Annonce
Middelfart

Som barn hjalp Christine hjælpeløse ænder - nu bruger hun sin sommerferie som plejefamilie for kattekillinger: - Det er simpelthen så skønt

- Selve arbejdet er at holde det pænt og rent omkring kattene, og det kræver jo ingenting, siger Christine van Wyhe-Storgaard, der sammen med sin familie er plejefamilie for Fyns Internat. Foto: Maj Petersen
- Det bedste råd, jeg kan give, er, at det ikke er så svært, som man gør det til. Bare gør det, fordi det er så hyggeligt, siger Christine van Wyhe-Storgaard fra Strib. Hun er med sin familie plejefamilie for forældreløse killinger fra Fyns Internat.

Strib: For tre uger siden manglede Fyns Internat 100 plejefamilier til at kaste tid og kærlighed efter de mange kattekillinger, der hvert år bliver afleveret hos dem. Det fik internatet til at råbe efter hjælp, og snart kimede telefonerne med villige hænder.

På under en uge blev halvdelen af familierne fundet. En af dem, der låner både hjem, tid og kærlighed til de forældreløse killinger er familien van Wyhe-Storgaard fra Strib. Det er deres tredje sæson som plejefamilie, hvor de samlet har haft otte kuld killinger forbi.

I denne omgang har familien fået seks killinger. Den første hentede de for cirka fire uger siden og den sidste i sidste uge. For Christine van Wyhe-Storgaard er der ingen tvivl om, at det er det hele værd at melde sig som plejefamilie, både for hende selv og for den samlede familie.

Annonce

- Det giver os en masse hygge, sjov og ballade og sammenhold som familie. For vi kan ikke være andet end i godt humør, når de er her. Det er fuldstændig umuligt, siger hun om familien, der udover hende selv består af hendes mand Jan og deres tre børn Laura, Sara og Alexander.

Familien van Wyhe-Storgaard fra Strib er lige nu plejefamilie for killingerne Aslan, Hera, Niller, Nynne, Mille og Ginger. Foto: Maj Petersen

De seks pelstotter skal afleveres i uge 32, og det er nok den sværeste del. Ved de første kuld var Christine med til at aflevere dem, men det måtte hun snart erkende simpelthen var for svært.

- De første gange stod jeg og tudede dernede. Jeg kunne bare ikke. Det sagde de, at de var vant til, men jeg er lidt rørstrømsk, og jeg kan simpelthen ikke sige noget, når tårerne triller. Så spurgte jeg Jan, om man ikke kunne køre ned og aflevere dem.

Trang til at hjælpe

For Christine van Wyhe-Storgaard har det altid været et naturligt instinkt at hjælpe dyr i nød. Da hun var barn, kom hun hjem med halvdøde ænder og en svane med en brækket vinge, og den første kat, hun kunne kalde sin egen og ikke familiens, fandt hun nær sit barndomshjem.

- Alt, der ikke kan klare sig selv, vil jeg gerne hjælpe, siger hun, og så så hun en dag et opslag på Dyrenes Beskyttelses facebookside om, at de manglede plejefamilier til killinger.

- Så tænkte jeg, at det kunne da jeg godt tænke mig, fordi så kunne jeg få den kat, som jeg gerne ville have. Og hvilke børn kan ikke lide kattekillinger, tilføjer hun med et smil.

Af alle de katte, der har været en tur forbi familien van Wyhe-Storgaards hjem, er det kun katten Alma, der har fået permanent bolig der. Men måske der kommer flere til senere. Foto: Maj Petersen

Sådan kom det første kuld killinger ind ad døren i hjemmet, hvor Christines mand Jan ellers ikke fra start var det største kattemenneske. Men undervejs fik én kat smeltet hans hjerte, og siden vinter sidste år har katten Alma boet permanent hos familien sammen med hunden Rosa.

Og skal der flere killinger ind, så skal det være, fordi Alma vælger dem. Endnu har hun ikke kastet sin kærlighed efter nogle af de nuværende, men det kan stadig nås.

Annonce

- Bare gør det

Sådan er rådet fra Christine van Wyhe-Storgaard til alle, der overvejer at blive plejefamilie for kattekillinger. Der er hjælp og råd at hente hos andre plejefamilier og hos internatet, og det er ikke så svært, som man måske kan komme til at gøre det til, fortæller hun.


Det giver os en masse hygge, sjov og ballade og sammenhold som familie. For vi kan ikke være andet end i godt humør, når de er her.

Christine van Wyhe-Storgaard


Alt, hvad man skal bruge af mad, kattegrus, legetøj osv. får man fra internatet. Den eneste udgift er transport til og fra internatet. Ellers kræver det bare, at man er opmærksom på renlige omgivelser, og at man har tid og kærlighed at dele ud af.

- Det er mest det med at holde deres tissekasse ren og at sørge for, at der er mad og vand. Og så leger vi selvfølgelig med dem. Man skal aktivere dem, forklarer hun og uddyber:

- Du kan ikke gå på arbejde i 12 timer og så sove i 10. Det duer ikke. Man skal være omkring dem.

Det er ikke kun om sommeren, at der er brug for plejefamilier. Sidste år modtog familien van Wyhe-Storgaard et kuld i november, som de først afleverede tilbage lige før jul. Foto: Maj Petersen

At have plejekillinger betyder dog heller ikke, at man skal sætte sit liv på pause. Familien kan sagtens tage en dag på arbejde eller i sommerland og så bare sørge for, at kattene har nok vand og mad, og at tissekassen er fyldt godt op. Men en hel weekend væk ville være for meget.

I hvert fald hvis man ikke har nogen til at tage over kattevagten. Men det har familien fra Strib, og derfor har de i år kunne kombinere udlandsferie og kattepleje.

- Vi skal en uge til Mallorca, og hvad gør man så? Så allierede jeg mig med min moster og min onkel, som så kommer her og bor og passer kattene. Og så tager min mor Rosa (familiens hund red.), forklarer hun om planen, der var på plads, inden de besluttede at tage kuldet ind.

Annonce

Husvante katte

Udover at give killingerne en tryg start på tilværelsen, så er det med Christines egne ord deres opgave at gøre kattene adoptionsvenlige. Når de er 12 uger gamle, eller når de vejer minimum 1200 gram, skal de tilbage til internatet, hvor de bliver steriliseret og kastreret.

Herefter skal de adopteres ud i deres fremtidige, permanente hjem. Og her gør det en kæmpe forskel, at kattene har været ude i en plejefamilie, hvor de har lært, hvordan en almindelig hverdag fungerer, forklarer internatleder for Fyns Internat, Lene Frahm.

- Hvis vi beholdt dem her, så ville de blive institutionskatte. Så ville de ikke være vant til, hvad der foregår ude i hr og fru Danmarks hjem. De ville ikke vide, hvad en støvsuger var eller børn, der leger, døre, der smækker, fjernsyn, der kører, og sådan nogle ting, forklarer hun.

Christine van Wyhe-Storgaard anbefaler til nye plejefamilier, at man fra starten er opmærksom på at holde tissekassen ren for at kattene hurtigt bliver renlige. Selv tømmer hun den fem til otte gange om dagen, men mindre kan også gøre det, siger hun. Foto: Maj Petersen

Derfor er det vigtigt, at kattene fra en ung alder kommer ud i plejefamilier, for allerede når de er mere end fire uger gamle, kan det være svært at rette op på, forklarer internatlederen. Men når det så lykkes, bliver kattene hurtigt klar til at komme videre i den gode tilværelse.

- Når de kommer tilbage til os 12 uger gamle, er det verdens mest tamme, lækre og super kælne katte, som ikke farer sammen ved det mindste liv, men som har gåpåmod og tror på, at verden er et godt sted at være. Fordi det er det udgangspunkt, de har fået ude i plejefamilierne, forklarer Lene Frahm.

Når familien van Wyhe-Storgaard skal aflevere de seks pelstotter tilbage, vil Christine have sværest ved at sige farvel til den sort-hvide Niller, mens resten af familien må kaste et trist blik efter den flerfarvede Aslan.

Én gang har en killing bidt en tv-ledning over, så familien måtte købe en ny, men ellers er det ikke meget, der er gået i stykker i huset i Strib. Det er faktisk mest bare snørebånd, der må lade livet, og det er til at arbejde med, mener Christine van Wyhe-Storgaard. Foto: Maj Petersen
Udover katten Alma har familien hunden Rosa, der trives med killingerne. Hun er bare ikke meget for at lege med dem, selvom killingerne gerne vil lege med hende. Foto: Maj Petersen
- Dem, der er småsyge, hvis de har øjenbetændelse eller øremider, så er folk lidt afholdende fra at tage dem. Det forstår jeg slet ikke, for det er bare om at smøre nogle øjne og ordne et par ører, siger Christine van Wyhe-Storgaard, der gerne tager katte, der kræver lidt ekstra. Foto: Maj Petersen
Det er hele familien, der hjælper med at passe killingerne, men når tissekassen skal tømmes, så er det som regel Christines opgave. Men hendes børn hjælper nu til, når der er behov. Foto: Maj Petersen
Annonce
Assens For abonnenter

Gammelt hus var netop solgt til nedrivning, da det brændte: - Jeg kan da godt se, det kan se lusket ud

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Pasningsproblemer i Bellinge: Lange ventetider og pladstilbud i Vollsmose

Erhverv For abonnenter

Elitestuderende får smag for den danske robotdrøm: - Her kan man starte noget stort

Sport

Bolbro bød Esbjerg op til dans i pokalen: Hyballas onde ånd spøgte over Odense Atletikstadion

Faaborg-Midtfyn

Bodegaejer vil betale din taxa: - Man skal gøre lidt mere for at lokke kunderne til

Faaborg-Midtfyn

Varebil og personbil kørt sammen: To personer sendt på skadestuen

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Nyborg

Træfuglen stod igen i år for skud: Skydebrødre glæder sig over en fugleskydning uden restriktioner

Odense

Politiet med foreløbig konklusion på alvorlig brandulykke: Syvårig har formentligt leget med ilden

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Kerteminde

Hos mekanikeren fik Bolette et opkald fra politiet: - Det betyder mere, hvis de også gør noget ved sagen

Nyborg For abonnenter

Protestpartiet satte en stopper for det 'uoplyste enevælde': - Jeg fik et chok, da jeg så, hvordan byrådet fungerede

Faaborg-Midtfyn

Farmcamp slår computerspil med alle længder: - Det fedeste er at styre maskinerne

Annonce