Annonce
Hus og have

Som en buket blomster

Roser, hortensia, storkenæb og fluks gror i skøn forening i Kate og Claus kolonihave. Foto: Michael Bager
Blandt roser og hortensiaer har Kate Langæble fundet livet i et nyt gear. Siden hun gik på efterløn, har hun tilbragt dagene i kolonihaven i Nyborg eller bare “kolo”, som hun kalder den i daglig tale. Sammen med sin mand, Claus Oliver Vindt, har hun skabt en blomstrende oase.

Hortensiaerne er sent ude i år og mangler som noget af det sidste at springe ud.

Det er ellers lidt af en hortensia-have, som Kate Langæble har skabt. 100 hortensiaer står på spring - lige klar til at springe ud blandt blomstrende roser og storkenæb, der gror som små, blå-lilla pletter i luften.

Florlet sniger de sig op mellem hortensiaer og roser og stikker hovederne frem her og der.

Blå bog

Kate Langæble, 65 år.

Har senest arbejdet om store manager i Georg Jensen Damask i Odense, men gik for nylig på efterløn.

Claus Oliver Vindt, 68 år.

Har undervist blinde i it i mange år, men er gået på pension.

Siden 2015 har de sammen haft kolonihave i HF Elefanthøjen i Nyborg.

Haven er omkring 500 kvadratmeter. Huset er cirka 50 kvadratmeter.

Fra april til oktober er der vand i huset, men i vinterperioden bliver det slukket. Der er desuden indlagt el, og parret arbejder på at få en luft-varmepumpe installeret til de første kolde forårsmåneder.

Annonce

Fra skrot til slot

Kate Langæble og Claus Oliver Vindt overtog kolonihave og -hus i 2015. Det var lige præcis sådan et hus, som det ikke skulle være.

- Vi havde gået mange ture i haveforeningen og udset os huse, vi godt kunne lide. En dag da vi gik forbi her, sagde jeg til Claus, sådan skal det i hvert fald ikke se ud. Det var misligholdt og svært at se skønheden i, fortæller Kate Langæble.

Det var især husets udestue, hun ikke kunne lide. Men der gik ikke længe, for hun fik et opkald om et ledigt hus. Og det var lige præcis det.

- Vi besøgte det flere gange og måtte tænke over det, men så en dag, da vi sad i haven og fornemmede roen, føltes det bare helt rigtigt. Det var kærlighed, fortæller hun.

Siden har parret arbejdet hårdt for at få sat skik på huset. I dag kan man slet ikke fornemme, at det engang har været grimt og gult af gammel cigaretrøg.

Det lille hus er lyst og har køkken, stue, soveværelse og badeværelse. Det er på alle måder en oplagt sommerbolig for Kate og Claus. Selv udestuen er Kate Langæble blevet glad for.

- Jeg ville nok have bygget den anderledes, men fornemmelsen af at kunne sidde midt i haven i tørvejr selvom det regner, det er en kæmpe fornøjelse.

Annonce

Blomster inde og ude

Kolonihaven er ikke, som kolonihaver er flest. Der er ikke lange rækker med kartofler og jordbær eller højbede med gulerødder og radiser.

I stedet har Kate og Claus skabt en have, der minder om en buket blomster. Rosenbuske og hortensiaer vokser i nøje anlagte bede, bygget op efter symmetri og højde. Iblandt de store planter gror over 150 storkenæb. En blomst, som Kate Langæble er særlig vild med, fordi den både er pæn og praktisk.

Er der noget, som ikke passer ind i bedet, eller gror en rosenbusk pludselig fra de andre, flytter Kate Langæble straks rundt. Hun er ikke ked af at grave op og flytte rundt, som det passer bedst. Hun lægger mange timer i haven, for selvom den ligner en skøn, vild buket af blomster, er den styret med hård og kærlig hånd.

- Ellers gror det hele sammen, og æstetikken er utrolig vigtig, mener Kate Langæble.

I haven findes der mange små oaser. Man kan altid finde et sted med sol eller læ, og så er der selvfølgelig også en isbænk til børnebørnene.

Parret har desuden prioriteret at have et stykke græsplæne, så der er et sted, hvor børnebørnene kan lege og spille bold. De fylder meget i parrets liv, og der er altid plads og tid til dem. Især efter Kate Langæble er gået på efterløn efter 45 år som butiksdrivende. Senest som store manager i Georg Jensen Damask i Odense, hvor hun arbejdede i næsten 20 år.

Det er derfor ikke kun ude hun omgiver sig med blomster. I vitrineskabene indenfor finder man både Erantis, Krysantemum, Viol og Saksisk Blomst - alt sammen i stel fra Bing & Grøndahl, vel at mærke. Stel er en af Kate Langæbles helt store passioner, og den er selvfølgelig også flyttet med i “koloen”.

- Jeg synes bare, at det passer så fint. Når man er i haven og omgivet af blomster, kan man også spise og drikke kaffe af stel med blomster. Det skaber en vis harmoni, mener hun.

Det er Kate Langæble der bestemmer, hvilke blomster, der skal plantes. Og Claus Oliver Vindt lader hende bestemme - det er en kærlighedserklæring. Foto: Michael Bager
Annonce

En kærlighedserklæring

Kate Langæble har ikke altid været interesseret i blomster og have. Glæden har hun ladet sig smitte med af sin mand.

- Claus har længe interesseret sig for blomster og planter, og han kan nærmest alle navnene på latin, fortæller hun.

Kolonihaven er derfor et fælles projekt, selvom det ofte er Kate, der bestemmer, hvilke blomster der bliver plantet.

- Det er en kærlighedserklæring. Er Kate glad, er jeg det også, fortæller Claus Oliver Vindt.

Han har foræret Kate flere af de blomster, der gror i haven. Nogle af dem har han måttet opstøve og hente i Jylland, og så har han bragt dem til haven i Nyborg som en overraskelse til hende.

Men Claus Oliver Vindt har også sit helt eget lille hjørne, hvor ingen blander sig. Han har nemlig et højbed med krydderurter, hvor han dyrker de mest essentielle ting til madlavningen. Blandt andet chokolademynte og fransk estragon.

- Jeg bruger estragon næsten hver dag. Det kan bruges til langt flere retter, end mange tror, og her tænker jeg ikke på bearnaise. For eksempel findes der ikke noget bedre end nye kartofler med finthakket estragon, fortæller han.

Den blomstrende have er en oase i sig selv. Et sted, hvor parret kan mærke den indre ro sænke sig. Men det er også et sted, hvor de føler, at de er tættere på naturen.

- Hver morgen starter jeg med at gå fem kilometer og en tage en svømmetur i Storebælt. Så er dagen i gang. Vi har skoven og stranden så tæt på her, det er simpelthen en lise, synes Kate Langæble.

Hun nyder hver eneste dag i kolonihaven og den tid, som hun føler, hun har fået forærende. Og selvom hun ikke arbejder i butik mere, er hun stadig omgivet af skønhed fra morgen til aften.

Kolonihaven i Haveforeningen Elefanthøjen er på omkring 500 veludnyttede kvadratmeter. Foto: Michael Bager
Ikke alt er sprunget ud endnu, men det er lige på vej. Foto: Michael Bager
Haven er skabt som en buket af blomster, og Kate Langæble holder den nøje i ave. Foto: Michael Bager
Kate Langæble og Claus Vindt overtog kolonihaven i Haveforeningen Elefanthøjen i 2015. Foto: Michael Bager
De første hortensia er så småt spunget ud, men resten lader vente på sig. Foto: Michael Bager
Haven har mange rum og muligheder. Foto: Michael Bager
I et lille hjørne af haven plejer parret at spise sin morgenmad. Der er solsejl over, som skærmer for dug, og roserne fungerer som et eventyrligt maleri. Foto: Michael Bager
Hist og her har Kate Langæble taget lidt af havens blomster med ind i indretningen. Foto: Michael Bager
Græsset er til leg og boldspil. Foto: Michael Bager
Grønne urter til maden. Foto: Michael Bager
Kolonihaven set fra oven. Foto: Michael Bager
Haveforeningen Elefanthøjen ligger kun et stenkast fra havet, hvor Kate Langæble gerne bader dagligt. Foto: Michael Bager
Kate Langæble har øje for skønhed. Det gælder både ude og inde. Foto: Michael Bager
Blå-lilla storkenæb - eller geranium, som den hedder på latin vokser som bunddække i bedene. Men planten bliver høj, og derfor ligner det næsten, at blomsterne svæver imellem bedene. Foto: Michael Bager
Kate Langæble og Claus Vindt har en kolonihave i Haveforeningen Elefanthøjen. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Vil du alligevel have AstraZeneca-stik? Regeringen vil se om droppet vaccine kan tilbydes danske borgere

Annonce