som det har. Det er evident, at flow-tv taber terræn i en udvikling, der allerede er beskrevet vidt og bredt. Men anderledes er det med kulturprogrammerne. De bliver netop det meningsgivende og sammenhængende, når resten af verden bliver serveret i underholdende småbidder. Det er i kulturen, vores horisont har mulighed for at blive udvidet, når vi ikke kan rumme flere af Bagedystens festkager og end ikke kan hidse os op over, at Vild med dans handler lige så meget om seksualitet som benarbejde. Et plaster på såret er det derfor, når kulturminister Rasmus Prehn som en del af finansloven annullerer besparelser for i alt 764 millioner kroner på landets museer. Det redder desværre ikke DR K, men det giver os lejlighed til at slukke tv'et og søge ud i virkeligheden og blive klogere.

Annonce