Annonce
Livsstil

Solskoldet: Dansk vin med stor smag

Ballonerne rummer 25 liter, og vinen står og ilter i sommer, slud og frost igennem to år. Prisen er pebret, men vinen er også mange år undervejs, før den når forbrugeren.
Annonce

Glem alt om billig, sød kirsebærvin. Men husk, at dansk cider er en svær disciplin. Det er konklusionen på ugens test, hvor den ældre vinredaktør har smagt sig gennem fire vine fra den brede palet, som blev præsenteret på Danmarkshistoriens største messe for frugtvin på Frederiksdal Gods på Lolland i maj.

De fire vine tæller to gange cider, en eiswein på æbler fra Østfyn og en kirsebærvin, som har efter klassisk vinifikation har fået turbo og ekstra skrue med antikke metoder.

Rancio fra Frederiksdals Gods er en vin, som man nyder i ganske små slurke på grund af intensiteten. Rancio er i modsætning til Cold Hand Winerys eiswein ikke en vin, som klør én på ryggen: Ordet rancio betyder harsk, og den har kant efter et par års lagring i glasballoner under åben himmel på det vestligste Lolland.

Trioen bag vinproduktionen på Frederiksdal Gods - godsejer Harald Krabbe, kokken Jan Friis-Mikkelsen og DR-journalisten Morten Brink Iwersen - henter knowhow hos den tyske vinmager Jens Heinemeyer, og han trækker igen på en tradition, som går et par tusinde år tilbage. Metoden med at gære vin og lade den stå under den brændende sol i årevis bliver brugt af producenterne i Banuyls lige nord for grænsen til Spanien, og en producent som Mas Amiel har hentet mange anmelderpoint for metoden.

Vinproducenter har siden de gamle romere brugt solens stråler til at stabilisere vinen, så den kan transporteres og holde sig over lang tid. Men først bruger Jens Heinemeyer en let tilpasset teknik fra almindelig rødvinsproduktion i behandlingen af de sure stevnskirsebær eller surkirsebær, som står i lange rækker på Frederiksdal Gods.

- Vi arbejder med markerne som med en vinmark. Renommeet for kirsebærvin er ikke for godt, men I har i Danmark og Skandinavien en unik mulighed for at skabe god vin på frugt - alle andre steder er det industriel produktion, vurderer Jens Heinemeyer.

Han bor i Tyskland, men arbejder for flere danske vinbønder som konsulent, og branchen kræver særlige egenskaber.

- Gode vinproducenter over hele verden har en ting til fælles uanset klima: De er vilde og skøre. Man må have en vision, og det er, hvad Jan, Morten og Harald har, siger Jens Heinemeyer.

Frugten ankommer til vineriet i kasser med 500 kilo, sorteres og bliver blidt løftet op i gæringstanken, så bærrene kun bliver knust en smule. Frugten gærer i et par dage, hvorefter den vilde gær begynder at spise sukker og producere alkohol.

- Det er state of the art-teknik med computerkontrol, men ikke noget ekstraordinært. Samme teknik som ved nebbiolo, cabernet sauvignon eller merlot, siger Jens Heinemeyer.

Han bruger midteuropæisk eg til sine fade, og den nærmere oprindelse spiller ikke den store rolle, så længe bødkeren er god, og stavene til fadene har fået en langsom ristning. Uden for vineriets dør står glasballoner på rad og række godt hegnet ind uden for den store lade, og de skal blot have fred og ro i to år.

- Glasballoner må ikke være helt fyldt med vin, for der skal være ilt for at få oxidation med vilje. Oxidation og lys er afgørende, for det er en transformationen mellem lyse og restsukkeret, som skaber smagen i vinen. Fenolerne bliver omsat til andre smagskomponenter i vinen, så man får en masse krydderier, siger Jens Heinemeyer.

Ifølge vinmageren er det vigtigt at have små glasballoner på 25 liter for at få den rette udvikling, men ellers eksperimenterer Frederiksdal Gods heftig med metoden, som har en forhistorie på et par tusinde år.

- Det er en antik måde at lave vin på. Romerne havde ingen gær, filtre eller anden teknik. Dengang var udfordringen at gøre vinen stabil, så den kunne transporteres. Vi har fået nye metoder gennem de seneste to-tre århundreder, men det er en ganske kort periode i vinens historie, siger Jens Heinemeyer.

Klimaet i Danmark er anderledes mildt end i Maury og Banuyls, men lyset er ifølge den tyske vinmager mere intenst. Indtil nu har kulden ikke været så hård, at vinen er frosset i glasballonerne - alkoholen virker som kølervæske. Men trioen bag produktionen på Frederiksdal Gods og Jens har haft tanken.

- Vi kan være nødt til at hente dem ind, så de ikke eksploderer, men det har ikke været et problem.

Vinen kommer efter to år i det fri på brugte cognactønder på 450 liter gennem et år, inden den hældes på flaske - uden sedimenterne, men også uden filtrering eller anden behandling.

- Vineriet har produceret i otte år nu for alvor efter et par års prøvetid, jo mere vinen ældes, jo bedre bliver den. Det er ikke som i Bordeaux, hvor de har et par hundrede års produktion og erfaring. Kirsebærvinen her fra stedet er unik. Vi kan ikke sammenligne os med andre steder, så du kan ikke spørge nogen om råd, siger Jens Heinemeyer.

Horn Cider Idun, Årgang 2012 Bramley & Belle de Boskoop, 6,6 procent, 37,5 cl. Batch nr. 14. www.horncider.dk: 80 kroner. ####¤¤ Heftigt tryk under korkproppen, fine små bobler og ravgylden farve. Lidt gær i næsen, Fyldig frugt af sødt æble med god syrlighed med rund, kødfuld mundfornemmelse i kraft af honningen, klar til trods for, at den er ufiltreret. Glimrende som aperitif, men er mindre madegnet på grund af det lille sødmesvirp i eftersmagen. En rigtig damecider. Fire pæne stjerner.
Vinhuset Kvist & Vitus, 2011 Hvid Traditionel, 8 procent, 75 cl, kvistvitus.wordpress.com, 199 kroner. ###¤¤¤ Rosabrun i glasset med lette perler, heftigt tryk på flasken. Let oxideret præg i næsen med stødt æble, æbleskræl og lidt friske æbler - syrligtsur i munden med oxideret præg, som slutter med en lille hårdhed - smagen af oxideret kernehus - ikke den mest behagelige finale i en vin, som virker uharmonisk, hvis man ønsker at smagen flugter duften. Jeg savner fylde, sødme og frisk frugtsyre - krop i vinen. Mere speciel og interessant end en flaske, som stryger køberen med hårene. Tre små stjerner.
Cold Hand Winery Malus Danica 2012, 37,5 cl, 11 procent, 265 kroner hos H.J. Hansen Vin. ####¤¤ Ravgul, transparent vin. Lidt lukket næse med gær, æble og slikken honningsødme. Mellemfyldig, sød vin med højt syreniveau, som trækker mundvand længe efter og gør vinen interessant. Man får lyst til en slurk mere. Toner af tropisk frugt, orange og citron i frugten, hvor koncentreret æble dominerer - flot intens vin. Bør nydes let afkølet som aperitif eller til en dessert med æble eller appelsin. Fire nydelige stjerner.
Frederiksdal Kirsebærvin Rancio, 50 cl, 14 procent, 179 kroner for 0,25 l hos Caroline, Nørregade i Odense og 279 kroner for 50 cl hos forhandlere på Fyn. #####¤ Tæt, næsten uigennemsigtig vin med sveskefarvede gardiner. Kirsebærsten, likørsødme og et touch af kamfer og stegeskorpe i næsen, hvor kirsebær, blomme og svesker blander sig sammen. Vinen har kant i munden, så man næsten skærer sig på den fine bitterhed, som dog ikke dominerer. Her er mere kamfer, tør lakrids i et maskulint svirp, og solen har tørret frugten ind til en syrlig, tæt kerne af kirsebær. Ikke en vin, som klør folk på ryggen som Cold Hand Winerys Malus Danica, men en kradsbørstig, interessant sag med en flot syre. Fem stjerner.
Lone Vitus og Søren Kvist driver vinbar og vineri i Jylland og skænkede smagsprøver ud under frugtvinsmessen på Frederiksdal Gods.
Laden rummer vineri med en tank til 20 ton frugtmost.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Dødsulykke: Tredje person fra forulykket bil er stadig i kritisk tilstand

Kerteminde

Mårhund løs på Hindsholm

Sport

Fyens Væddeløbsbane: Tre jyske doubler

Kultur

Grum fremtidsvision indhentet af corona

Annonce