Annonce
Sydfyn

Solenergi i Skårup: Ny solcellepark skifter sprøjtegødning ud med grøn energi

Better Energy forventer at tænde op for den grønne omstilling i kommunen med en solcellepark nær Skårup. De gør det også for at undgå giftstoffer i grundvandet. Pressefoto.
Energiselskabet Better Energy laver ny solcellepark øst for Svendborg, men der er mere end den grønne omstilling til grunde. Jorden, som selskabet har lejet af Christian Greve Ahlefeldt-Laurvig, bliver nemlig også værge for grundvandet, når solcellerne er anlagt. Det falder både i tråd med regeringens klimaplan og Svendborg Kommunes lokalplan.

Skårup: Danmarks Naturfredningsforening er bekymret for grundvandet i Danmark. I 2016 fandt de sprøjtegiftsrester i 62,8 procent af vandværkernes boringer, og det var steget til 77,2 procent i 2019.

Det vil energiselskabet Better Energy gøre noget ved og på samme tid bidrage med grøn energi.

De har derfor lejet jord af lensgreven Christian Ahlefeldt-Laurvig, hvor de vil stoppe landbrug med gødskning og sprøjtning og erstatte det med en solcellepark.

Annonce

Det fortæller energiselskabets administrerende direktør Rasmus Lildholdt Kjær i en pressemeddelelse.

- Noget af det helt særlige ved Danmark er vores adgang til rent drikkevand. Det er noget, vi er fælles om, og vi skal værne om. Derfor skal vi blive bedre til at passe på vores grundvand, og det kan solcelleparker eksempelvis hjælpe med, siger han.

Better Energy anlægger gradvist flere solcelleparker landet over for både at bidrage til regeringens klimamål for 2025 og beskytte grundvandet.

Det passer også til Svendborg Kommunes Lokalplan.

De fælles mål

- Skal vi have en rimelig chance for at nå vores klimamål i 2025, kræver det, at vi fortsætter udbygningen af solcelleparker. Hvis vi samtidig kan placere solcelleparkerne ovenpå grundvandsinteresser, så er der jo klare synergieffekter, siger Rasmus Lildhold Kjær fra Better Energy.


Solcelleparken vil bidrage til at øge andelen af lokal grøn energiproduktion, men det har samtidig været vigtigt for os, at det sker på en måde, så grundvandet sikres og miljøkvaliteten forbedres.

Bruno Hansen (SF)


Det er ikke kun de statslige planer, som projektet er i synergi med.

I Svendborg Kommunes lokalplan står det også skrevet, at ”solcelleanlæg er grundvandsbeskyttende, idet arealerne udtages af landbrugsdrift, udlægges med græs og spares for gødskning og sprøjtning”.

Derfor bakker formand for kommunens Miljø- og Naturudvalg Bruno Hansen (SF) også op om solcelleparken.

- Solcelleparken vil bidrage til at øge andelen af lokal grøn energiproduktion, men det har samtidig været vigtigt for os, at det sker på en måde, så grundvandet sikres og miljøkvaliteten forbedres, siger Bruno Hansen

Solcelleparken forventes at producere 36.000 MWh, som svarer til energiforbruget for cirka 9.000 husstande i løbet af 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faaborg-restaurant får igen kritik for at levere for lidt mad: Jeg blev flov over mit guldbryllup

Erhverv For abonnenter

Fynsk forretningsmand skyder mange millioner i ny Odense-bank

Middelfart

Harmonikasammenstød på motorvej: Forlænget rejsetid på op mod 40 minutter

Erhverv

El-direktør maner misforståelser i jorden: - Vi håber snart at se madvognene tilbage på havnen

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Assens

Børn "fangede" krybdyr ved Terrariet: Ny app er startskuddet til noget større

Erhverv

Fiskebil var i syv sind efter besked fra kommunen: Nu langer den fisk over disken et andet sted - 'det ikk' så ringe endda'

Danmark

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Sydfyn

To personer kørt på hospitalet: Brand i nybyggeri af uvisse årsager

Odense For abonnenter

Personalemangel i sommerferien: Ingen særlige hensyn til afløsere og vikarer

Kerteminde For abonnenter

Nødråb fra stamgæsterne hos historisk perle: Hvorfor er vores værtshus lukket?

Annonce