Annonce
Rejser

Sommer i Østjylland: Fem kunst-tip til en regnvejrsdag

Fotokollage: Museum Jorn, Ebeltoft Glasmuseum og Flemming Sørensen
Som vi kender den danske sommer, vil der være dage fyldt af regnvejr og torden. Og hvad er bedre end at bruge en regnvejrsdag under et tag, hvor man kigger på noget smukt, spændende og måske endda udfordrende og horisontudvidende? Vi guider til fem kunstmuseer i det østjyske, hvor man kan bruge en dag i ly for regnen - eller solen, hvis sommeren bliver ligeså varm som sidste år.

Brødtekst

Annonce

Med Jorn på arbejde

I udstillingen om den arbejdende Asger Jorn, kan de besøgende prøve forskellige kunstneriske teknikker af. Foto: Museum Jorn

Asger Jorn var en voldsomt produktiv og alsidig kunstner. Han malede, tegnede, vævede, lavede grafik, keramik, kollager og udsmykninger, foruden at skrive bøger og artikler. På museum Jorn i Silkeborg kan man få et indblik i hans værker, og i udstillingen ”På arbejde med Jorn” kommer man med helt ind i hans kunstneriske produktion. I museets åbne værksted, der holder åbent fra 28. juni til 7. august, kan du arbejde med eksperimenterende maleri og automattegninger.

Museum Jorn ligger på Gudenåvej 7-9 i Silkeborg. Det holder åbent fra tirsdag til søndag fra klokken 10 til 17. Normalt lukket om mandagen, dog åbent i ugerne 27 til 32. Entréprisen er 100 kroner for voksne, 90 for pensionister og gratis for børn under 18 år.

Et univers af glas

Værkstedet på glasmuseet er åbent hver dag i sommerferien. Nogle dage kan besøgende få lov til at skabe glaskunst selv - som her på billedet. Se mere på glasmuseet.dk. Foto: Ebeltoft Glasmuseum

Den gamle købstad Ebeltoft er et af de steder i Danmark der er kendt for glaskunst og glaspustere i arbejdende værksteder. Derfor giver det også god mening, at det er her glasmuseet blev grundlagt i 1985. Siden har museet fået en overvældende samling af glas fra danske og internationale glaskunstnere - mere end 1600 værker, der er blevet til fra 1970 og frem. Men udover skiftende udstillinger af kunst har museet også indrettet en lille perle af en etage, som hedder glasunivers. Der er sanserum og interaktive oplevelser. På en skærm kan man forme sit eget pustede glas, man kan se film om glassets historie, og lære om glasøjne, glasfiber og glødepærer blandt meget mere. I sommerferien er der desuden åbent i glasværkstedet, hvor man kan se kunst og brugsgenstande blive til i det varme, levende glas.

Besøg Glasmuseet Ebeltoft på adressen Strandvejen 8 i Ebeltoft. Museet holder åbent alle dage fra 10 til 17. Billetter koster 110 kroner for voksne og 30 kroner for børn (fra 3 til 17 år)

Malerens 144 skitser

Michael Kviums umiskendelige streg på 144 skitser kan opleves på Horsens Kunstmuseum henover sommeren. Foto: Horsens Kunstmuseum

Horsens Kunstmuseum har siden midten af 80'erne samlet på Kvium-kunst. Og det betyder at museet i malerens hjemby efterhånden har landets største samling af den populære kunstner. De har endda en hel sal opkaldt efter Kvium, og i denne samt tilstødende lokaler kan man sommeren over få et sjældent indblik i Michael Kviums kunstneriske arbejder op til skabelsen af malerierne. Horsens Kunstmuseum har fået lov til at låne 144 skitser. Udstillinger, der slet og ret hedder Skitsen kan opleves frem til søndag 29. september 2019.

Du finder Horsens Kunstmuseum på Carolinelundsvej 2 i Horsens. Fra 1. juli til 31. august er museet åbent alle dage fra klokken 10 til 16. Entréen koster 60 kroner for voksne, mens børn under 18 år kommer gratis ind.

Outsiderkunst

Særudstillingen på Gaia Museum Outsider Art er henover sommeren ”Forunderligt og Foruroligende – tegninger af Philippe Saxer”. Foto: Gaia Museum Outsider Art

Der er lidenskab og lunefulde påfund i kunsten, der bliver udstillet i Gaia Museum i Randers. Det er et musuem for outsiderkunst skabt af kunstnere, "der befinder sig på kanten af en social normalitet", som museet selv formulerer det. Outsiderkunst er en oversættelse af det franske art brut, den rå og uskolede kunst, som i 1940'erne blev til blandt psykatiriske patienter. Men outsiderkunstnere i dag er ikke nødvendigvis socialt isolerede, psykiatriske patienter - det dækker en bredere pallette af kunstnere, der ofte står uden for den etablere kunstverden.

Gaia Museum har adresse på Lene Bredahls Gade 10 i Randers. Museet holder åbent tirsdag til torsdag fra klokken 10 til 16, fredag fra 10 til 14 og lørdag fra klokken 10 til 15. I ugernes 29,30 og 31 holder museumscaféen sommerferie, men udstillingen og butikken er åbne. Der er gratis adgang til museet.

På jysk visit

Guldalderkunst på Skovsgaard Museum i Viborg. Arkivfoto: Flemming Sørensen

Det er de helt store guldaldermalere, der er blevet hængt op på Skovsgaard Museet i Viborg. Indtil 22. september lægger museet vægge til en rejsende udstilling med Hammershøi, L.A. Ring og Eckersberg blandt mange flere. Det er samlingen af malerier fra det købanhavnske museum Ordrupgaard, der kommer til Viborg, som en del af dens danmarksturne i forbindelse med ombygning hjemme i Ordrup. Man kan opleve Hammershøis "Åbne Døre", Rings "Guldsmedeværksted" og flere værker af franske 1800-tals malere.

Skovsgaard Museum finder du på Domkirkestræde 2-4 i Viborg. Det holder åbent fra tirsdag til søndag klokken 10 til 17 hele sommeren. Billetter koster 60 kroner for voksne, 55 for seniorer og er gratis for børn under 18 år.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce